De nou, us presento un plat amb un ingredient ben singular: el pèsol negre del Berguedà. El d'avui, és un producte que costa de trobar. Per tant, sempre que tingueu l'oportunitat de comprar-ne us aconsello que ho feu.

Veurem com combinar aquests saborosos i particulars pesolets amb uns calamarcets de mida petita, tot regat amb un allioli suau, que no piqui massa. No està bé que ho digui jo, però aquest plat és una autèntica delícia que us recomano a tothom tastar. Espero que us agradi.... a mi m'ha tornat boig!

Ingredients

300 g de pèsols negres

200 g calamars de mida petita

oli d'oliva

fulles de llorer

ós de pernil

allioli suau

aigua

sal

 

Variants:

Podeu comprar calamars grossos i tallar-los a daus també.

Podeu servir-los sense allioli o amb una senzilla maionesa

Preparació
1.
pesols negres calamarcets allioli suau pas1

Com fem amb la majoria de llegums, els pèsols negres els haurem posat la nit anterior en remull.

2.
pesols negres calamarcets allioli suau pas2

A banda d'inflar-se una mica, a l'endemà també notareu que han canviat de color.

3.
pesols negres calamarcets allioli suau pas3

Seguidament, els haurem de coure a foc baix durant almenys una hora. Preparem abundant aigua i sal dins una olla.

4.
pesols negres calamarcets allioli suau pas4

Hi afegim un ós de pernil i...

5.
pesols negres calamarcets allioli suau pas5

unes fulles de llorer.

6.
pesols negres calamarcets allioli suau pas6

Passada una hora tastarem els pèsols. Han d'estar una mica cruixents per fora però ben tous de dins.

7.
pesols negres calamarcets allioli suau pas7

Perfecte, els reservem.

8.
pesols negres calamarcets allioli suau pas8

Ara anem a pels calamarcets.

9.
pesols negres calamarcets allioli suau pas10

Arrenqueu la part inferior del calamar. Ara, pressioneu just per sota dels ulls i aprofiteu només la part inferior, la part dels tentacles, vaja.

10.
pesols negres calamarcets allioli suau pas11

Seguidament, pressioneu els tentacles i fareu sortir una boleta on es troba la boca, que tampoc es menja.

11.
pesols negres calamarcets allioli suau pas12

Respecte la part inferior, heu de treure aquesta mena de plàstic (o ploma) que tenen dins i netejar una mica les bosses per dins.

12.
pesols negres calamarcets allioli suau pas13

Doncs ja tenim els pèsols cuits i els calamarcets nets.

13.
pesols negres calamarcets allioli suau pas14

Ara, escalfarem una paella amb unes gotes d'oli i saltarem els calamars amb una mica de sal.

14.
pesols negres calamarcets allioli suau pas16

Si us agrada amb all...

15.
pesols negres calamarcets allioli suau pas17

daureu l'all abans de col·locar els calamarcets i l'oli us agafarà gust.

16.
pesols negres calamarcets allioli suau pas18

Els reservem.

17.
pesols negres calamarcets allioli suau pas19

Ara, en la mateixa paella, saltarem els pèsols negres cuits.

18.
pesols negres calamarcets allioli suau pas20

Saleu-los lleugerament també.

19.
pesols negres calamarcets allioli suau pas21

Passats uns cinc minuts donant voltes, ja podrem emplatar.

20.
pesols negres calamarcets allioli suau pas22

Per cert, abans de començar el plat és interessant tenir fet i a punt l'allioli, que és un allioli normal, però fet amb només un gra d'all petit.

21.
pesols negres calamarcets allioli suau pas23

Col·loquem els pèsols en el centre del plat.

22.
pesols negres calamarcets allioli suau pas24

A sobre, hi posem els calamars i...

23.
pesols negres calamarcets allioli suau pas25

ho ruixem tot amb una bona cullerada d'allioli.

24.
pesols negres calamarcets allioli suau pas26

I cap a taula.

25.
pesols negres calamarcets allioli suau pas27

Acompanyeu-lo del maridatge que més us agradi. Li va bé un blanc, un negre o un rosat.

26.
pesols negres calamarcets allioli suau pas28

Bon profit!