Feia moltíssims anys que no feia (ni veia) aquest pastís. I vosaltres?... el coneixeu?... va home, digueu-me que sí. M'ha costat molt trobar referències o fotos que parlin d'aquest pastís.

De sabor subtil i força característic i amb una bona conservació. S'ha de reconèixer que porta la seva feina fer-lo... però en un matí i amb ganes... i ho tenim enllestit. Es pot menjar fred o calent i el podeu acompanyar amb una mica de gelat... un coulis de fruita o una mica de crema anglesa.

Ingredients

200g de pasta brisa / quebrada (1 làmina gran)

4 pomes golden

4 cullerades de mel  

4 cullerades de sucre  

100g de mantega

2 ous

200g de massapà blanc ( o si no en teniu 100g de llustre + 100g d'ametlla pols)  

120g de crema pastissera  

300g de nous pelades senceres

150g de gelatina de poma

Per fer la B de xocolata  

16g de mantega

12g de clares d'ou

16g de sucre llustre  

4g de cacau en pols  

9g de farina fluixa

9g de midó o "maizena"

Preparació
1.
pastis barcelona pas2

Utilitzarem pomes golden. Jo he utilitzat 4 per un pastís.

2.
pastis barcelona pas3

Comencem per treure el cor....

3.
pastis barcelona pas4

... pelar-les...

4.
pastis barcelona pas5

... i tallar-les a rodanxes gruixudes.

5.
pastis barcelona pas6

La poma l'hem de fer al bany maria... no busquem que caramelitzi amb el sucre, busquem que quedin cuites amb la salseta dolça de la mel.

6.
pastis barcelona pas7

Posem aigua a la cassola inferior i posem el foc a mig gas.

7.
pastis barcelona pas8

Hi col·loquem les pomes...

8.
pastis barcelona pas11

Mentre es couen les pomes... anirem fent la crema pastissera.

9.
pastis barcelona pas13

Si podeu comprar midó... millor... si no "maizena" de tota la vida.

10.
pastis barcelona pas14

Jo he fet una proporció de 250 ml de llet. Per tant, us recomano la lectura prèvia de la crema pastissera.

11.
pastis barcelona pas15

La reservarem en un bol de vidre... que es refredi poc a poc.

12.
pastis barcelona pas16

... i la taparem amb paper film... per evitar que faci pell.

13.
pastis barcelona pas17

Seguidament prepararem el motlle. Jo utilitzaré un motlle rodó de base plana com aquest.

14.
pastis barcelona pas18

'haurem de folrar amb pasta brisa. Jo en tenia de l'altre dia, però la podeu comprar feta.

15.
pastis barcelona pas19

Estirem la pasta brisa amb una mica de sucre llustre per evitar que s'enganxi.

16.
pastis barcelona pas20

La farem fineta i retallarem la mida del nostre motlle.

17.
pastis barcelona pas21

Si us falta una mica de pasta, la podeu enganxar amb els dits... ja que es manipula molt bé. Ho reservem.

18.
19.
pastis barcelona pas23

... i és qüestió de remenar-ho bé...

20.
pastis barcelona pas24

... fins que quedi una crema ben lligada i fineta. Si cal, podeu afegir unes gotes de clara d'ou més. Heu de trobar la textura que es veu a la foto, o similar.

21.
pastis barcelona pas25
22.
pastis barcelona pas26

... les reservarem sense líquida, que podrem aprofitar per fer altres receptes o lligar una salseta de guarnició.

23.
pastis barcelona pas27

Tasteu la poma ara... i veureu que extraordinàriament bona està. Deixarem refredar la poma a temperatura ambient.

24.
pastis barcelona pas28

Ara agafarem un cassó i una varilla. Anem a preparar el farciment definitiu del pastís.

25.
pastis barcelona pas29

Com que tenia massapà blanc, l'aprofitaré però podeu incorporar sucre llustre i pols d'ametlla al T.P.T. (tant per tant).

26.
pastis barcelona pas30

Molt bé.

27.
pastis barcelona pas31

Ara afegim la crema pastissera...

28.
pastis barcelona pas32

... desfarem una mica la mantega...

29.
pastis barcelona pas33

... i la incorporarem. Ho batirem tot fins lligar-ho bé.

30.
pastis barcelona pas34

Afegiu-hi també els dos ous. Podríem incorporar un xorret de Pedro Ximénez o Moscatell o el licor que més us agradi, però la recepta original no en porta.

31.
pastis barcelona pas35

Ens faran falta dos cornets rodons plans, un pel farciment i l'altre per escriure la B. Si no els teniu, no passa res... amb una mica de gràcia es pot fer amb una cullera i un cornet de paper.

32.
pastis barcelona pas36

Podem posar una primera capa fina de farciment o no. Després, omplirem el motlle amb les pomes.

33.
pastis barcelona pas37

No cal que us molesteu massa en ordenar-les, no val la pena.

34.
pastis barcelona pas38

Molt bé.

35.
pastis barcelona pas39

Ara ho acabarem de cobrir tot amb el farciment que ja tenim preparat.

36.
pastis barcelona pas40

La qüestió és que no es vegi la poma. Ja podeu posar el forn a calentar a 180 graus.

37.
pastis barcelona pas41

En una mànega pastissera posarem la barreja per fer la B.

38.
pastis barcelona pas42

Recordeu que utilitzarem un cornet rodó petit... si és encara més petit millor.

39.
pastis barcelona pas43

Escriurem la B.

40.
pastis barcelona pas44

Ja la tenim. Potser massa gruixuda i tot. Penseu que al forn es farà el doble de gran.

41.
pastis barcelona pas45

Doncs ja només ens queda enfornar el nostre pastís. Coure'l de 30 a 35 min. a 180 graus.

42.
pastis barcelona pas46

Que us ha sobrat una mica de crema?... la guardeu i només l'heu de cremar. Ja teniu unes postres fetes.

43.
pastis barcelona pas47

Mentre es fa el pastís, prepararem la gelatina de poma.

44.
pastis barcelona pas48

Ja us he parlat algunes vegades. La podeu comprar en qualsevol botiga de productes de pastisseria i és la clau per donar a les nostres elaboracions un aspecte professional. També aporta gust de poma que, en aquest cas, ens va que ni pintat.

45.
pastis barcelona pas49

Haurem de portar-la a ebullició amb un 20% d'aigua.

46.
pastis barcelona pas50

Mentre, també, anirem triant les nous senceres més maques per a decorar el pastís.

47.
pastis barcelona pas51

Quan us acosteu al temps total de cocció... podeu punxar el pastís per comprovar si està cuit per dins.

48.
pastis barcelona pas53

Si la punxa surt neta... ja és cuit. Només li donarem un petit toc de grill per aconseguir un millor color.

49.
pastis barcelona pas54

Ja està ben cuit. Home, la B ha quedat una mica boturuda... això ha passat per fer-la tant grossa.

50.
pastis barcelona pas55

Però fa una oloreta nanos....

51.
pastis barcelona pas56

Deixeu-lo refredar una estona.

52.
pastis barcelona pas57

Amb l'ajut d'una superficie ben plana li donarem la volta per posar-lo en cartró i blonda.

53.
pastis barcelona pas58

Genial.

54.
pastis barcelona pas59

Ara, li donarem una primera capa de gelatina al pastís... per a fer que les nous s'enganxin una mica. Les anirem col.locant al voltant del pastís procurant que siguin totes del mateix color i de la mateixa grandària.

55.
pastis barcelona pas60

Finalment, li donarem una nova capa de gelatina de poma a tot el pastís... incloses les nous.

56.
pastis barcelona pas61

Perfecte.

57.
pastis barcelona pas62

Doncs ja tenim fet el nostre pastís de Barcelona.

58.
pastis barcelona pas63

És maco, oi?

59.
pastis barcelona pas64

És una pastís força fotogènic, penso.

60.
pastis barcelona pas65

Ep, i és boníssim.

61.
pastis barcelona pas66

Si l'heu de transportar... mireu de fer-ho en una capsa o un túpper de grans dimensions. Si l'heu tractat amb carinyo durant tot el procés d'elaboració... feu el mateix en el transport. No l'emboliqueu amb paper d'alumini, bosses de plàstic ni res per l'estil.

62.
pastis barcelona pas67

Es pot servir fred o calent i el podeu acompanyar de mil maneres, però així solet, tal qual... és tota una meravella de pastís. La poma acostuma a agradar a tothom i a més a més un farciment similar al d'un franxipà... fan que siguin, pel paladar, unes postres molt agraïdes.

63.
pastis barcelona pas68

Ah!... i el cava ben fresquet que no falti, sobretot.

64.

Bon Profit!