Avui veurem com elaborar un senzill pastís de trufa cuita, d'aquells que sempre agraden a tothom, sobretot al més menuts de la casa. Sempre recomano tenir la precaució de preparar el dia anterior el sucre bany, el pa de pessic i la trufa cuita, ja que convé que reposin. A l'endemà, només necessitareu una hora per enllestir-ho tot. Per tant, és interessant repassar prèviament l'elaboració d'aquests ingredients que he anomenat ja que, en el fons, són altres receptes.

Aquest pastís es conserva molt bé a la nevera i el podeu fer tres o quatre dies abans de ser consumit. I per acabar, recordar-vos que si no voleu utilitzar licor pel sucre bany, podeu banyar el pastís directament amb almívar o amb llet.

Ingredients

1 pa de pessic

sucre bany (80% almívar + 20% brandi)

trufa cuita  

fideus de xocolata

nous per decorar  

  

Variants:  

- Podeu cobrir tot el pastís amb fideus de xocolata o canviar la decoració

Preparació
1.
pastis trufa cuita nous pas1

Com hem vist en anteriors elaboracions de pastissos, el pa de pessic sempre s'ha de repelar. Se li ha de treure la crosta superior i lateral, ja que no és gens estètica. Els retalls es poden aprofitar de moltes maneres.

2.
pastis trufa cuita nous pas3

Preparem el sucre bany. Ja teníem fet l'almívar del dia anterior i reservat a la nevera. Ara, el barrejarem amb una mica de brandi. És una quantitat molt minsa d'alcohol i els nens poden menjar el pastís sense problemes, així es fa a moltes pastisseries. En qualsevol cas, podeu obviar el licor o, com us comentava a la introducció d'aquesta recepta, banyar el pastís amb llet.

3.
pastis trufa cuita nous pas4

Banyeu-lo bé, feu dues passades si cal. Això evitarà que el pa de pessic quedi eixut.

4.
pastis trufa cuita nous pas5

Preparem la trufa cuita. També la tenim feta del dia anterior i reposada a la nevera. Ara, només és qüestió d'escalfar-la lleugerament al foc, en un cassó, fins que tingui una textura més untuosa.

5.
pastis trufa cuita nous pas6

Si us passeu i es desfà massa, deixeu reposar una estona o afegiu-ne de freda.

6.
pastis trufa cuita nous pas7

Apliquem una bona quantitat sobre la capa inferior del nostre pa de pessic ja banyat.

7.
pastis trufa cuita nous pas8

Ara, amb l'ajuda d'una paletina, escudillarem la trufa a fi i efecte de repartir una mateixa quantitat per tot arreu. No us recomano fer servir altres estris de cuina. Quan agafeu pràctica, la paletina serà la vostra millor aliada.

8.
pastis trufa cuita nous pas9

Col·loquem la capa superior de pessic sobre trufa i apliquem una certa pressió. Si fos un pastís de nata li podríem donar la volta a la capa superior del pa de pessic, que mai queda torrada, i d'aquesta manera evitaríem deixar entreveure aquesta part més fosca. Vaja, que ens quedaria més estètic en un pastís de farciment més clar. Però si l'hem de cobrir amb trufa cuita, que és ben fosca, ja ens està bé.

9.
pastis trufa cuita nous pas11

De nou, aplicarem una bona capa de sucre bany.

10.
pastis trufa cuita nous pas12

Una nova capa de trufa cuita.

11.
pastis trufa cuita nous pas13

I ho repartirem bé.

12.
pastis trufa cuita nous pas14

Per poder manipular correctament el pastís així com per poder aplicar la trufa als laterals del mateix, és molt aconsellable utilitzar una base rodona i ferma de la mateixa mida que el pastís. Aquesta base pot ser de plàstic, de ferro o de qualsevol altre material. De forma casolana, podeu emprar la base del mateix motlle de ferro on heu cuit el pa de pessic (si és que no heu fet servir un motlle de silicona, és clar!).

13.

Un cop li hem dedicat el temps necessari per repartir correctament la trufa a tot el pastís, serà el moment d'arrebossar-lo (total o parcialment) amb fideus de xocolata, de venda en qualsevol gran superfície.

14.

Amb l'ajuda de la base inferior que us comentava abans, aplicarem els fideus amb la mà oberta. Retireu-ne l'excés inclinant el pastís lleugerament.

15.
pastis trufa cuita nous pas17

Només arrebossarem la meitat en aquesta ocasió. D'aquesta manera sempre teniu la possibilitat d'escriure un "Felicitats" amb cobertura a l'altre meitat. En aquest punt, podem reservar el pastís a la nevera una estona. Recordeu que estem treballant amb molta xocolata i heu de tenir sempre en compte la temperatura ambient.

16.
pastis trufa cuita nous pas18

A continuació, preparem el necessari per a la decoració del pastís. Omplirem una mànega pastissera amb un cornet arrissat.

17.
pastis trufa cuita nous pas19

Seleccionarem unes quantes nous pelades però senceres, les més maques.

18.
pastis trufa cuita nous pas20

Prepararem un cartró i blonda de la mida corresponent.

19.
pastis trufa cuita nous pas21

I ara, amb l'ajuda de la paletina i amb la trufa més quallada, traslladarem el pastís de la base per treballar al cartró i blonda. Col·loqueu la paletina a la part dreta del pastís i la mà esquerra subjectant la part esquerra del pastís.

20.
pastis trufa cuita nous pas22

Si ho feu bé, només haureu de retirar la paletina amb molt de compte.

21.
pastis trufa cuita nous pas23

Ara, amb la mànega, aplicarem una certa decoració al pastís, la que més us agradi.

22.
pastis trufa cuita nous pas24

Unes roses de trufa no hi poden faltar.

23.
pastis trufa cuita nous pas25

I ho rematarem amb les nous.

24.
pastis trufa cuita nous pas26

Ja està el pastís acabat. Reserveu-lo a la nevera fins el moment de ser consumit.

25.
pastis trufa cuita nous pas27

I aquí el teniu.

26.
pastis trufa cuita nous pas28

Un pastís bo, i relativament fàcil d'elaborar.

27.
pastis trufa cuita nous pas29

El voleu veure per dins, oi? tafaners.

28.
pastis trufa cuita nous pas30

Vinga, servirem una porció.

29.
pastis trufa cuita nous pas31

Ummmm.... una copeta de cava, si us plau!

30.

Bon profit!