La tortita, pancake o panqueca és un pa pla rodó salat o dolç, la massa base conté usualment llet, mantega, ous, farina, llevat, sucre, sal i opcionalment, una espècia, essència o extracte (canyella o vainilla, per exemple). Es diferencia del crep en què és de menor diàmetre, compta amb llevat i es fa a foc mitjà, en comptes de a foc lent, fins que quedi daurat. Hi ha moltes variants en diferents cultures i països, no només en els ingredients sinó en la manera de ser servit. 

A Espanya se li acostumen a dir tortitas i tenen una consistència esponjosa, més gruixuda que els creps, i la circumferència és més petita. S'acompanyen normalment de nata i xarop (de maduixa, de xocolata, de caramel, d'auró, etc.), o bé només amb melmelada. Se solen prendre de postres, encara que altres vegades es prenen com esmorzar o berenar. Amb la recepta que us proposo us sortiran uns 10-12 pancakes. Podeu fer-ne la meitat i també podeu deixar preparada la massa la nit anterior per coure'ls i servir-los l'endemà per esmorzar. La massa reposada adquireix integra millor els sabors, tot i que és una preparació molt senzilla que podeu executar al moment sense problema. Som-hi!

Ingredients

300 ml llet

300 g farina

2 ous

10 g sal

50 g mantega

60g oli girasol

40g sucre

vainilla o canyella

 

Per decorar o acompanyar:

fruites vermelles

xarop d'auró

 

Variants:

Podeu afegir o treure farina amb la finalitat de canviar la textura per què us quedi més o menys esponjosa i consistent.

Es pot fer sense oli afegint la mateixa quantitat de mantega fosa

Es poden menjar freds, tot i que es recomana que siguin calents

Preparació
1.
pancakes pas1

Prepareu els ingredients.

2.
pancakes pas2

Peseu la farina i passeu-la a un colador o sedàs.

3.
pancakes pas3

Quan es passa la farina pel sedàs eliminem possibles restes o grumolls i separem el grans de blat, el que permet una millor integració de la massa en la recepta.

4.
pancakes pas4

Es passa ràpid.

5.
pancakes pas5

Sempre queden impureses.

6.
pancakes pas6

Seguidament, hi afegim el llevat químic a la farina.

7.
pancakes pas7

No hi poseu tot el sobre, heu de mesurar la quantitat correcte.

8.
pancakes pas8

Ara, en un bol a part, trenqueu un parell.

9.
pancakes pas9

Peseu i afegiu el sucre dins el mateix bol.

10.
pancakes pas11

Barregeu-ho una mica.

11.
pancakes pas13

Perfecte.

12.
pancakes pas14

Afegiu la mantega als ous.

13.
pancakes pas15

Poseu-hi també l'oli de girasol.

14.
pancakes pas16

Remeneu-ho una mica.

15.
pancakes pas17

Ara ja hi podeu posar la llet.

16.
pancakes pas18

I l'aroma de vainilla.

17.
pancakes pas19

Un tap és suficient.

18.
pancakes pas20

A continuació incorporeu la farina a la barreja.

19.
pancakes pas21

I barregeu-ho a poc a poc.

20.
pancakes pas22

Finalment la sal.

21.
pancakes pas23

Us ha de quedar una barreja líquida però amb una certa densitat.

22.
pancakes pas24

Aquesta és la textura que a mi m'agrada, però com us he comentat a la introducció heu de trobar el punt que més us agradi a vosaltres. Aquesta barreja la podeu reservar a la nevera tapada amb paper film. Us aguantarà un parell de dies durant els quals podeu anar fent pancakes.

23.

A l'hora de fer-los, poseu a escalfar una planxa amb unes gotes d'oli que escampareu amb un paper. Necessiteu una superfície amb una mica de greix per evitar que s'enganxi, sobretot, el primer pancake que feu.

24.
pancakes pas26

Quan la paella tingui temperatura (a foc mitjà, no cal massa fort), ja hi podeu tirar la massa. Sempre al mig, no heu de moure el cullerot.

25.
pancakes pas27

Espereu un minut o dos, segons la força del foc, i quan comenci a fer bombolles pel centre (no només pels laterals) ja li podeu donar la volta.

26.
pancakes pas28

Utilitzeu una escumadora plana.

27.
pancakes pas29

Perfecte! Esperem uns instants més per coure la "tortita" de l'altra banda i ja estarà feta.

28.
pancakes pas30

La primera!

29.
pancakes pas31

Les podeu anar apilant per mantenir-les calentes i servir-les a taula.

30.
pancakes pas32

Ja només quedarà acompanyar els nostres pancakes amb allò que més us agradi. Jo us recomano el xarop d'auró que trobareu a molts supermercats.

31.
pancakes pas33

Però compte que engreixa molt, eh?... no deixa de ser un edulcorant similar a la mel però amb un percentatge del 60% de sucre.

32.
pancakes pas34

Unes fruites vermelles sempre li van bé també.

33.
pancakes pas35

Doncs vinga!

34.
pancakes pas36

Eps! això fa una altra pinta ara!

35.
pancakes pas37

A tastar-ho!

36.
pancakes pas38

En podeu uns altres amb xarop de xocolata, nous i cireres.

37.
pancakes pas39

Una mica de sucre llustre i cap a la taula!

38.
pancakes pas40

Si voleu petar-ho només caldrà afegir-hi nata muntada. Bon profit!