Hola "Gourmeters"! Avui us portem una recepta tradicional de luxe, un arròs sec de llamàntol. En el nostre receptari també trobareu la clàssica recepta d'arròs caldós amb llamàntol. Com veureu, li he afegit unes gambes ja pelades i uns trossos de rap, per fer-ho encara més melós. Podeu fer les variants que més us convinguin, però com ja sabeu, el més important serà la qualitat dels productes.

Som-hi!

Ingredients

1 llamàntol viu

350 g d'arròs (80g per persona aprox)

8-10 gambes grosses pelades

1 cueta de rap a daus

1 litre de brou de peix

1 nyora

safrà infusionat amb aigua

1/2 ceba trinxada

2 grans d'all trinxats

4 cullerades de tomàquet triturat

1 cullerada de pebre vermell dolç

oli d'oliva

julivert fresc

sal

Variants:

- S'hi pot afegir una mica de la melsa de la sípia (salsa marró)

- Ho podeu fer amb escamarlans, amb altres peixos o afegir-hi cloïsses

 

Preparació
1.
IMG 0986

Bé, el primer que heu de fer es netejar i matar el llamàntol.

2.
IMG 0990

Hi ha diferents maneres de fer-ho: congelar-lo 10 minuts o directament tallar-lo per la meitat.

3.
IMG 1009

Jo prefereixo aquesta segona forma d'acabar amb la vida de l'animal, doncs és més ràpida. S'ha de començar per la part inferior del cap.

4.
IMG 1014

Procureu fer-ho a sobre d'una safata per recaller tots els sucs: és important no perdre'ls..

5.
IMG 1016

Al mateix temps, amb un cop amb la part posterior del ganivet, obriu les pinzes.

6.
IMG 1019

Us han de quedar així, per facilitar el seu consum un cop cuites.

7.
IMG 1027

Ara ja podeu escalfar un bon raig d'oli a la paella i marcar el llamàntol. Primer per la part de la closca.

8.
IMG 1029

I després li doneu la volta. La idea no es coure el marisc, només marcar-lo i reservar-lo.

9.
IMG 1033

En el mateix oli, marqueu també les gambes pelades.

10.
IMG 1041

I els daus de rap.

11.
IMG 1050

I ho reserveu tot junt en una safata.

12.
IMG 1044

En aquest mateix oli (afegiu-hi més si cal), daureu la ceba trinxada.

13.
IMG 1055

Un cop daurada, afegiu-hi l'all trinxat i li doneu unes voltes.

14.
IMG 1057

Seguidament, ja hi podeu afegir el tomàquet.

15.
IMG 1062

I si teniu, una mica de salsa marró de la sípia (melsa), que li aportarà un gran sabor a mar.

16.
IMG 1066

Deixeu reduir aquest sofregit.

17.
IMG 1069

Quan el sofregit sigui ben intens, torneu a afegir els daus de rap a la paella.

18.
IMG 1078

Que s'impregnin bé.

19.
IMG 1073

Ja podeu preparar l'arròs. Jo tinc la mesura d'un cassó com aquest per persona (80-100g). Heu de posar-ne tres. Jo he hagut de posar-ne 4 per què érem més persones, però us recomano uns 300g d'arròs per a 4 persones o utilitzar una paella més gran.

20.
IMG 1084

Daureu lleugerament l'arròs juntament amb el sofregit. En paral·lel aneu fent el brou de peix.

21.
IMG 1088

Quan sigui ben calent, ja el podeu afegir a la paella.

22.
IMG 1085

Ben colat, per allò de les espines. En el nostre receptari trobareu receptes detalles de brou de peix.

23.
IMG 1090

Ho remeneu una mica per escampar l'arròs i ho saleu una mica.

24.
IMG 1035

Mentre, poseu uns brins de safrà a infusionar amb aigua bullent.

25.
IMG 1094

Un cop infusionat, podeu passar el safrà infusionat a un biberó i guardar-lo a la nevera per fer altres receptes.

26.
IMG 1098

Deixeu que l'arròs arrenqui el bull amb foc fort i seguidament l'abaixeu una mica. En 16-17 minuts estarà fet.

27.
IMG 1099

Als 10 minuts de cocció ja hi podeu afegir les gambes i el llamàntol per la part de la closca.

28.
IMG 1108

També podeu tirar una mica del safrà que heu infusionat. Sense por.

29.
IMG 1113

I finalment, quan l'arròs acumuli els 15 minuts de cocció, li doneu la volta al llamàntol i el col·loqueu definitivament, tal cual es presentarà a taula. Rectifiqueu de sal si cal.

30.
IMG 1124

Finalment, jo us recomano donar-li 3-4 minuts de forn en mode grill per daurar la part superior i acabar així de coure l'arròs. Uns minutets de repòs i ja es pot consumir.

31.
IMG 1125

Bon Profit!