Una de les postres més tradicionals i antigues de Catalunya, de la que s'elaborava ja en el segle XIV. S'elabora principalment amb ametlla, sucre, midó de blat de moro o d'arròspell de llimona i canyella.

Es pot servir amb mel o nata i també, amb més quantitat de midó, totalment quallat. També hi ha qui crema amb sucre el menjar blanc com si d'una crema catalana es tractés.

En qualsevol dels casos, al moment de servir-ho a taula cal posar-hi canyella en pols per sobre. Tasteu-lo i en parlem! I recordeu que cuinar receptes tradicionals és fer cultura!

Ingredients

1 l d'aigua

300 g d'ametlles crues 

150 g de sucre

100 g de midó

1 branca de canyella

1 pell de llimona

una mica de sal

canyella en pols

 

Variants:

Es pot fer amb llet d'ametlles ja preparada

S'hi poden afegir unes quantes ametlles amargues

Es poden deixar les ametlles dins del líquid sense colar-lo

Es pot substituir el midó per farina d'arròs, o fer servir Maizena

Es pot cremar amb sucre

Es pot servir amb nata o mel

Preparació
1.
menjar blanc pas1

Prepareu tots els ingredients.

2.
menjar blanc pas2

L'ametlla ha de ser de bona qualitat, tipus Marcona.

3.
menjar blanc pas4

Tireu-hi l'aigua i tritureu-ho amb una batedora elèctrica.

4.
menjar blanc pas5

Molt bé. Ara deixeu reposar aquesta barreja a la nevera entre una i dues hores. Fins i tot una nit. D'aquesta manera la llet agafarà tot el sabor de l'ametlla. Hi ha qui fa aquestes postres directament amb llet d'ametlles (de venda en grans superfícies).

5.
menjar blanc pas6

Ara, passeu aquesta barrejar per un colador.

6.
menjar blanc pas7

Ajudeu-vos d'una cullera.

7.
menjar blanc pas9

Ja està.

8.
menjar blanc pas10

Ara necessitareu la pela d'una llimona.

9.
menjar blanc pas11

Poseu-la dins la llet.

10.
menjar blanc pas12

També una branca de canyella.

11.
menjar blanc pas13

I el sucre.

12.
menjar blanc pas14

Remeneu-ho bé i enceneu el foc.

13.
menjar blanc pas15

Ah! i una punteta de sal.

14.
menjar blanc pas16

A banda, heu de dissoldre el midó en una mica d'aigua, que no quedin grumolls.

15.
menjar blanc pas17

Quan arrenqui el bull tireu-hi el midó.

16.
menjar blanc pas18

I ara no deixeu de remenar fins que qualli. Si feu poca quantitat aquest procés serà gairebé immediat.

17.
menjar blanc pas19

Seguidament, ja podeu repartir el menjar blanc en cassoletes.

18.
menjar blanc pas20

Tapeu-ho amb una mica de paper film per evitar que faci pell i deixeu-lo refredar completament abans de guardar-ho a la nevera. S'ha de servir fred, per tant us recomano fer el menjar blanc el dia abans de servir-lo.

19.
menjar blanc pas21

En el moment de servir, tireu canyella en pols per sobre, al gust.

20.
menjar blanc pas22

I a gaudir.

21.
menjar blanc pas23

Ho tastem, no?

22.
menjar blanc pas24

La textura és cremosa.

23.
menjar blanc pas25

És ben bo! Només ens falta una copeta de cava.

24.
menjar blanc pas26

Si hi poseu un 20-30% més de midó, el menjar blanc us quallarà completament.

25.
menjar blanc pas27

Això us permetrà enmotllar-ho.

26.
menjar blanc pas28

I servir-ho en estat sòlid.

27.
menjar blanc pas29

Canyella per sobre, unes ametlles i llestos.

28.
menjar blanc pas30

Bon profit!

29.I PER BEURE...
menjar blanc pas31