Avui us presento un plat de collita pròpia que no us podeu perdre. Ja hem parlat altres vegades sobre les possibilitats que ofereixen productes com el bacallà dessalat d'una banda i, d'un altra banda, els bolets secs deshidratats. Doncs avui, els unirem. A més, com que sempre és temporada de bacallà salat i de bolets secs, és un plat que podem cuinar tot l'any, que no és excessivament car i tampoc massa elaborat. Tot i incloure els ingredients de la salsa de ceps, notareu que no explico al detall com fer-la. Podeu comprar els lloms de bacallà ja dessalats o dessalar-lo vosaltres mateixos.

Ingredients

4 lloms de bacallà dessalat 

20 g de trompetes de la mort seques i deshidratades  

12 cloïsses grosses (tipus "gallega")

3 grans d'all

oli d'oliva

sal en escates (tipus "Maldon")  

sal   

Per a la salsa de ceps  

150 ml de nata líquida per cuinar  

1/2 ceba trinxada  

1/2 porro trinxat  

20 g de cep sec i deshidratat  

oli d'oliva

aigua

sal

Variants:

- Podeu substituir la crema de llet per llet o per brou de verdura

- Podeu fer servir barreja de bolets secs (trompeta de la mort, camasec, camagroc, cep i moixernó)  

- Com a guarnició podeu afegir-hi gamba vermella pelada a la planxa

- Es pot tirar un raig de vi i all i julivert trinxat a les cloïsses

Preparació
1.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas2

Primer de tot posarem en remull els bolets secs per rehidratar-los.

3.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas4

... però en bols separats.

4.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas6

Prèviament haurem dessalat els lloms de bacallà. Els rentarem bé un altre cop.

5.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas7

La cocció del bacallà és ben senzilla i només necessitareu 10 minuts, per tant us recomano deixar-la per al final i que coincideixi amb l'emplatat.

6.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas8

Però ho podem anar preparant. En una safata de forn hi posem una mica d'oli. A sobre hi col·locarem els lloms de bacallà amb la pell a la part inferior.

7.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas9

Tallarem els alls a làmines i les col.locarem a sobre de cada llom.

8.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas10

Això només ho farem per aromatitzar el bacallà ja que més endavant retirarem l'all. Ho reservem a l'espera d'enfornar-ho. Prepararem el forn a 150-160 graus. Si convé, a l'estiu sobretot, podeu reservar la safata de bacallà dins la nevera.

9.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas11

Ara us recomano dedicar 15-20 minuts a preparar la salsa de ceps.

10.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas12

Com us comentava al principi, us recomano la lectura de la recepta "Salsa de ceps".

11.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas13

Un cop tingueu la salsa feta, amb la textura i cos que més us agradi, la reservarem en una salsera.

12.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas14

Si la salsa es refreda, la podeu posar 5 minuts dins el forn abans de servir... i compte de no cremar-vos al agafar la salsera, eh?

13.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas15

Amb la salsa feta i el forn a punt, ja podem coure el bacallà. Hi ruixarem una bona quantitat d'oli d'oliva per sobre.

14.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas16

La idea és donar-li al bacallà la cocció justa, la mínima. Que es desfaci en làmines però amb aspecte de cru... tot i que amb gust de cuit. M'explico?... Si el bacallà és bo... serà una autèntica delícia.

15.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas17

L'enfornarem a 150-160 graus entre 9 i 10 minuts, a la part central del forn i amb ventilació.

16.
17.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas19

En una paella amb un raig d'oli hi col·locarem les cloïsses.

18.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas20

Recordeu que han de ser ben fresques i, per suposat, vives. Feu-les amb el foc més aviat alt.

19.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas21

Tapem la paella i es couran en el seu propi vapor.

20.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas22

En 3 o 4 minuts s'obriran.

21.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas23

Aprofiteu per salar-les una mica, les retireu del foc i les manteniu tapades.

22.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas24

El bacallà ja està cuit.

23.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas25

Us adonareu que s'ha creat una mena de salsa estranya al barrejar-se l'oli amb l'aigua del bacallà. Aquesta salsa es pot emulsionar i aprofitar, juntament amb els alls, tot i que no ho farem en aquesta recepta.

24.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas26

A continuació, salteu en una mica d'oli les trompetes de la mort que haurem colat prèviament.

25.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas27

Saleu-les una mica... i directes a emplatar.

26.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas28

Hi posarem primer una capa de salsa de ceps.

27.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas29

Seguidament, el llom de bacallà.

28.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas30

A sobre hi posarem les trompetes de la mort amb una mica de sal en escates tipus "Maldon".

29.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas31

El contrast de colors és evident.

30.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas32

Per acabar, hi afegirem les cloïsses i una mica de julivert sec en pols.

31.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas33

I aquí teniu el plat acabat.

32.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas34

És un plat fi de presentació i de gust.... que us deixarà la sensació d'haver estat dinant en un gran restaurant.

33.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas35

Com sempre, el maridatge el deixo a la vostra elecció.

34.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas36

 Ummmm...

35.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas37

Ja sabeu que la presentació és un tema molt personal on cadascú haurà de mostrar la seva vessant més creativa i, alhora, divertida. Us deixo una altra presentació amb palets tipus "Grisines" i tot.

 

36.
llom bacalla al forn sobre salsa ceps cloisses trompetes mort pas38

Bon profit!