La recepta del Bacalao a l'ajoarriero, la basca, és força diferent d'aquesta. O no, segons amb qui parlis. A Navarra o a La Rioja, reivindiquen aquesta salsa ajoarriero com a pròpia de la regió... però es fa de forma molt diferent, amb tomàquet i verdures, el que nosaltres diríem una mena de samfaina o atascaburras en altres regions d'Espanya. Fins i tot i arriben a posar-hi llagostins i barretes de surimi. Per tant, en la meva opinió, la recepta basca, tot i ser molt bona, no sembla ser la més tradicional de totes. Aquesta ajada, és molt similar a la salsa del Bacallà a la llauna, però incorpora vinagre en lloc de vi. Una recepta d'aquelles que fan quedar bé. Només heu de coure el bacallà adequadament, que la salsa es fa en 60 segons de rellotge. A mi m'encanta el bacallà fet així. Per elaborar aquest plat necessiteu comprar bacallà dessalat o dessalar-lo vosaltres mateixos.

Ingredients

2 talls de llom de bacallà dessalat

4 alls

oli d'oliva

Per a la salsa ajoarriero:

1/2 got oli d'oliva

3 o 4 alls picats  

1/3 got vinagre de vi

2 cullerades pebre vermell dolç (de La Vera)

Preparació
1.
bacalla salsa ajoarriero pas1

Us aconsello veure el procés de dessalat del bacallà prèviament.

2.
bacalla salsa ajoarriero pas2

Tenim dos lloms molt macos ja dessalats, que tornarem a rentar.

3.
bacalla salsa ajoarriero pas3

En una safata per al forn amb un raig d'oli col·locarem els nostres lloms.

4.
bacalla salsa ajoarriero pas4

Tirem un raig d'oli per sobre, també.

5.
bacalla salsa ajoarriero pas5

A mi m'agrada posar unes làmines d'all per sobre, per aromatitzar el bacallà, però després s'han de treure, ja que quedaran gairebé crues.

6.
bacalla salsa ajoarriero pas6

El bacallà s'ha de coure durant 60 minuts a una temperatura d'uns 70 graus aprox. D'aquesta manera aconseguireu que quedi súper tendre.

7.
bacalla salsa ajoarriero pas7

Un cop cuits, ja els podem emplatar. Només ens queda posar la salseta calenta per sobre, que farem en tan sols un minutet.

8.
bacalla salsa ajoarriero pas8

En una paella tirem l'oli i els alls ben picats.

9.
bacalla salsa ajoarriero pas9

Quan siguin una mica daurats...

10.
bacalla salsa ajoarriero pas10

... hi tirem el pebre vermell dolç i ho remenem...

11.
bacalla salsa ajoarriero pas11

Compte que no es cremi el pebre o amargarà. 10 o 15 segons després... hi tireu el vinagre...

12.
bacalla salsa ajoarriero pas12

... i compte amb la reacció... no us cremeu.

13.
bacalla salsa ajoarriero pas13

Cobrim els lloms de bacallà amb aquesta salsa i servim.

14.
bacalla salsa ajoarriero pas14

 I a gaudir nanos... fàcil, fàcil i un bé de Déu.

15.
bacalla salsa ajoarriero pas15

Bon profit!