Ja sabeu de la meva passió per les cuines foranes, com ho pot ser la cuina del Magreb, i en especial la cuina del Marroc. Aquesta d'avui, és la sopa del Magreb per excel·lència, la sopa nacional del Marroc. Es consumeix molt durant el Ramadà quan és el primer plat després del dejuni. A totes les cases es prepara de forma lleugerament diferent però és molt comú que totes portin llenties i cigrons a parts iguals.

En aquest cas, he utilitzat llenties i cigrons ja cuits que he afegit durant els últims 20 minuts, juntament amb l'arròs i els fideus. Si ho feu amb llegum posada en remull, les haureu de coure des del principi. Els marroquins, després de prendre aquesta sopa, mengen dàtils i un got de llet, a banda dels dolços típics.

Ingredients

300 g de carn de xai picada petita  

1 tronc d'api  

1 ceba picada  

150 g de llenties cuites  

150 g de cigrons cuits  

50 g d'arròs

50 g de fideus

300 g de tomàquet ratllat  

julivert i coriandre  

2 cullerades petites de canyella en pols

2 cullerades petites de comí  

1 cullerada petita de pebre vermell dolç  

1 cullerada gran de farina  

unes espurnes de safrà  

pebre negre

oli d'oliva  

aigua o brou de verdura

sal

  

Variants:

- Hi podeu afegir 50 g de gingebre en pols

- Podeu fer els trossos de xai més grans

- Hi podeu substituir l'aigua per brou fet amb verdures  

- Ho podeu acompanyar amb dàtils i/o pa de pita

- Es poden tirar un parell d'ous batuts dins la sopa

Preparació
1.
harira sopa marroquina pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
harira sopa marroquina pas2

Piquem ben petits l'api i la ceba.

3.
harira sopa marroquina pas3

El julivert i el coriandre... també, per separat.

4.
harira sopa marroquina pas4

Ara anem a preparar les espècies.

5.
harira sopa marroquina pas5

Per una banda la canyella en pols...

6.
7.
8.
harira sopa marroquina pas8

... dues també... o si us agrada molt podeu posar 3 o 4....

9.
harira sopa marroquina pas9

Una cullerada de pebre vermell dolç.

10.
harira sopa marroquina pas10

Unes espurnes de safrà.

11.
harira sopa marroquina pas11

Ara... ratllem els tomàquets.

12.
harira sopa marroquina pas12

I els reservem amb el julivert picat.

13.
harira sopa marroquina pas13

En una cassola amb un raig d'oli... sofregim primer la ceba i l'api.

14.
harira sopa marroquina pas14

Quan agafi coloret... incorporem la carn... lleugerament salada i empebrada.

15.
harira sopa marroquina pas15

En el mateix moment... incorporem també la resta d'espècies.

16.
harira sopa marroquina pas16

A l'esquerra el julivert... i a la dreta el coriandre. Tenen molta similitud visualment... però els gustos són prou diferents. Podreu trobar coriandre en qualsevol botiga Halal.

17.
harira sopa marroquina pas17

Afegim també el coriandre.

18.
harira sopa marroquina pas19

Incorporeu una mica d'aigua, no massa...

19.
harira sopa marroquina pas20

... un puntet de sal...

20.
harira sopa marroquina pas21
21.
harira sopa marroquina pas22

... i incorporem també el tomàquet amb el julivert.

22.
harira sopa marroquina pas23

Ho remenem....

23.
harira sopa marroquina pas24

... i incorporem un litre i mig d'aigua calenta (o brou de verdura).

24.
harira sopa marroquina pas25

Ara ho tapem... a foc baix... i deixem que es cogui la carn durant uns 35 minuts aprox.

25.
harira sopa marroquina pas26

De tant en tant ho vigileu que no falti líquid. Haureu d'afegir més aigua segurament. Tasteu la carn per comprovar si ja és cuita. Penseu que necessitarem el líquid suficient com per coure la pasta i que el conjunt ens quedi una textura de sopa.

26.
harira sopa marroquina pas27

Posem un grapadet d'arròs i de fideus.

27.
harira sopa marroquina pas28

Perfecte.

28.
harira sopa marroquina pas29

Com que he utilitzat llegums ja cuites....

29.
harira sopa marroquina pas30

... les incorporo també en aquest moment. Si no, ho hagués fet al principi. Rectifiquem d'aigua i sal si cal.

30.
harira sopa marroquina pas31

Ara... preparem la farina.

31.
harira sopa marroquina pas32

Diluïm una cullerada en aigua freda...

32.
harira sopa marroquina pas33

... i l'afegim a la sopa.

33.
harira sopa marroquina pas34

Això farà que espesi.

34.
harira sopa marroquina pas35

Un cop siguin cuit l'arròs i els fideus, ja podeu parar el foc.

35.
harira sopa marroquina pas36

Deixeu-lo reposar 15 minuts.

36.
harira sopa marroquina pas37

 Ja podem emplatar.

37.
harira sopa marroquina pas38

Jo és que soc molt de cullera.

38.
harira sopa marroquina pas39

Molt bo, de veritat us ho dic.

39.
harira sopa marroquina pas40

Bon Profit!