Doncs l'altre dia, un company de la feina, em va parlar del Gall de Sant Pere... i jo, doncs no el coneixia aquest peix. Doncs no, no el coneixia... què passa!.. ningú neix ensenyat.

Sabia que el gall era un peix, fins aquí arribava, però aquesta variant de Sant Pere doncs no. Sembla que la diferència està en un punt negre que té al mig. És un peix estrany... com prehistòric... té una pinta molt bàrbara. La seva carn té la textura similar a la de l'escorpora, també de gust intens, però diferent.

Aquesta gran taca negra que té al centre de cadascun dels costats vorejada per una franja circular blanca diu la llegenda que són les ditades que li va deixar Sant Pere quan el va agafar. És un peix car, ara anava a 28 euros el quilo i no és fàcil de trobar. L'haureu d'encarregar.

Està molt bo aquest peix i molta bona aquesta forma de menjar-lo, molt similar al suquet. Us la recomano.

 

Ingredients

800gr. supremes de gall de Sant Pere

500gr. patates a rodanxes

2 porros tallats a rodanxes fines

2 tomàquets madurs

2 grans d'all picats 

1 ceba tallada en juliana

brou de peix

oli d'oliva

sal

 

Variants:

Hi podeu afegir llorer

Es pot servir amb allioli per sobre

Preparació
1.
gall sant pere patates pas1

Rentem el peix. Com podeu veure, li he dit al peixater que em faci les supremes i em guardi l'espina.

2.
gall sant pere patates pas2

Amb aquesta espina farem el brou de peix... en una cassola fonda amb abundant aigua.

3.
gall sant pere patates pas3

També li posaré una mica de peix de roca i galeres i el sofregit típic. En 30 minuts el tindrem fet.

4.
gall sant pere patates pas4

D'altre banda, prepararem els filets de Gall amb les patates i la ceba tallada en juliana.

5.
gall sant pere patates pas5

Tallarem també els porros a llesques fines.

6.
gall sant pere patates pas6

Els tomàquets els farem a daus.

7.
gall sant pere patates pas7

Ara, en una cassola amb oli d'oliva, sofregirem els alls...

8.
gall sant pere patates pas8

... després la ceba...

9.
gall sant pere patates pas9

... després el porro...

10.
gall sant pere patates pas10

... i finalment el tomàquet.

11.
gall sant pere patates pas11

Ho deixeu que es vagi fent... i ho aneu remenant de tant en tant

12.
gall sant pere patates pas12

Quan tingui aquest fabulós color daurat...

13.
gall sant pere patates pas13

... podrem incorporar les patates... que les haurem tallat a rodanxes gruixudes i per la meitat.

14.
gall sant pere patates pas14

He procurat escapçar-les una mica... per què deixin anar el midó i espessin la salsa.

15.
gall sant pere patates pas15

Les barregem bé amb el sofregit...

16.
gall sant pere patates pas16

... i les deixem enrossir dos o tres minuts.

17.
gall sant pere patates pas17

Llavors, que ja tindrem el brou acabat i colat, li tirarem un bona quantitat de brou... fins cobrir totalment les patates. Ho salem i deixem que faci xup-xup a foc lent i tapat... fins que estiguin gairebé cuites les patates. Aproximadament uns 20-25 minuts.

18.
gall sant pere patates pas18

Passat aquest temps i amb les patates ja fetes... incorporem el peix, que haurem salat una mica.

19.
gall sant pere patates pas19

Intenteu que quedi submergit dins el caldo. Rectifiqueu de sal si cal.

20.
gall sant pere patates pas20

I ara res... de 3 a 5 minuts de rellotge i ja tindrem el peix cuit, que es farà, com aquell que diu, amb la mateixa escalfor del brou.

21.
gall sant pere patates pas21

És un peix que no convé coure'l massa o us pot quedar dur.

22.
gall sant pere patates pas22

I ja el podem servir.

23.
gall sant pere patates pas23

Un plat mariner...molt recomanable. Us recomano menjar-lo amb cullera.

24.
gall sant pere patates pas24

S'hi pot afegir allioli per damunt, si voleu... Bon Profit!