Avui us porto un plat una mica més sofisticat, però extraordinàriment fàcil de fer. A més a més, no us robarà massa temps a la cuina. Això si, us farà embrutar-la una mica. Servirem un filet de turbot a la planxa sobre un llit de cous cous i amb el brou de peix farem una salsa "velouté". Però per fer la "velouté", i respecte a la beixamel, substituirem la llet per un brou.
Veureu com és una salsa amb una textura molt característica, com un puré en consistència i, alguns diuen, que és molt tersa i similar al "vellut". Com sempre, tota aquesta mena de salses sempre tenen aquell punt característic de cada zona i de cada cuiner. N'hi ha tantes com persones. Finalment, acabarem el plat amb unes cloïsses cuites al vapor. Espero que us agradi.
mig turbot fresc a filets
300gr. cloïssa fresca
300gr. cous-cous
100gr. mantega (pel peix, pel cous-cous i per la velouté)
1 cullerada de farina
oli d'oliva
julivert
sal
Pel brou de peix
l'espina del turbot
galeres
crancs
peix de roca
1 ceba
1 fulla d'apì
1 pastanaga
Per la velouté
30gr. de roux (mantega+farina)
1/2 litre de brou de peix
![filet turbot cous cous veloute peix pas1 filet turbot cous cous veloute peix pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/88/27/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas1.jpeg)
Primer de tot preparem el brou de peix. Us recomano la lectura de la recepta "Brou de peix" encara que també podríeu utilitzar un "Brou de peix vermell".
![filet turbot cous cous veloute peix pas2 filet turbot cous cous veloute peix pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/88/69/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas2.jpeg)
Les verduretes que no faltin. Que vaig fent... que en 25-30 minuts el tindrem fet. Mentre anirem preparant el plat.
![filet turbot cous cous veloute peix pas3 filet turbot cous cous veloute peix pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/89/11/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas3.jpeg)
Normalment utilitzo cous-cous marca "Tria" , que és el que més m'agrada, però avui provaré aquest "Al Badia"... i que voleu que us digui. Són molt similars tots.
![filet turbot cous cous veloute peix pas4 filet turbot cous cous veloute peix pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/89/53/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas4.jpeg)
La proporció pel cous-cous, habitualment és....
![filet turbot cous cous veloute peix pas6 filet turbot cous cous veloute peix pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/90/37/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas6.jpeg)
... per un got d'aigua sencer...
![filet turbot cous cous veloute peix pas7 filet turbot cous cous veloute peix pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/90/79/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas7.jpeg)
Ara sí, fins adalt.
![filet turbot cous cous veloute peix pas8 filet turbot cous cous veloute peix pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/91/21/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas8.jpeg)
Barregeu bé el cous-cous amb l'aigua bullint... dins un bol... i tapeu-la amb un paper de film.
![filet turbot cous cous veloute peix pas9 filet turbot cous cous veloute peix pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/91/63/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas9.jpeg)
Deixeu el cous-cous 5 minuts... que vagi absorbint l'aigua. Mentre, prepararem uns dauets de mantega que fondrem amb el cous-cous.
![filet turbot cous cous veloute peix pas10 filet turbot cous cous veloute peix pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/92/05/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas10.jpeg)
Passats els 5 minuts... ja podem incorporar la mantega.
![filet turbot cous cous veloute peix pas11 filet turbot cous cous veloute peix pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/92/47/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas11.jpeg)
Remenar-ho fins disoldre la mantega i que el cous-cous quedi suelto. Reservar en calent.
![filet turbot cous cous veloute peix pas12 filet turbot cous cous veloute peix pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/92/89/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas12.jpeg)
Ara salarem i empebrarem el nostres filets de turbot ja nets.
![filet turbot cous cous veloute peix pas13 filet turbot cous cous veloute peix pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/93/31/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas13.jpeg)
Mentre, anirem escalfant una planxa... amb un dauet de mantega.
![filet turbot cous cous veloute peix pas14 filet turbot cous cous veloute peix pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/93/73/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas14.jpeg)
La mantega ens aportarà un sabor adicional i ens torrarà agradablement el peix.
![filet turbot cous cous veloute peix pas16 filet turbot cous cous veloute peix pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/94/57/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas16.jpeg)
Quan sigui torradet d'una banda... li doneu la volta. Hi podeu afegir un rajolinet d'oli d'oliva.
![filet turbot cous cous veloute peix pas17 filet turbot cous cous veloute peix pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/95/83/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas17.jpeg)
... quina pinta que fa... a mi m'agrada molt el turbot.
![filet turbot cous cous veloute peix pas18 filet turbot cous cous veloute peix pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/95/41/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas18.jpeg)
Ara, en un altre paella petita, a banda, preparem la velouté. Primer farem un roux amb una porció de mantega.
![filet turbot cous cous veloute peix pas19 filet turbot cous cous veloute peix pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/96/25/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas19.jpeg)
Deixarem que es desfaci i deixi de fer soroll.
![filet turbot cous cous veloute peix pas21 filet turbot cous cous veloute peix pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/97/09/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas21.jpeg)
Serà el moment d'afegir una cullerada de farina... i de fusionar-la amb la mantega...
![filet turbot cous cous veloute peix pas22 filet turbot cous cous veloute peix pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/97/51/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas22.jpeg)
A cop de cullera... heu d'anar ràpid... procurant que no es cremi. Si cal, ho podeu retirar del foc una estona. L'objectiu és coure la farina en la mantega. Jo he fet un roux claret. Podeu consultar el consell "Espesant de salses roux".
![filet turbot cous cous veloute peix pas23 filet turbot cous cous veloute peix pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/97/93/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas23.jpeg)
Com que ja tenim fet el brou, afegirem 3 o 4 cullerots de brou de peix... colat prèviament clar.
![filet turbot cous cous veloute peix pas24 filet turbot cous cous veloute peix pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/98/77/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas24.jpeg)
Ho heu de disoldre tot junt i deixar que arrenqui el bull. Heu de trobar la textura que més us agradi pel plat. Si cal, es pot afegir més brou. Enrecordeu-vos de salar-ho també. Ho reservem en calent.
![filet turbot cous cous veloute peix pas25 filet turbot cous cous veloute peix pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/99/19/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas25.jpeg)
I finalment, en una paella a banda... farem les nostres cloïsses, que hem tingut en aigua i sal tot el matí.
![filet turbot cous cous veloute peix pas26 filet turbot cous cous veloute peix pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/63/99/61/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas26.jpeg)
El foc ben fort... una mica de sal... un xorret d'oli... i tapat amb una tapa. Només volem que s'obrin.
![filet turbot cous cous veloute peix pas27 filet turbot cous cous veloute peix pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/64/00/03/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas27.jpeg)
Mentre, ja podem anar muntant el plat. Utilitzaré aquest motlle rodó per a presentar millor el cous-cous.
![filet turbot cous cous veloute peix pas28 filet turbot cous cous veloute peix pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/64/00/45/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas28.jpeg)
Hi col·locarem el turbot a sobre.
![filet turbot cous cous veloute peix pas29 filet turbot cous cous veloute peix pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/64/00/87/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas29.jpeg)
Tirarem la nostre velouté de peix per sobre...
![filet turbot cous cous veloute peix pas30 filet turbot cous cous veloute peix pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/64/01/29/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas30.jpeg)
... si voleu, podeu picar una mica de julivert per donar colorit al plat.
![filet turbot cous cous veloute peix pas31 filet turbot cous cous veloute peix pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/64/01/71/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas31.jpeg)
Decorem amb unes cloïsses... i llestos. Podeu tirar un raig d'oli d'oliva per sobre.
![filet turbot cous cous veloute peix pas32 filet turbot cous cous veloute peix pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/64/02/13/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas32.jpeg)
A que fa bona pinta ara?... no ho semblava, eh?
![filet turbot cous cous veloute peix pas33 filet turbot cous cous veloute peix pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/64/02/55/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas33.jpeg)
Un bon plat, en resum.
![filet turbot cous cous veloute peix pas34 filet turbot cous cous veloute peix pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/64/02/97/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas34.jpeg)
La salseta fa que tota la resta d'ingredients del plat... conformin una armonia dins la boca.
![filet turbot cous cous veloute peix pas35 filet turbot cous cous veloute peix pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/64/03/39/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas35.jpeg)
La pell del turbot la podeu treure, però queda molt maco presentar-lo amb pell.
![filet turbot cous cous veloute peix pas36 filet turbot cous cous veloute peix pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/64/03/81/filet-turbot-cous-cous-veloute-peix-pas36.jpeg)
Espero que us hagi agradat.
Bon Profit!