Quan s'acaba l'estiu i arriba la tardor i, de forma sobtada, es presenta una onada de fred inesperada, m'agafa la dèria dels guisats. De cop i volta, ens venen unes ganes boges. Com passa amb la manteta i les pelis al sofà, o com la flaire de llar de foc, a què sí? Són aquells petits detalls que ens traslladen definitivament d'estació i que (normalment) ens agraden molt.

Amb aquest sentiment, avui us presento una recepta clàssica, que no costa pas gaire de fer i que us permetrà sucar pa als que us agrada. En aquesta ocasió, jo he acompanyat la carn d'un arròs basmati, que també li va molt bé. Som-hi!

Ingredients

800-1000 g de carn de vedella per estofar

2 cebes trinxades

2-3 pastanagues trinxades

3 grans d'all laminats

2 fulles de llorer

2 tomàquets madurs

oli d'oliva

aigua o brou de carn

sal

pebre negre

1 copa de vi negre

1 cullerada de comí

Variants:

Podeu afegir-hi altres verdures

S'hi pot afegir una presa de xocolata

Es pot fer sense comí i afegint altres herbes aromàtiques (romaní, farigola, etc)

Preparació
1.
estofat vedella jardinera pas1

Prepareu tota la verdura i ingredients. La carn, que la compro al mercat municipal, ja la demano especial per estofar. A la carnisseria ja saben quina és la millor part i com tallar-la.

2.
estofat vedella jardinera pas2

Primer de res, tireu un generós raig d'oli d'oliva en una cassola i enrossiu els alls.

3.
estofat vedella jardinera pas3

Seguidament, tireu-hi la vedella. La saleu i l'empebreu. La idea és marcar la carn.

4.
estofat vedella jardinera pas4

Poseu-hi també el llorer. Deixeu que la carn es torri a foc fort una mica.

5.
estofat vedella jardinera pas5

Mentrestant, aprofiteu per trinxar la ceba i les pastanagues. També per ratllar el tomàquet.

6.
estofat vedella jardinera pas6

Doneu-li la volta a la carn, que quedi marcada per totes bandes.

7.
estofat vedella jardinera pas7

I la retireu, encara ben crua de dins.

8.
estofat vedella jardinera pas8

En aquest mateix oli, hi tireu la ceba i la pastanaga amb un punt de sal.

9.
estofat vedella jardinera pas9

Quan la ceba sigui ben transparent i la pastanaga sigui cuita...

10.
estofat vedella jardinera pas10

... ja hi podreu afegir-hi el tomàquet.

11.
estofat vedella jardinera pas11

Poseu una cullerada de comí. I deixeu-ho 10 minuts, que es sofregeixi bé.

12.
estofat vedella jardinera pas12

Seguidament, ja hi podeu incorporar la carn de nou.

13.
estofat vedella jardinera pas13

Hi aboqueu el vi negre a la cassola i espereu 10-12 minuts a que s'evapori l'alcohol.

14.
estofat vedella jardinera pas14

Llavors, cobriu-hi amb aigua o brou de carn. La quantitat és relativa. Heu de cobrir generosament la carn, però no us passeu o la salsa no acabarà de lligar. Un cop coberta la carn, poseu-hi un dit més i prou. Si cal, podeu afegir-hi més (sempre bullent).

15.
estofat vedella jardinera pas15

Rectifiqueu de sal i deixeu coure la carn a foc mig-baix durant uns 45 minuts. Vigileu que no falti líquid. Quan la carn sigui cuita ja podeu apagar el foc. Si necessiteu una mica més de temps endavant. Ara, com passa amb tots els guisats, us recomano deixar reposar el plat. Millor fer-lo el dia anterior, però un parell d'hores de repós li van molt bé.

16.
estofat vedella jardinera pas16

Per fi, arriba el moment de tastar-ho. Escalfeu de nou la carn.

17.
estofat vedella jardinera pas17

Com us comentava a la introducció, avui l'he servit amb arròs llarg.

18.
estofat vedella jardinera pas18

Us puc ben assegurar que han gaudit tots a taula, en especial els més petits de la casa!

19.
estofat vedella jardinera pas19

Bon profit!