Per fer aquesta recepta podeu utilitzar barreja de bolets secs (camagroc, carreretes, cep, trompeta, etc.) o simplement l'anomenat "moixernó sec"... encara que en realitat sovint són carreretes, i és el que us recomano. Queda molt bo de les dues maneres.

Respecte a la salsa, ja veureu que la passo pel mini-pimer a fi i efecte de lligar-la, però si voleu podeu afegir-hi un Roux claret. En aquest cas, he fet dos peixets de vedella. Ja sabeu que jo aprofito quan cuino i, segons el tipus de menjar, en faig per congelar i anar traient durant el mes. Som-hi doncs.

 

Ingredients

2 peixets de vedella lligats amb corda

4 o 5 cebes mal tallades

1 cap d'alls

1 got de vi blanc "Gran Chef"

1/2 got de brandi/conyac

oli d'oliva

sal i pebre negre

2 bosses de carreretes seques (també anomenats moixernons) (uns 40 o 50 g)

Variants:

Podeu flamejar la carn amb el brandi

Podeu utilitzar els bolets que més us agradin i combinar secs amb frescos

Preparació
1.
vedella carreretes pas1

Mitja hora abans de començar, poseu tots els bolets secs en un bol amb abundant aigua. Col·loqueu els moixernons dins un bol.

2.
vedella carreretes pas2

Afegiu-hi abundant aigua.

3.
vedella carreretes pas3

No només que els cobreixi... també hem de fer un bon got de suquet de moixernons, que afegirem a mitja cocció.

4.
vedella carreretes pas4

Poc a poc s'aniran hidratant i produiran una flaire inconfusible.

5.
vedella carreretes pas6

Rentem bé els dos peixets de vedella.

6.
vedella carreretes pas7

Si quan els compreu li dieu a la carnissera que són per fer rodó... ja us posarà la corda.

7.
vedella carreretes pas8

Saleu i empebreu la carn per les dues bandes.

8.
vedella carreretes pas9

En una cassola gran, tirarem un bon raig d'oli d'oliva i l'aromatitzarem amb 8 o 10 alls.

9.
vedella carreretes pas10

No els heu de fregir ni daurar... només aromatitzar l'oli.

10.
vedella carreretes pas11

Reservarem els alls per més endavant.

11.
vedella carreretes pas12

En aquest oli, daurem la carn.

12.
vedella carreretes pas13

Que l'oli sigui ben roent... la intenció és donar-li bon color a la carn.

13.
vedella carreretes pas14

Perfecte.

14.
vedella carreretes pas15

Ara afegirem la ceba mal tallada i la repartirem entre la carn.

15.
vedella carreretes pas16

Remeneu-lo tot bé i deixeu que faci xup-xup entre 5 i 10 minuts, tot remenant de tant en tant.

16.
vedella carreretes pas17

Jo utilitzo vi per cuinar "Gran Chef" de Pinord, que incorpora una maceració amb herbes aromàtiques. Això fa que sigui més concentrat i per tant haureu de respectar les mesures que us proposen a l'etiqueta.

17.
vedella carreretes pas18

Al mateix temps afegirem el mig got de brandi.

18.
vedella carreretes pas19

Baixeu el foc i tapeu la cassola.

19.
vedella carreretes pas20

Deixeu que vagi coent durant 20-30 minuts a foc lent... tot controlant que no s'acabi el líquid i no es cremi ni s'enganxi.

20.
vedella carreretes pas21

Passats els 20 minuts, afegirem un parell de gots d'aigua calenta i ho deixarem coure poc a poc mitja horeta més. Aquest procés el repetirem fins a 3 vegades. L'objectiu és coure bé la carn... volem que després es desfaci a la boca.

21.
vedella carreretes pas23

L'última vegada utilitzeu l'aigua dels moixernons.

22.
vedella carreretes pas24

Un cop tirada l'aigua dels moixernons, aprofiteu per salar el guisat. El temps total de cocció vindria a ser de dues a tres hores, tot depèn del gruix de la carn, del foc i de l'aigua.

23.
vedella carreretes pas25

Passades les dues hores, la carn no estarà cuita del tot però ja farà molt bona pinta.

24.
vedella carreretes pas26

La traiem de la cassola.

25.
vedella carreretes pas27

Sense cremar-nos, anirem traient el cordill, ara ja no perdrà la forma.

26.
vedella carreretes pas28

Tallem la carn tot donant-li el gruix final que voldrem per servir el plat.

27.
vedella carreretes pas29

Com podeu veure, la carn està cuita però no tendra.

28.
vedella carreretes pas30

La reservem.

29.
vedella carreretes pas31

Barrejarem la ceba, els alls i la salseta. D'aquesta forma lligarem el suquet.

30.
vedella carreretes pas32

Ara incorporem la carn ja tallada.

31.
vedella carreretes pas33

La repartim bé per tota la cassola.

32.
vedella carreretes pas34

Afegim un got d'aigua ben calenta i tornem a posar-ho a foc lent.

33.
vedella carreretes pas35

Com a mínim ho haureu de tenir 30 minuts més, però res millor que anar tastant la carn de tant en tant, i us servirà també per a rectificar de sal. En aquest punt, afegirem també els bolets.

34.
vedella carreretes pas36

Doncs ja la tenim feta.

35.
vedella carreretes pas37

Aquest és un plat excel·lent, que guanya molt si el deixeu reposar de 24 a 48 hores, perquè es barregin bé tots els gustos i matisos.

36.
vedella carreretes pas38

Ho podeu servir amb la guarnició que més us agradi.

37.
vedella carreretes pas39

Jo us recomanaré fer un puré de patata tradicional.

38.
vedella carreretes pas40

Feu un volcà al plat...

39.
vedella carreretes pas41

I l'ompliu amb la carn, suquet i bolets per sobre. Genial!

40.
vedella carreretes pas42

Què bo! Ummmm!

41.
vedella carreretes pas43

És un plat que ens ha apassionat sempre als 5 germans que som.

42.
vedella carreretes pas44

La carn és consistent però es desfà a la boca. És com ha de quedar.

43.
vedella carreretes pas45

I finalment, m'ha quedat un bon tupper per menjar entre setmana. Jo he arribat a fer pizzes de vedella amb bolets, sí, sí... I què bones, nanos!

44.
vedella carreretes pas46

Bon profit!

45.NOTA SOBRE LA VARIANT AMB ROUX.
vedella carreretes pas47

El que us comentava. Podeu incorporar un roux a la vostre salsa per a lligar-la encara més

46.
vedella carreretes pas48

Incorporar-la al plat.

47.
vedella carreretes pas49

Us quedarà una salseta més clara de color... però més lligada.

48.
vedella carreretes pas50

Bon profit!