Seguim en temporada de bolets. Un bon plat, inventat, però a base de combinar idees ja vistes o utilitzades amb anterioritat. Vaja, una plat fruit de l'experiència. D'aquells plats que si els veus en un menú de dos o tres entrants... penses... "ummm, avui menjaré això que no ho trobo habitualment...". Pasta amb bolets frescos: pinatell i cep. Afortunadament, s'ha arreglat una miqueta la temporada de bolets d'aquest any i he pogut comprar bolets frescos. A la peixateria he trobat unes cuetes d'escamarlà fresques molt bé de preu... i ja m'estava imaginant aquest plat.

També li havia encarregat a la verdulera que em portés una mica d'alfàbrega fresca... precisament per a cuinar la pasta. Havia pensat de posar una mica de crema de llet, però al final he pensat que preferia gaudir dels sabors tan peculiars d'aquest plat... i no volia que la llet o la nata el pertorbessin. El toc de l'alfàbrega fresca és primordial. Potser us costa una mica de trobar i l'haureu d'encarregar, però de debò que val la pena no obviar-la.  Total, que ha quedat un plat profundament italià, seriós, saborós... amb caràcter. Una assegurança total si teniu convidats i busqueu un entrant per a gaudir de la companyia d'un bon vi... i és que en les elaboracions més senzilles... de vegades, està el veritable secret.

Ingredients

300 gr. espaguetti de verdura

200 gr. rovelló fresc (pinatell)

200 gr. cep fresc

un grapat de fulles d'alfàbrega

gingebre en pols

pebre blanc 

pebre negre

1 ceba

4 alls

oli d'oliva

2 fulles de llorer

Preparació
1.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas1

Vinga, que això és fàcil de fer, titots. Preparem els ingredients.

2.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas2

Avui he trobat uns bons bolets al mercat.

3.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas3

 Van cars, és cert, però és que n'hi ha molt pocs.

4.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas4

Renteu bé els ceps... i peleu-los una mica.

5.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas5

Fan molt bona olor... i es poden menjar cruus.

6.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas6

Talleu-los a làmines no massa fines.

7.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas7

Netegeu bé els rovellons "botó"...

8.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas8

 ... que no tinguin restes d'herbas...

9.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas9

Netegeu també les cues d'escamarlà.

10.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas10

Avui utilitzarem uns espaguetti de verdura... que per aquest motiu són de colors diferents.

11.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas12

Mentre, tirarem un polsim de gingebre a sobre dels escamarlans.

12.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas13

Posem aigua a bullir amb un raig d'oli, una mica de sal i una parell de fulles de llorer. Quan arrenqui el bull posarem els espaguetti...

13.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas14

 ... els deixarem coure... entre 10 i 12 minuts aprox...

14.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas15

Aprofitarem per anar picant la ceba...

15.
16.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas17

 Els passem a escórrer tota l'aigua....

17.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas18

... i el reservem...

18.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas19

Ara piquem una mica d'all i julivert.

19.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas20

Escalfem una mica d'oli en una paella... i tirem l'all i julivert...

20.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas21

Seguidament, incorporem els bolets.

21.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas22

Afegirem un polsim de sal... i anirem remenant de tant en tant.

22.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas23

Fins que agafin un pelet de color daurat. No us passeu amb la cocció. Els reservem.

23.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas24

En la mateixa paella, afegint una mica més d'oli, farem els escamarlans, prèviament salats i empebrats.

24.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas25

Si voleu, podeu afegir una mica més de gingebre. Suposo que us agrada llepar les pells de l'escamarlà al pelar-lo. Serà quan notareu l'impacte del gingebre... i els trobareu boníssims, feu-me cas.

25.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas27

Perfecte, ja estan fets al punt. Torradets per fora i no massa fets per dins.

26.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas28

Els reservem juntament amb els bolets.

27.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas29

En la mateixa paella, sofregirem la ceba...

28.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas30

... seguidament, incorporem l'alfàbrega que hem tallat prèviament, però res, quatre talls, que quedi la fulla gran. Dos minutets donant voltes i...

29.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas31

... incorporem els espaguetti.

30.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas32

Tireu un polsim de pebre blanca i negre... i remeneu bé els espaguetti. S'han de rossejar una miqueta.

31.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas33

Ara incorporem els bolets amb els escamarlans... i el suquet que han deixat anar.

32.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas34

Perfecte.

33.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas35

Remeneu-lo tot plegat... a fi i efecte de barrejar tots els sabors.

34.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas36

Quina pinta, eh?

35.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas37

Els serviré en una d'aquests plats fons de la colecció del Ferràn Adrià. Primer una base d'espaguetti.

36.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas38

 ... i a sobre els bolets amb escamarlans... acompanyat d'un pols de julivert superpicadet.

37.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas39

Fuasss... estava boníssim de collons, nanos!... un plat autèntic.

38.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas40

La foto parla per si mateixa.

39.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas41

El cep i el rovelló aporten un sabor total de muntanya... i l'escamarlà, de mar.

40.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas42

L'he acompanyat amb un albarinyo.

41.
espagueti verdura lalfabrega bolets cues descamarla pas43

És d'aquells albarinyos autèntics. El que esperes d'aquest vi, ni més ni menys. No falla mai.

42.

Ho voleu, provar?... és fàcil de fer... no direu. Bon Profit !