La botifarra de Calaf és un embotit tradicional català amb una llarga història i una reputació excepcional. Originària del municipi de Calaf, a la província de Barcelona, aquesta deliciosa especialitat s'ha guanyat el reconeixement dels paladars més exigents pel seu sabor únic i la seva textura inigualable. El procés d'elaboració de la botifarra de Calaf es remunta a generacions enrere, mantenint tècniques artesanals que garanteixen la seva qualitat i autenticitat. L'ús d'ingredients de primera qualitat, com la carn de porc seleccionada, juntament amb espècies i condiments tradicionals, confereixen a aquest embotit un sabor característic que el distingeix d'altres productes similars.

Un producte de casa nostra que podem gaudir durant tot l'any i que forma part de la rica tradició gastronòmica de Catalunya. La barreja amb bolets de temporada, com els rossinyols, el punt umami del formatge rocafort i el cruixent de la massa, fa que aquesta sigui una recepta guanyadora. Trobaràs el pas a pas de la massa en la recepta coca de recapte. I si t'agraden les coques salades, no deixis de visitar la coca d'espinacs i pinyons o la coca de pera, gorgonzola, nous i mel. Som-hi!

Ingredients

Per fer la massa:

  • 400 g de farina (si és força millor)
  • 20 g de llevat premsat
  • 10 g de sal 
  • Un raig d'oli d'oliva
  • 150 g d'aigua

Per posar a la coca:

  • 1 botifarra de Calaf a trossos
  • 300 g de rossinyols frescos
  • 50 g d'alls tendres a dauets
  • 50 g de formatge rocafort
  • Oli d'oliva verge extra
  • Coriandre fresc 
  • Picada d'all i julivert 
  • Pebre negre
  • Oli picant (opcional)
  • Sal
Preparació
1.
rossinyols

Primer de tot prepara la massa i deixa-la reposar per poder-la estirar. Trobaràs el pas a pas a l'enllaç de la introducció. Seguidament, neteja i prepara els bolets. Prepara també una picada amb all i julivert.

2.
botifarra de calaf

En una paella amb un raig d'oli, daura la botifarra.

3.
botifarra daurada

Que quedi daurada per fora però crua de dins. 

4.
trossos de carn

La reserves i la talles a trossos. Es trencarà fàcilment, però no importa.

5.
saltar bolets

A la mateixa paella, salta els bolets amb un punt de sal.

6.
all i julivert

Tira unes cullerades de picada d'all i julivert. 

7.
bolets saltats

Deixa que es facin els bolets. 

8.
oli

Reserva els bolets i també l'oli de la paella. 

9.
repartir bolets

Estira una capa ben fina de massa. Si vols, pots comprar una massa de pizza ja feta. Seguidament, tira un generós raig de l'oli de saltar els bolets per sobre de la massa i escampa els bolets per sobre.

10.
posar la botifarra

Col·loca també la botifarra. 

11.
alls tendres

Ara talla a trossos uns alls tendres.

12.
decorar

I els reparteixes per sobre de la coca.

13.
pebre negre

Una mica de pebre negre per sobre.

14.
rocafort

I ara caldrà posar uns dauets de formatge rocafort. 

15.
decora la coca

Reparteix-lo bé, estratègicament. No cal abusar del formatge. 

16.
enfornar

I ara has d'escalfar el forn a uns 215-220 graus i deixar coure la coca uns 10-12 minuts. 

17.
coriandre

Quan surti del forn, decora amb unes fulles de coriandre fresc que li aportaran molta frescor i aroma.

18.
oli picant

I, si t'agrada, un raig d'oli picant.

19.
coca de botifarra i bolets

Et quedarà una coca amb aquest aspecte tan atractiu. 

20.
coca cruixent

En boca resulta una coca espectacular, per la barreja de sabors i textures. Bon profit!