La botifarra de Calaf és un embotit tradicional català amb una llarga història i una reputació excepcional. Originària del municipi de Calaf, a la província de Barcelona, aquesta deliciosa especialitat s'ha guanyat el reconeixement dels paladars més exigents pel seu sabor únic i la seva textura inigualable. El procés d'elaboració de la botifarra de Calaf es remunta a generacions enrere, mantenint tècniques artesanals que garanteixen la seva qualitat i autenticitat. L'ús d'ingredients de primera qualitat, com la carn de porc seleccionada, juntament amb espècies i condiments tradicionals, confereixen a aquest embotit un sabor característic que el distingeix d'altres productes similars.
Un producte de casa nostra que podem gaudir durant tot l'any i que forma part de la rica tradició gastronòmica de Catalunya. La barreja amb bolets de temporada, com els rossinyols, el punt umami del formatge rocafort i el cruixent de la massa, fa que aquesta sigui una recepta guanyadora. Trobaràs el pas a pas de la massa en la recepta coca de recapte. I si t'agraden les coques salades, no deixis de visitar la coca d'espinacs i pinyons o la coca de pera, gorgonzola, nous i mel. Som-hi!
Per fer la massa:
- 400 g de farina (si és força millor)
- 20 g de llevat premsat
- 10 g de sal
- Un raig d'oli d'oliva
- 150 g d'aigua
Per posar a la coca:
- 1 botifarra de Calaf a trossos
- 300 g de rossinyols frescos
- 50 g d'alls tendres a dauets
- 50 g de formatge rocafort
- Oli d'oliva verge extra
- Coriandre fresc
- Picada d'all i julivert
- Pebre negre
- Oli picant (opcional)
- Sal

Primer de tot prepara la massa i deixa-la reposar per poder-la estirar. Trobaràs el pas a pas a l'enllaç de la introducció. Seguidament, neteja i prepara els bolets. Prepara també una picada amb all i julivert.

En una paella amb un raig d'oli, daura la botifarra.

Que quedi daurada per fora però crua de dins.

La reserves i la talles a trossos. Es trencarà fàcilment, però no importa.

A la mateixa paella, salta els bolets amb un punt de sal.

Tira unes cullerades de picada d'all i julivert.

Deixa que es facin els bolets.

Reserva els bolets i també l'oli de la paella.

Estira una capa ben fina de massa. Si vols, pots comprar una massa de pizza ja feta. Seguidament, tira un generós raig de l'oli de saltar els bolets per sobre de la massa i escampa els bolets per sobre.

Col·loca també la botifarra.

Ara talla a trossos uns alls tendres.

I els reparteixes per sobre de la coca.

Una mica de pebre negre per sobre.

I ara caldrà posar uns dauets de formatge rocafort.

Reparteix-lo bé, estratègicament. No cal abusar del formatge.

I ara has d'escalfar el forn a uns 215-220 graus i deixar coure la coca uns 10-12 minuts.

Quan surti del forn, decora amb unes fulles de coriandre fresc que li aportaran molta frescor i aroma.

I, si t'agrada, un raig d'oli picant.

Et quedarà una coca amb aquest aspecte tan atractiu.

En boca resulta una coca espectacular, per la barreja de sabors i textures. Bon profit!