Avui us presento una alternativa a la coca de recapte, on se substitueixen el farciment de la coca per espinacs amb panses i pinyons. De nou, i tot i que aparentment podríem pensar amb un gust previsible, aquesta recepta us sorprendrà gratament, i gaudireu d'una coca saborosa, autèntica i amb caràcter propi. Tsch!, que no és una pizza, eh?... És una coca catalana! Espero que us agradi.

Ingredients

400 g de farina

150 g d'aigua

20 g de llevat premsat

1 ceba trinxada

2 tomàquets madurs

1 manat d'espinacs frescos

un grapat de pinyons

un grapat de panses

oli d'oliva

sal

Variants:

- Podeu afegir una mica de pebre vermell al sofregit

- Podeu fer servir panses tipus Corint o tipus Sultanes (millor sense pinyol)

Preparació
1.
coc despinacs pinyons pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
coc despinacs pinyons pas2

Utilitzaré una amassadora KitchenAid per a fer la massa, tot i que també la podeu fer fàcilment a mà.

3.
coc despinacs pinyons pas3

Després de la farina, hi tirarem la sal, que barrejarem bé amb la farina.

4.
coc despinacs pinyons pas4

Afegim el llevat premsat.

5.
coc despinacs pinyons pas5

I l'aigua.

6.
coc despinacs pinyons pas6

Ho posarem a treballar uns 15 minuts.

7.
coc despinacs pinyons pas7

Si trobeu que falta humitat podeu tirar un petit raig d'aigua.

8.
coc despinacs pinyons pas8

Ja tenim la massa a punt.

9.
coc despinacs pinyons pas9

A mi m'agrada treballar una estona amb les mans totes les masses.

10.
coc despinacs pinyons pas10

Feu servir el palmell de la mà.

11.
coc despinacs pinyons pas11

Finalment, farem una bola que reservarem dins un bol amb una mica de farina.

12.
coc despinacs pinyons pas12

Tapeu-la amb un drap i deixeu que llevi fins que dobli el seu volum.

13.
coc despinacs pinyons pas13

Mentrestant, ens dedicarem a fer el sofregit i preparar el farciment de la coca.

14.
coc despinacs pinyons pas14

Com sempre, tallarem les puntes dels espinacs i els submergirem sota l'aigua (a la pica). D'aquesta manera n'extraurem tota la sorra que contenen. Podeu repetir el procés un parell o tres de vegades.

15.
coc despinacs pinyons pas15

Ara, tallarem la ceba a la juliana.

16.
coc despinacs pinyons pas16

Ratllarem els tomàquets madurs.

17.
coc despinacs pinyons pas17

Si voleu, és opcional, hi podeu afegir una mica de pebre vermell dolç, per enfosquir el sofregit.

18.
coc despinacs pinyons pas20

... hi afegirem el tomàquet.

19.
coc despinacs pinyons pas21

Un punt de sal i a sofregir a foc baix durant uns 10-15 minuts.

20.
coc despinacs pinyons pas22

Heu de notar que s'ha consumit tota l'aigua del tomàquet i el conjunt comença a caramel·litzar.

21.
coc despinacs pinyons pas23

Reservem el sofregit.

22.
coc despinacs pinyons pas24

Els espinacs que teníem en remull...

23.
coc despinacs pinyons pas25

... els escorrem bé.

24.
coc despinacs pinyons pas26

Tornem a la massa.

25.
coc despinacs pinyons pas27

Aixafeu-la bé...

26.
coc despinacs pinyons pas28

... pasteu-la una mica i feu una coca gran o dues més petites. Jo us aconsello fer-ne dues amb la base més prima, que una massa gruixuda.

27.
coc despinacs pinyons pas29

Amb el corró, estirarem la coca.

28.
coc despinacs pinyons pas30

Ben prima.

29.
coc despinacs pinyons pas31

I la col·locarem sobre una safata de forn amb paper tipus cuisson.

30.
coc despinacs pinyons pas32

A continuació, sense deixar que llevi de nou, hi posarem el sofregit.

31.
coc despinacs pinyons pas33

Si en feu dues, poseu-ne la meitat del sofregit a cadascuna. No caldria dir-ho, oi?

32.
coc despinacs pinyons pas34

Que quedi ben repartit.

33.
coc despinacs pinyons pas35

I per fi, hi col·locarem a sobre les fulles d'espinac.

34.
coc despinacs pinyons pas36

Així.

35.
coc despinacs pinyons pas37

Anem per les panses i els pinyons.

36.
coc despinacs pinyons pas38

Tireu-ne un grapat ben repartit.

37.
coc despinacs pinyons pas39

Finalment, un punt de sal addicional...

38.
coc despinacs pinyons pas40

... i un bon raig d'oli d'oliva.

39.
coc despinacs pinyons pas41

Ja la tenim a punt. Fa molt de volum, però veureu com les fulles de seguida s'abaixen.

40.
coc despinacs pinyons pas42

Posarem la coca a coure al forn a uns 180-190 °C durant uns 12-15 minuts.

41.
coc despinacs pinyons pas43

Quan tingui bon color, ja la podreu treure del forn.

42.
coc despinacs pinyons pas44

A què ara fa millor pinta?

43.
coc despinacs pinyons pas45

La massa ha de quedar cruixent. Serviu-la ben calenta.

44.
coc despinacs pinyons pas46

Voleu tastar-la?

45.
coc despinacs pinyons pas47

Bon profit!