Fins ara no havia pogut fer aquesta recepta per falta de cireres... però com ja sabeu... ara n'està ple... i de boníssimes. 

L'única variació que he incorporat respecte a la recepta original ha estat rebaixar la quantitat de crema en favor de més quantitat de cireres i la substitució del Kirsch per un licor de guindes andalús anomenat Miura. En realitat, jo penso, que qualsevol licor fet a partir de cireres pot ser adient per aquesta recepta, encara que el Kirsch, al ser també originari de la mateixa zona, pot gaudir d'una major acceptació. La diferència entre tots dos, bàsicament, és la maceració i la graduació, més suau i intens de sabor el Miura. Respecte a la cirera... que sigui picota, clar i ben madura. A mi m'agrada extreure'n el pinyol... encara que també es fa amb pinyol. Més endavant us explicaré un petit truc per treure'l. Un pastís de temporada... molt gustós que també podeu acompanyar d'un coulis de cirera... o d'una crema anglesa, a banda d'una copeta de licor de cirera (el que més us agradi). Som-hi.

 

Ingredients

400gr de cireres fresques, madures i sense pinyol

1 ou sencer

1 rovell d'ou

50gr de sucre

50gr de farina fluixa

75gr de nata líquida (o crème fraiche)

3 cullerades de licor de cireres

un polsim de sal

Preparació
1.
clafoutis cirera pas1

Ja és temporada de cireres... i n'està ple de molt bones i bé de preu també.

2.
clafoutis cirera pas2

Per fer aquest pastís heu de triar les més madures de totes... les que tenen un coloret més fosc.

3.
clafoutis cirera pas3

Com us he comentat, a mi m'agrada treure el pinyol ja que trobo desagradable trobar-te'l mentre menges... i sobretot si han de menjar criatures. Que com trec el pinyol?

4.
clafoutis cirera pas4

Agafeu un boli bic i treieu-li la tinta, que només quedi el tub. Renteu-lo bé. Ara perforeu la cirera pel costat superior...

5.
clafoutis cirera pas5
6.
clafoutis cirera pas6

Així heu de treure'l de totes.

7.
clafoutis cirera pas7

No us penseu que és cap feinada... es fa molt ràpid.

8.
clafoutis cirera pas8

Tal i com manen els cànons dels "clafoutis" el farem en una safata d'alumini, ja que no es desenmotlla.

9.
clafoutis cirera pas9

Jo com sempre, faré ús de la meva KitchenAid... que per això la tinc, però podeu muntar els ous amb una varilla a mà... o amb un minipimer.

10.
clafoutis cirera pas10

Barregem l'ou, el rovell i el sucre...

11.
clafoutis cirera pas11

... i ho posem a muntar... a velocitat alta.

12.
clafoutis cirera pas12

Mentre, aprofiteu per untar el motlle amb mantega... i enfarinar-lo. Això evitarà que s'enganxi.

13.
clafoutis cirera pas13

Peseu la farina... i la nata... per tenir-ho tot apunt.

14.
clafoutis cirera pas14

Mentre, també, ja podem col·locar les cireres dins el motlle.

15.
clafoutis cirera pas15

Escampeu-les bé amb les mans. Han de quedar ben repartides.

16.
clafoutis cirera pas16

Més o menys.

17.
clafoutis cirera pas17

Ja gairebé estàn els ous muntats... han canviat de color i tot.

18.
clafoutis cirera pas18

És el moment d'incorporar la farina...

19.
clafoutis cirera pas19

... la nata líquida...

20.
clafoutis cirera pas20

... i el licor de cireres, un Miura, que és molt aromàtic.

21.
clafoutis cirera pas21

Un bon xorret... uns tres taps, més o menys. Quatre voltes per barrejar-ho tot... i ja està.

22.
clafoutis cirera pas22

Tirem aquesta crema per sobre de les cireres, procurant que quedi ben repartida.

23.
clafoutis cirera pas23

La idea és que la cirera no quedi mai coberta del tot, s'ha de veure.

24.
clafoutis cirera pas24

Perfecte. Ara preescalfem el forn a 180 graus.

25.
clafoutis cirera pas25

Ho enfornem durant 30-35 minuts.

26.
clafoutis cirera pas26

I ja tenim cuit el nostre pastís de cireres.

27.
clafoutis cirera pas27

Fa bona pinta, no?... normalment s'acaba tirant una mica de sucre llustre per sobre o també sucre de vainilla. Però jo he volgut donar-li més protagonisme a la cirera... i per realçar-la ho he pintat amb gelatina de poma.

28.
clafoutis cirera pas28

Escalfem la gelatina de poma pastissera.

29.
clafoutis cirera pas29

Un cop calenta, l'haurem de deixar refredar una mica...fins que tingui la textura més untuosa possible.

30.
clafoutis cirera pas30

Ara pintem el pastís.

31.
clafoutis cirera pas31

I aquí teniu el "Clafoutis" de cirera.

32.
clafoutis cirera pas32

Qué us sembla?

33.
clafoutis cirera pas33

Curiós pastís, si.

34.
clafoutis cirera pas34

La gelatina li aporta aquest atractiu visual que fa desitjar de tastar-lo.

35.
clafoutis cirera pas35

Recordeu que el podeu menjar fred o calent acompanyat amb un coulis de fruites del bosc o similar. I com ha quedat per dins?

36.
clafoutis cirera pas36

Doncs té una textura de crema trabada... molt suau.

37.
clafoutis cirera pas37

És un pastís que no l'haviem tastat mai...i la veritat, ens ha agradat molt més del que ens pensàvem ja que no ens van massa les cireres a nosaltres. Però aquest cas és tota una excepció.

38.
clafoutis cirera pas38

Bon Profit!