Al nostre estimat Delta de l'Ebre, hi trobareu catxels, grúmols, tellerina, canyuts: marisc fresc que s’obté de la pesca tradicional. El sabor del peix i marisc es defineix gràcies a la combinació d’aigua dolça i salada, el que aporta una gran quantitat de nutrients per a la cria de totes aquestes espècies.

Avui us vull parlar dels canyuts. És un producte similar a la tradicional navalla, però d'un sabor més intens i de dimensions més petites. Segons el meu punt de vista, no hi ha comparació amb les navalles: els canyuts són molt més bons! Són el doble de cars que les navalles, però valen molt la pena.

També els haureu de tenir amb aigua i sal un mínim de 30 minuts, per purgar la sorra. Però ja us avanço que res a veure amb les navalles, que per molt que les netegis sempre tenen una mica de sorra, sensació molt desagradable en boca. En canvi, els canyuts els podreu menjar d'una sola mossegada i no trobareu res de sorra. A continuació veiem com fer-los a la planxa, que és de les millors maneres d'assaborir aquest desitjat marisc autòcton.

Ingredients

2 saquets de canyuts vius

llimona

un raig de vi blanc

Variants:

- S'hi pot tirar una mica de pebre negra

- Es pot fer sense vi

Preparació
1.

El trobareu a la peixateria en saquets petits com aquests, on hi van uns 8-10 canyuts. Jo he pagat 6,95€ el sac.

2.

És molt important que tinguin l'etiqueta que certifica l'origen. Vigileu-ho sempre.

3.

Renteu-los i descarteu si hi ha algun de mort (o que faci mala olor, com passa amb les cloïsses).

4.

Com podeu observar són lleugerament més petits que les navalles, i d'un color marró més fosc.

5.

Poseu-los drets en un bol per purgar-los. És a dir, la part que extreuen ha de quedar a dalt, ja que expulsen la sorra per abaix.

6.

Jo hi poso una llimona al mig del bol per mantenir-los drets. Ara, poseu-hi aigua i un parell de grapats de sal. Així, els deixeu a la nevera entre 30 minuts i una hora.

7.

Amb compte el retireu un per un del bol i el torneu a rentar. En una planxa molt calenta, poseu-los a fer.

8.

Tan bon punt s'obrin, procureu posar-los cap per avall, que la carn toqui la planxa.

9.

Deixaran anar força aigua, no passa res. Tireu un petit raig de vi blanc. Deixeu-ho fer a foc fort uns 3 o 4 minuts, fins que el canyut sigui daurat.

10.

I serviu-los amb llimona ben calents. Evidentment, no cal salar-los. No es descarta res del canyut, es menja tot sencer (jo amb la navalla descarto la part més fosca, on més hi trobem sorra, però en aquest cas no us caldrà). Un petit plaer més... de casa nostra.

11.

Bon profit!

12.I PER BEURE...