Una recepta mediterrània.

Segurament, són moltes les vegades que fem pizza a casa... però no sempre pensem en el "calzone", una divertidíssima forma de menjar la pizza... tot i que a mi em recorda més a una empanada.

L'única cosa que hem de tenir en compte és que hem d'assegurar que el farciment quedi ben cuit. Clar, la cocció de la massa són uns 15 minutets, per tant, de vegades, hem d'ajudar al calzone amb la cocció prèvia de segons quins ingredients. Com sempre, el farciment, i al igual que amb les pizzes, serà el que més us convingui. Jo us proposo un farciment força tradicional, amb una barreja de formatges, bacó i verdura. Espero que us agradi.

Ingredients

Per la massa de pizza

230 gr. farina força

20gr. o 3 cullerades d'oli d'oliva

20gr. llevat premsat

5gr. sal

10gr. sucre

130gr. aigua tèbia

 

Pel farciment:

tires de bacó

formatge Gouda

formatge Parmesà

mitja ceba

mig pebrot vermell

dues tires de tomàquet

formatge per fondre

salsa de tomàquet

orenga

oli d'herbes picant

Preparació
1.
calzone pas1

Barregem tots els ingredients de la massa en el bol de l'amassadora i muntarem el ganxo. Ho pastarem durant 15 minuts. Si voleu veure tot el procés d'elaboració, us recomano la visita de la recepta "Massa per a pizza".

2.
calzone pas2

Necessitarem un corró per estirar la massa.

3.
calzone pas3

Mentre, anirem coent una mica el bacó.

4.
calzone pas4

No cal fer-lo massa. Només ho fem per evitar que quedi cru dins el calzone.

5.
calzone pas6

Ho reservem tot plegat.

6.
calzone pas7

Ara, prepararem la resta d'ingredients, bàsicament formatges.

7.
calzone pas8

La massa ja la tenim apunt.

8.
calzone pas9

Ara la deixarem que llevi una hora aproximadament.

9.
calzone pas10

Passat aquest temps, veureu com ha duplicat el seu volum. Amassem de nou i tornem a fer una bola que ja podrem estirar.

10.
calzone pas11

Poc a poc l'aneu estirant i donant-li forma rodona. Vaja, igual que per una pizza.

11.
calzone pas12

Ara, en una safata pel forn amb paper cuisson, posarem el nostre calzone però tenint en compte la posició final de la "mitja" lluna que forma el calzone. És a dir, que haureu de deixar gairebé la meitat de la massa fora de la safata. Penseu que després serà difícil de moure.

12.
calzone pas13

Hi posem una primera capa de salsa de tomàquet.

13.
calzone pas14

Ara combinarem formatge Gouda i Parmesà.

14.
calzone pas15

A sobre, una mica de tomàquet fresc. Si és vermell millor, però no em quedaven i he posat per amanir, que tampoc li va malament.

15.
calzone pas16

Ara hi tirem unes tires de pebrot vermell amb ceba crua.

16.
calzone pas17

El bacó que teníem reservat.

17.
calzone pas18

També li podeu posar pernil serrà passat per la planxa... o simplement pernil dolç.

18.
calzone pas19

Una mica de barreja de tres formatges per fondre...

19.
calzone pas20

... un raig d'oli picant d'herbes ideal per a pizzes...

20.
calzone pas21

... quina brillantor!

21.
calzone pas22

Una bona quantitat d'orenga...

22.
calzone pas23

... i ja el podem tancar. Ajudeu-vos d'una mica d'aigua per a segellar les cantonades, com si volguessiu tancar un sobre...

23.
calzone pas24

... anirem recargolant la massa sobre sí mateixa... per a segellar les cantonades.

24.
calzone pas25

Assegureu-vos de tancar-lo bé. Una petita escletxa... i se us escaparàn tots els suquets.

25.
calzone pas26

Perfecte. Ja el tenim apunt per coure, més o menys, uns 15 minuts a 220 graus.

26.
calzone pas27

I ja el tenim cuit.

27.
calzone pas28

El servirem amb una mica d'oli d'herbes.

28.
calzone pas29

Fa molt bona oloreta... mirem com està per dins?

29.
calzone pas30

A l'obrir-lo podreu notar una agradable olor a orenga... i a formatges...

30.
calzone pas31

A que li farieu una mossegadeta ara?... és millor no mirar aquestes fotos abans de dinar...

31.
calzone pas32

... amb una bona gerra de cervesa ben freda... eh?

32.
calzone pas34

... o amb forquilla, també. Bon Profit!