Avui us porto una recepta força coneguda arreu de la península. En aquest cas, he volgut acompanyar els cabdells amb anxoves de L'Escala, molt aromàtiques i saboroses. Una mica de país haurem de fer, no? De fet, us recomano utilitzar anxoves en salaó i dessalar-les vosaltres mateixos, que són encara més bones que les que ja venen dessalades. Si voleu saber com fer-ho, us recomano la lectura prèvia del consell: Com dessalar anxoves salades.
Considero que un sol filet és massa enciam per tan poca anxova. Però això, com tot a la cuina, és qüestió de gustos personals. En general, aquest és un plat molt saludable i equilibrat, que només hauran de vigilar aquells que patiu de la tensió alta, com un servidor. Però com sempre es diu, tot en aquesta vida, amb mesura, es pot provar. Tsch... i un bon oli d'oliva, no fotem, compreu-vos un bon oli per aquestes ocasions. Som-hi!
3 cabdells frescos
12 filets d'anxova dessalada
1 tomàquet d'amanir
1 llauna de tonyina en oli
oli d'oliva verge extra
Variants:
Podeu afegir-hi olives
Podeu fer el mateix plat amb seitons en vinagre
![cabdells anxoves lescala pas1 cabdells anxoves lescala pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/71/33/cabdells-anxoves-lescala-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients.
![cabdells anxoves lescala pas2 cabdells anxoves lescala pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/71/60/cabdells-anxoves-lescala-pas2.jpeg)
Per començar, netegeu les anxoves en salaó. Això ho podeu fer el dia abans, si us va bé. Traieu les anxoves del pot d'una en una, amb cura de no malmetre-les.
![cabdells anxoves lescala pas3 cabdells anxoves lescala pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/71/87/cabdells-anxoves-lescala-pas3.jpeg)
Notareu un tacte dur, debut a la sal, les escates i les espines.
![cabdells anxoves lescala pas4 cabdells anxoves lescala pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/72/14/cabdells-anxoves-lescala-pas4.jpeg)
Obriu una mica l'aixeta de la pica, sense massa pressió, i amb cura anirem retirant la sal i les escates.
![cabdells anxoves lescala pas5 cabdells anxoves lescala pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/72/74/cabdells-anxoves-lescala-pas5.jpeg)
Un cop nets els filets...
![cabdells anxoves lescala pas6 cabdells anxoves lescala pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/73/01/cabdells-anxoves-lescala-pas6.jpeg)
... els anirem reservant en un recipient i les reservarem submergides en oli...
![cabdells anxoves lescala pas7 cabdells anxoves lescala pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/73/28/cabdells-anxoves-lescala-pas7.jpeg)
Ara anem pels cabdells. Talleu la part baixa més dura.
![cabdells anxoves lescala pas8 cabdells anxoves lescala pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/73/55/cabdells-anxoves-lescala-pas8.jpeg)
Talleu-los per la meitat.
![cabdells anxoves lescala pas9 cabdells anxoves lescala pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/74/24/cabdells-anxoves-lescala-pas9.jpeg)
Netegeu cada part sota l'aixeta.
![cabdells anxoves lescala pas10 cabdells anxoves lescala pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/74/51/cabdells-anxoves-lescala-pas10.jpeg)
Procureu escórrer tota l'aigua. Fins i tot podeu assecar-los una mica amb un drap net o paper.
![cabdells anxoves lescala pas11 cabdells anxoves lescala pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/74/78/cabdells-anxoves-lescala-pas11.jpeg)
Netegeu el tomàquet i talleu-lo a rodanxes gruixudes.
![cabdells anxoves lescala pas12 cabdells anxoves lescala pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/75/05/cabdells-anxoves-lescala-pas12.jpeg)
Muntem el plat.
![cabdells anxoves lescala pas13 cabdells anxoves lescala pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/75/32/cabdells-anxoves-lescala-pas13.jpeg)
A mi m'agrada acompanyar-ho amb una mica de tonyina.
![cabdells anxoves lescala pas14 cabdells anxoves lescala pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/75/59/cabdells-anxoves-lescala-pas14.jpeg)
La col·locarem sobre el tomàquet.
![cabdells anxoves lescala pas15 cabdells anxoves lescala pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/76/19/cabdells-anxoves-lescala-pas15.jpeg)
A continuació, haurem d'amanir els cabdells amb vinagre i...
![cabdells anxoves lescala pas16 cabdells anxoves lescala pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/76/61/cabdells-anxoves-lescala-pas16.jpeg)
... tot el plat amb un bon oli d'oliva verge extra. Gràcies a les anxoves, aquest plat no necessita més sal.
![cabdells anxoves lescala pas17 cabdells anxoves lescala pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/76/94/cabdells-anxoves-lescala-pas17.jpeg)
I ja el podeu servir a taula.
![cabdells anxoves lescala pas18 cabdells anxoves lescala pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/77/21/cabdells-anxoves-lescala-pas18.jpeg)
Decoreu-lo amb una mica de gràcia, que sempre entrarà millor.
![cabdells anxoves lescala pas19 cabdells anxoves lescala pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/27/77/48/cabdells-anxoves-lescala-pas19.jpeg)
Bon profit!