La temporada de menjar bunyols de Quaresma comença la primera lluna plena de primavera fins a Setmana Santa (un mes aproximadament). A partir d'aquí, ja entra la imaginació de cadascú, es poden farcir de crema, de nata, banyar-los amb xocolata i altres marranades de golafre. Però sols, sense res més, és com més bons estan, pel meu gust.

Sobretot us recomano que els mengeu acabats de fer, una mica calentons i tot. Ja sabeu que, com tot el brioix, d'un dia per un altre s'assequen força, encara que també es poden menjar. Aquesta és la recepta que es fa a moltes pastisseries del nostre país. Us recomano la lectura de la recepta Bunyols de Quaresma farcits de crema. Tingueu en compte que les imatges corresponen a la fórmula de 1,5 Kg de farina (el triple). Si feu la recepta per a 1 Kg de farina us sortiran aproximadament uns 100 bunyols.

Ingredients

500 g de farina 

100 g de sucre

6 g de sal

2 ous

30 g de llevat fresc en pastilla

50 g de llard de porc

colorant d'ou

canyella en pols

essència de llimona

llet (120 ml aproximadament)

50 g de matafaluga en llavor ("matalauva o anís verde" que diuen en castellà)

anís i sucre per arrebossar

 

Variants:

Podeu fer servir matafaluga en pols si no voleu trobar-vos les llavors

Es pot substituir el llard per altres tipus de greix (mantega, margarina, etc..)

Podeu fer servir la ratlladura d'una llimona en comptes d'essència o oli essencial

La quantitat de llet pot variar lleugerament segons el tipus de farina i època de l'any

Preparació
1.
bunyols quaresma pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
bunyols quaresma pas3

El llevat ha de ser fresc i en pastilla.

3.
bunyols quaresma pas4

Jo el compro en un forn tradicional de tota la vida. Aquest llevat em funciona força millor que el Levital aquest que ara venen en tots els supermercats en format cúbic. En general va bastant bé, però quan em vull assegurar un bon resultat sempre el compro al forn.

4.
bunyols quaresma pas5

Utilitzaré l'amassadora KitchenAid per a fer el brioix. Si no teniu amassadora, home, es pot fer a mà, però trigareu més i no aconseguireu del tot la textura perfecta. És el que tenen aquestes cosetes. Trenquem els ous dins el bol. Us recordo que les imatges corresponen a una fórmula de 1,5 Kg de farina.

5.
bunyols quaresma pas6

Ara, incorporem el sucre. I també una mica de colorant d'ou. El colorant, el podeu obviar perfectament, ja que no aporta cap mena de sabor, però li donarà un agradable i atractiu aspecte al brioix. A les pastisseries sempre se'n posa. Jo el compro on-line en botigues especialitzades. És força econòmic i dura molt de temps.

6.
bunyols quaresma pas7

Una miqueta de colorant, no massa que després seria irreversible.

7.
bunyols quaresma pas8

Ara essència de llimona. És natural i la podeu comprar en qualsevol herbolari.

8.
bunyols quaresma pas12

Incorporem també el llevat fresc.

9.
bunyols quaresma pas13

L'esmicolem més.

10.
bunyols quaresma pas14

Seguidament, incorporem la matafaluga.

11.
bunyols quaresma pas15

Abans de muntar el bol en la màquina, amb l'ajuda d'una vareta, ho remenarem tot plegat. Quins colors , eh?... Que maca és la cuina!

12.
bunyols quaresma pas16

Perfecte, ja ho tenim barrejat.

13.
bunyols quaresma pas17

Ara afegim la farina.

14.
bunyols quaresma pas18

Tota.

15.
bunyols quaresma pas19

A sobre de la farina, hi posarem la sal. Ja sabeu que cal evitar que la sal entri en contacte directe amb el llevat, ja que el mataria i després no llevaria la massa.

16.
bunyols quaresma pas20

El llard també l'afegim a sobre de la farina.

17.
bunyols quaresma pas21

Ara sí, ja podem muntar el ganxo per pastar.

18.
bunyols quaresma pas22

Si teniu el model antic de KitchenAid, posem la màquina al 1 per no escampar pols de farina... i quan s'hagi barrejat la farina l'apujarem al 2. En els models nous, la funció SoftStart ja s'encarrega d'aquest tema.

19.
bunyols quaresma pas23

Afegim la llet. Dependrà una mica de l'època de l'any i de la humitat de l'entorn. Potser li heu d'afegir una mica més de llet o una mica més de farina. Amb el temps s'agafa pràctica.

20.
bunyols quaresma pas24

Passats uns 20-25 minuts de pastat... ja tenim el brioix apunt. Compte que si feu molta quantitat se us pot escalfar la màquina. Cal vigilar-la i donar-li els descansos que necessiti.

21.
bunyols quaresma pas25

L'arrodonim una mica... pressionant la massa contra la superfície de treball.

22.
bunyols quaresma pas26

Tireu una mica d'oli al taulell per evitar que s'enganxi... i a sobre també, per evitar que agafi pell.

23.
bunyols quaresma pas27
24.
bunyols quaresma pas28

Ara el tema llevat. Teniu diverses possibilitats. La millor de totes és deixar a la natura que actuï per si mateixa. Però també podeu forçar el llevat convertint el vostre forn en una estufa. Funciona molt bé.

25.
bunyols quaresma pas29

En aquesta ocasió deixarem llevar el brioix en un bol cobert amb un drap humit... mullat amb aigua ben calenta.

26.
bunyols quaresma pas30

En un parell d'hores la massa haurà doblat el seu tamany.

27.
bunyols quaresma pas32

Tireu una mica d'oli al taulell... per evitar que s'enganxi. Feu tires de brioix.

28.
bunyols quaresma pas33

Ho tallarem a trossets de la mateixa mida. El tema mida és més important del que us penseu.

29.
bunyols quaresma pas34

Ara hem de fer boles compactes amb cada trosset. S'han d'amassar, literalment, i fer que siguin boles compactes i amb nervi. No només s'ha de fer una bola... s'ha de fer que la massa de dalt passi a la part d'abaix.

30.
bunyols quaresma pas35

Això s'aconsegueix utilitzant la part baixa de la mà... fent pressió cap a l'interior de la bola. Aquestes tècniques es dominen a força de pràctica.

31.
bunyols quaresma pas36

Amassar així cada bola garanteix un bon llevat.

32.
bunyols quaresma pas37

Com us deia, és important que totes les boles tinguin la mateixa mida. La uniformitat forma part d'una bona cocció dins el forn.

33.
bunyols quaresma pas38

Disposeu les boles en safates pel forn, deixant un espai entre elles. Hem de tenir en compte que es faran el doble de grans, amb la qual cosa gairebé es tocaran l'una a l'altra. Ara, reserveu aquestes safates dins el forn tancat (i parat) i deixeu-les llevar durant uns 90 minuts. El forn és un lloc sec i sense corrents d'aire, ideal per a deixar fermentar les masses. Com us deia abans, si teniu pressa, sempre podeu accelerar el procés mitjançant la tècnica de convertir el forn en estufa.

34.
bunyols quaresma pas39

Mentre pugen els bunyols, preparem una paella fonda amb una bona quantitat d'oli per fregir. Jo utilitzo oli de girasol, aproximadament un litre.

35.
bunyols quaresma pas40

Passats 90 o 120 minuts, segons l'època de l'any i la temperatura de la cambra de fermentació, els bunyols els tindrem ben macos.

36.
bunyols quaresma pas41
37.
bunyols quaresma pas42

Però els hem de fer un forat al mig. Prepareu-vos una mica de farina per enfarinar-vos els dits.

38.
bunyols quaresma pas43

Amb els dits enfarinats podreu manipular el bunyol sense quedar-vos-hi enganxats. Just abans de fregir cada bunyol, aprofiteu per fer el forat al mig amb el dit enfarinat i, directament a la paella. No us preocupeu si s'abaixa o si us queda boturat. L'oli ho arreglarà, ja ho veureu.

39.
bunyols quaresma pas44

Compte de no cremar-vos! No els tireu a saco perquè us pot esquitxar l'oli roent... poseu-los dins l'oli amb suavitat. D'un en un.

40.
bunyols quaresma pas45

Veureu com en qüestió de segons comencen a canviar de color.

41.
bunyols quaresma pas46

Amb l'ajuda d'una forquilla... els voltarem. Més o menys, els heu de tenir fregint entre 60-90 segons, tot i que hi ha a qui els agrada més o menys cuits.

42.
bunyols quaresma pas47

Els anirem reservant sobre un paper absorbent.

43.
bunyols quaresma pas48

Poc a poc els anem fregint tots.

44.
bunyols quaresma pas49

Paciència nanos. Jo n'he fet uns 150 en aquesta ocasió. Tampoc es triga tant.

45.
bunyols quaresma pas50

Vinga més.

46.
bunyols quaresma pas51

Un cop fregits, podem anar preparant l'ensucrat. Necessitarem una safata per deixar els bunyols ja fregits. Un cassó per banyar-los amb anís. Una altra safata per ensucrar-los i, finalment el recipient on deixar-los i portar-los a taula.

47.
bunyols quaresma pas52

És convenient que els bunyols no siguin calents, però tampoc freds del tot. Poseu-ne uns 10-12, no més.

48.
bunyols quaresma pas53
49.
bunyols quaresma pas54

Tireu un raig (2 segons i amb un moviment de canell farem rodar els bunyols i farem passar els de baix a dalt unes quantes vegades)... així agafaran anís tots els bunyols.

50.
bunyols quaresma pas55

L'objectiu és que tots s'impregnin d'anís sense que ens quedí anís líquid en el cul del cassó.

51.
bunyols quaresma pas56

Ara sí, els passem a la safata d'ensucrat.

52.
bunyols quaresma pas57

Els arrebossem bé, per tot arreu.

53.
bunyols quaresma pas58

I ja els podem anar reservant per presentar-los.

54.
bunyols quaresma pas59

Haureu d'anar renovant el sucre ja que amb la humitat acaba fent terrosos i no s'adhereix prou bé.

55.
bunyols quaresma pas60

Apileu-los amb seny, no de qualsevol manera.

56.
bunyols quaresma pas61

I ja tenim els nostres bunyols de l'Empordà fets.

57.
bunyols quaresma pas62

Quina flaire que fan!

58.
bunyols quaresma pas63

Són molt esponjosos per dins, com ha de ser. Doncs vinga, cap a taula.

59.
bunyols quaresma pas64

Bon profit!