Però què grans que són les magdalenes! I què dolentes són les magdalenes industrials... a mi que em perdonin, però és que cada vegada són pitjors... I mira que tenien bona fama antigament, eh? Potser alguns de vosaltres ja us heu acostumat al gust de les magdalenes industrials i per això us proposo que un dia d'aquests entreu en una pastisseria (de les bones) i us compreu una magdalena. Un altre producte d'aquells tan senzills de fer... i que no t'expliques com costa tan de trobar. Les magdalenes industrials no valen res, fan molt bona pinta, sí, però quan les tastes fan aquell gust estrany, entre plàstic i florit. I això és bàsicament pels olis que utilitzen.

Aquestes que us presento són excel·lents de gust. De veritat. Recordeu que el secret per a fer-les pujar és que reposin en fred, i aquestes han reposat 24 hores a la nevera. Un cop cuites i fredes, les heu de conservar en un tupper a la nevera.

Ingredients

200 g de sucre

2 ous sencers

200 g d'oli d'oliva de gust suau

200 g de llet

280 g de farina fluixa

15 g d'impulsor o 25 g de llevat en pols

colorant alimentari

essència de llimona

Preparació
1.
brioixeria magdalenes pas1

Primer tirem els ous, vigilant que no caigui cap tros de closca.

2.
brioixeria magdalenes pas2

Afegim el sucre.

3.
4.
brioixeria magdalenes pas4

Si l'oli és de gust suau millor, que no sigui massa intens, vaja.

5.
brioixeria magdalenes pas5

Tirarem una mica de colorant alimentari color groc ou.

6.
brioixeria magdalenes pas6

Si no en teniu, el podeu obviar però sempre tindrà més bona presència si té bon color. Ho podeu remenar tot plegat una mica, a ma, per dissoldre el colorant i veure com queda.

7.
brioixeria magdalenes pas7

Afegim també la llet.

8.
9.
brioixeria magdalenes pas9

He utilitzat farina per a rebosteria, que no deixa de ser farina fluixa. la tradicional de tota la vida.

10.
brioixeria magdalenes pas10

L'afegim.

11.
brioixeria magdalenes pas11

Ara posarem el llevat químic o impulsor. Podeu utilitzar el típic "Royal", però jo utilitzo un específic per a pastisseria que ofereix més bons resultats. En aquest cas haureu d'afegir 10g més.

12.
brioixeria magdalenes pas12

Tres cullerades... o 15g seran suficient.

13.
brioixeria magdalenes pas13

Ara ja ho podem posar a batre.

14.
brioixeria magdalenes pas14

Utilitzarem una velocitat mitja.

15.
brioixeria magdalenes pas15
16.
brioixeria magdalenes pas16

Mentrestant, anirem distribuint els motlles de metall i/o paper en una safata pel forn.

17.
brioixeria magdalenes pas17

Als 5 minuts de batre, ho podrem reservar en un bol... per guardar a la nevera.

18.
brioixeria magdalenes pas18
19.
brioixeria magdalenes pas19

Tapeu la massa amb paper film, i evitarem que agafi olors.

20.
brioixeria magdalenes pas20

Ho heu de deixar reposar mínim una hora... si són dues millor, i si és un dia sencer... encara millor! Com més reposi més pujaran.

21.
brioixeria magdalenes pas22

Ha de tenir una certa textura.

22.
brioixeria magdalenes pas23

Mentre, seguirem preparant els motlles i la mànega. He comprat aquest rotllo de mànegues d'usar i llençar, de la marca LACOR, que van força bé. Així després no s'han de rentar. 

23.
brioixeria magdalenes pas24

Li posarem una pinça per evitar que ens marxi la massa mentre omplim la mànega.

24.
brioixeria magdalenes pas25

Així, perfecte.

25.
brioixeria magdalenes pas26

Escudillem les magdalenes.

26.
brioixeria magdalenes pas27

Com que m'ha sobrat massa, faré també aquestes altres en motlle de silicona i veureu la diferència. Jo els he comprat per internet.

27.
brioixeria magdalenes pas28

Ja les podem enfornar a 240 graus durant uns 8-10 minuts sense ventilació. Passat aquest temps, veureu com comencen a pujar, podeu baixar una mica la temperatura, a 180 graus per acabar de coure-les per dins durant 10-12 minuts més, la calor forta amb la pasta freda de la nevera les engrescarà a pujar. El tema forn és un tema complex ja que tots són diferents i més si comparem un forn domèstic amb un de professional.

28.
brioixeria magdalenes pas29

Fins que tinguin bon color, vaja.

29.
brioixeria magdalenes pas30

Però compte, que poden semblar cuites... i no ser-ho...

30.
brioixeria magdalenes pas31

Si us voleu assegurar, punxeu-les amb una barnilla per comprovar si són cuites de dins.

31.
brioixeria magdalenes pas32

Un cop cuites, deixeu-les refredar a sobre d'un taulell o marbre. Han quedat força bé, oi? Què us semblen?

32.
brioixeria magdalenes pas33

Són molt esponjoses i de gust exquisit.

33.
brioixeria magdalenes pas34

Per dins són tendres i saboroses... a anys llum de les que venen fetes de forma industrial.

34.
brioixeria magdalenes pas35

El motlle de paper també condicionarà una mica el creixement de les magdalenes. Per tant, és un paràmetre a tenir en compte.

35.
brioixeria magdalenes pas36

També les podeu fer en un motlle gran de silicona.

36.
brioixeria magdalenes pas37

O també amb motlle de silicona però mini-magdalenes. Podeu tirar una mica de sucre per sobre abans de coure-les.

37.
brioixeria magdalenes pas38

Així.

38.
brioixeria magdalenes pas39

Com que tenia molta massa, he fet aquesta súper-magdalena en plan pa de pessic, per anar tallant rodanxes i sucar en el cafetó. Tsch... eh... boníssima!

39.
brioixeria magdalenes pas40

Amb aquests motlles queden perfectes. Han agafat la forma lateral i han pujat el que volia.

40.
brioixeria magdalenes pas41

Per sota han quedat ben cuites.

41.
brioixeria magdalenes pas42

Aquesta recepta de magdalenes és la que utilitzàvem a la pastisseria.

42.
brioixeria magdalenes pas43

A les grans també els podeu tirar una mica de sucre per sobre, si us agrada. A la pastisseria les fèiem molt sovint. El que passa (com sempre) és que la cocció i el tipus de forn són essencials. En una pastisseria s'haurien de coure a 6-4-4 amb el tiro obert. En aquells forns pots controlar de forma independent la temperatura de dalt, de baix i del mig, i tenen sortida de fums. És una altra història. Encara que ja veieu que a casa poden arribar a quedar més que bé.

43.

No us perdeu una magnífica versió d'aquestes magdalenes, la recepta de les "Magdalenes de cacau amb trossets de xocolata i pinyons". Bon profit!