Unes postres tradicionals d'aquells que fan Diumenge... dels de tota la vida... i que ara costen de trobar. Que és molt elaborat?... jo no ho crec pas. No és més que brioix amb nata. Però amb això passa com amb altres grans postres de pastisseria d'aquest país i que tenen dos adversaris: les persones que es pensen que és pecat menjar-los per què engreixen molt i els pastissers que no volen o no saben fer-los. Avui us mostraré com fer un Bismarck en la seva versió més senzillota i que és decorat amb sucre llustre.

Tinc un altre Bismarck (que he congelat) i que el faré cremat (amb gema pastissera). Quan el tingui us l'ensenyaré. A mi particularment m'agrada més, però clar, has de tenir feta la gema prèviament. Tots sabem que el brioix amb nata és molt bo, però és que feia molt de temps que no el menjava i (de nou) m'ha sorprès gratament saber que és molt més bo del que recordava. El brioix amb nata és una d'aquelles combinacions excel·lentment trobadas. És d'aquelles coses que lliguen per definició, com la taronja amb la xocolata. En aquesta ocasió, i com en altres elaboracions de brioix, partiré que ja tenim feta la pasta de brioix. No em fareu explicar com fer-lo cada vegada, no?... per això us recomano la lectura prèvia de la recepta de brioix. Som-hi nanos!

 

Ingredients

350 g de pasta de brioix

un grapat d'ametlla filada

400 g de nata per muntar

100 g de sucre

sucre llustre

1 ou batut

Preparació
1.
bismarck nata llustre pas1

Com sempre, començarem preparant la pasta de brioix. Us recomano la lectura prèvia d'aquesta recepta de brioix.

2.
bismarck nata llustre pas2

Si teniu amassadora molt millor. A mà... costa una mica.

3.
bismarck nata llustre pas3

Un cop tenim la massa feta i reposada 10 minuts... en farem boles de 350-400 g que també deixarem reposar uns 10 minuts... així perdrà el nervi.

4.
bismarck nata llustre pas4

Ara l'estirem...

5.
bismarck nata llustre pas5

... i el deixem una mica més gruixut del mig que de les puntes...

6.
bismarck nata llustre pas6

El podeu aixafar una mica per assentar-lo millor a la safata del forn. Ara serà qüestió de deixar-lo llevar de 2 a 3 hores (depenent de si és estiu o hivern). Altrament, podeu utilitzar la tècnica d'accelerar el procés de fermentació.

7.
bismarck nata llustre pas7

Ja el tenim llevat.

8.
bismarck nata llustre pas8

Ara serà qüestió de pintar-lo amb ou batut, amb molt de compte de no abaixar-lo.

9.
bismarck nata llustre pas9

I decorem amb una mica d'ametlla filada.

10.
bismarck nata llustre pas10

Ja el podeu enfornar a uns 190 graus... durant uns 13-14 minuts. Molt de compte que es cremi molt ràpid, no us despisteu.

11.
bismarck nata llustre pas11

Ja el tenim cuit. El brioix és millor pecar de cru que de cuit.

12.
bismarck nata llustre pas12

N'he fet dos, un per avui i l'altre per congelar.

13.
bismarck nata llustre pas13

Deixeu-los refredar al taulell i desprès ja el podrem obrir per la meitat.

14.
bismarck nata llustre pas14

Ara ja és qüestió de muntar la nata amb el sucre.

15.
bismarck nata llustre pas15

Poseu el Bismarck sobre cartró i blonda.

16.
bismarck nata llustre pas17

Mentre, prepararem una mànega pastissera amb un cornet estriat.

17.
bismarck nata llustre pas18

Ja tenim la nata... i omplim la mànega.

18.
bismarck nata llustre pas19

No cal fer roses ni filigranes... només volem farcir-lo amb abundant nata...

19.
bismarck nata llustre pas20

Així.

20.
bismarck nata llustre pas21

... que tingui volum.

21.
bismarck nata llustre pas22

Col.loquem la tapa i l'asseiem una mica.

22.
bismarck nata llustre pas23

Poca cosa més. El podeu farcir amb trufa clara muntada o combinat amb nata.

23.
bismarck nata llustre pas24

Poseu-lo al congelador. A mi, personalment, m'agrada més la nata congelada, però si no... treieu-lo 20 minuts abans de servir-lo i ja està.

24.
bismarck nata llustre pas25

Recordeu de tirar una mica de sucre llustre.

25.
bismarck nata llustre pas26

I ja el tenim.

26.
bismarck nata llustre pas27

A que ara us en menjarieu una mica?

27.
bismarck nata llustre pas28

Si la nata no està congelada, talleu-lo amb compte de no fer sortir la nata pels costats. És recomanable utilitzar un ganivet de serra.

28.
bismarck nata llustre pas29

Aquestes postres no s'entendrien sense l'acompanyament d'un bon cava català, molt i molt fred.

29.
bismarck nata llustre pas30

Bon Profit!