Aquest arròs és excepcionalment bo de gust i el recomano enèrgicament. Les potes de cranc vermell les trobareu entre 50-60 euros el quilo en format congelat, cuites o crues. Jo he utilitzat de crues, però podeu fer servir també la cuita. La intensitat de gust que ens aportaran els caps de gamba vermella juntament amb la melsa i el suquet de les potes de cranc ens permetran, en aquest cas, estalviar-nos l'ús de brou de peix. Que vagi de gust.

Ingredients

sis potes de cranc

300gr. d'arròs

6 caps de gamba vermella  

1 sípia petita amb la melsa  

150gr. gamba pelada

1/3 pebrot vermell

1 ceba trinxada  

3 alls  

3 tomàquets madurs

1 cullerada de pebre vermell 

aigua  

oli d'oliva

sal

Variants:

Podeu canviar la sípia per calamar

S'hi poden afegir musclos

Podeu utilitzar brou de peix per coure l'arròs

Preparació
1.
arros potes cranc vermell pas1

Preparem els ingredients, les verdures...

2.
arros potes cranc vermell pas2

... i el marisc.

3.
arros potes cranc vermell pas3

He aprofitat uns caps de gamba vermella que tenia congelats d'un altre plat.

4.
arros potes cranc vermell pas4

I les gambes ja les he comprat pelades. En qualsevol cas, podeu comprar la gamba vermella i pelar-la directament. Notareu que són sensiblement més maques, grans i bones que les que ja venen pelades.

5.
arros potes cranc vermell pas5

Una sípia, amb la melsa.

6.
arros potes cranc vermell pas6
7.
arros potes cranc vermell pas7

Com sempre, aprofitarem la melsa de la sípia que barrejarem amb el tomàquet...

8.
arros potes cranc vermell pas8
9.
arros potes cranc vermell pas9

En la mateixa paella, hi tirarem una mica d'oli i enrossirem els alls laminats.

10.
arros potes cranc vermell pas10

Mentrestant, salarem les potes de cranc...

11.
arros potes cranc vermell pas11

Ara, saltem una mica les potes de cranc, que són crues.

12.
arros potes cranc vermell pas12

Molt de compte que esquitxa molt i us podeu cremar.

13.
arros potes cranc vermell pas13

Només que canviïn de color, volta i volta i les reservem juntament amb l'all.

14.
arros potes cranc vermell pas14

En el mateix oli fregim els caps de gamba vermella.

15.
arros potes cranc vermell pas15

Quan canviïn de color també les retirarem juntament amb l'oli, que no serà gaire quantitat.

16.
arros potes cranc vermell pas16

Les passarem a un colador i amb una mà de morter n'extraurem tot el suquet.

17.
arros potes cranc vermell pas17

L'objectiu és aconseguir aquest suquet intens de caps de gamba amb l'oli de fregir-les. Ho reservem.

18.
arros potes cranc vermell pas18

En la mateixa paella, i amb un rajolinet nou d'oli... saltem les gambes pelades i la sípia, que haurem salat prèviament.

19.
arros potes cranc vermell pas19

Poc a poc deixaran anar tota l'aigua que contenen i començaran a daurar-se.

20.
arros potes cranc vermell pas20

En aquest punt, les reservem juntament amb les potes de cranc.

21.
arros potes cranc vermell pas21

En la mateixa paella, i amb un nou rajolinet d'oli, sofregirem la ceba trinxada.

22.
arros potes cranc vermell pas22

La courem a foc baix i l'anirem remenant de tant en tant, per evitar que es cremi. Si noteu que s'enganxa, podeu incorporar un rajolinet petit d'aigua i fer que caramel·litzi més estona. En total, hi heu d'estar 15-20 minuts amb la ceba, aproximadament.

23.
arros potes cranc vermell pas23

Un cop ben fosca la ceba, hi afegirem el pebrot vermell ben trinxat i deixarem que es faci.

24.
arros potes cranc vermell pas24

El barregem amb la ceba també i esperem una estona que agafi coloret.

25.
arros potes cranc vermell pas25

Ara, incorporem el tomàquet ratllat.

26.
arros potes cranc vermell pas26

Ho deixem reduir fins que es consumeixi tot l'aigua del tomàquet.

27.
arros potes cranc vermell pas27

Ara farem una reducció de brandi...

28.
arros potes cranc vermell pas28

... ups, perdó, que es veu el "toro"... je,je...

29.
arros potes cranc vermell pas29

Hi posem un raig, com mitja copa i ho deixem uns minutets que s'evapori l'alcohol també.

30.
arros potes cranc vermell pas30

Poc a poc anirà agafant textura de melmelada.

31.
arros potes cranc vermell pas31

Mentrestant, ja podeu preparar l'arròs. Una tassa per persona.

32.
arros potes cranc vermell pas32

L'aboquem...

33.
arros potes cranc vermell pas33

... i ho remenem durant una estona per daurar el gra d'arròs.

34.
arros potes cranc vermell pas34

Notareu que s'enganxa molt, per això l'heu de remenar constantment.

35.
arros potes cranc vermell pas35

A continuació hi afegim l'aigua o brou de peix (gairebé el triple que d'arròs).

36.
arros potes cranc vermell pas36

I el suquet de caps de gamba vermella que teníem reservat.

37.
arros potes cranc vermell pas37

Ho salem...

38.
arros potes cranc vermell pas38

... hi posem el marisc i les gambes...

39.
arros potes cranc vermell pas39

... amb cura, que hi cap tot.

40.
arros potes cranc vermell pas40

I ho deixem coure uns 15 minuts, fins que l'arròs estigui gairebé al punt.

41.
arros potes cranc vermell pas41

Rectifiqueu de sal si cal. Els menjars sempre s'han d'anar tastant.

42.
arros potes cranc vermell pas42

Amb el gra d'arròs lleugerament dur... apagarem el foc. Ho deixarem reposar 5-10 minuts i així l'arròs s'acabarà de coure de forma passiva. Podeu cobrir la paella amb paper d'alumini.

43.
arros potes cranc vermell pas43

Com que és un arròs molt fosc, no cal daurar-lo al forn. Ja el podem servir a taula.

44.
arros potes cranc vermell pas44

Emplatem doncs.

45.
arros potes cranc vermell pas45

Fa bona pinta, no?

46.
arros potes cranc vermell pas46

Doncs us puc garantir que estava molt més bo del que sembla.

47.
arros potes cranc vermell pas47

Com heu vist, necessitem dedicar-li el temps suficient al sofregit... i per la resta... surt sol.

48.
arros potes cranc vermell pas48

Acompanyeu-lo d'un bon vi.

49.
arros potes cranc vermell pas49

Bon profit!