Resulta curiós com, després de gairebé 15 anys publicant receptes, entre elles no hi fos l'arròs de cabra. Una altra recepta tradicional catalana, sí. 

Aquest és uns dels millors arrossos mariners que pots arribar a tastar, sempre que es respecti la qualitat de la matèria primera, és clar.

Sense presses i amb molta il·lusió, posa't a cuinar un plat que fa germanor, i que farà recordar la vetllada per sempre més.

Som-hi!

Ingredients
  • 1 cabra de mar grossa (o 2 dues petites)
  • 400 g d'arròs 
  • 2 tomàquets triturats
  • 5 grans d'all
  • 1 ceba grossa trinxada
  • Oli d'oliva verge extra
  • Pebre negre
  • Sal
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • Aigua o brou de peix
  • Julivert

 

Variants:

- Hi pots afegir pèsols

- S'hi pot posar una picada de nyora, all i julivert

- S'hi poden afegir potes de calamar o sípia a dauets

 

 

Preparació
1.
IMG 6406

La cabra de mar ha d'estar viva preferiblement. Renta-la molt bé sota l'aixeta, de vegades tenen molta sorra. 

 

2.
IMG 6408

Si la cabra és viva, l'has de coure en aigua freda, i així evitaràs que perdin les potes. Altrament, la pots coure en aigua bullent directament.

3.
IMG 6431

La regla per a la cocció diu: 70 grams de sal per litre d'aigua. 

Cabra de 500 grams a 1 quilo = 17 minuts

Cabra de 1 quilo a 1,5 quilos = 20 minuts

Cabra de 1,5 quilos a  2,5 quilos = 25 minuts

Posa-hi un parell de fulles de llorer també. Pots aprofitar la mateixa aigua per escaldar una o dues nyores.

4.
IMG 6421

Mentre es cou la cabra, prepara les verdures.

5.
IMG 6423

Tot ben trinxat.

6.
IMG 6481

Un cop cuita la cabra, retira-la.

7.
IMG 6443

Deixa-la refredar una estona. Quan es pugui manipular, neteja-la. Retira la part inferior. 

8.
IMG 6449

Arrenca les potes amb cura. 

9.
IMG 6461

Amb un ganivet, fes palanca per la part inferior i estira la closca amb la ma. Procura fer-ho dins una safata per a no perdre els sucs.

10.
IMG 6463

Tot l'interior l'aprofitarem. 

11.
IMG 6467

Jo tenia una mica de brou d'una altra elaboració (altrament aigua), aboca-hi tots aquests sucs dins el brou. 

12.
IMG 6475

Les potes més petites les trinxes i per fer-ne brou també. 

13.
IMG 6469

Totes les parts més lletges es retiren de la closca blanca i les tires dins el brou. Parteix el cos amb carn en quatre trossos. 

14.
IMG 6472

Trenca una mica les potes més maques que aniran a la paella. 

15.
IMG 6496

Reserva totes les parts nobles de la cabra. 

16.
IMG 6544

Mentrestant, deixa coure el brou de peix uns 20 minuts. 

17.
IMG 6502

En una paella amb oli, sofregeix la verdura amb la nyora escaldada.

18.
IMG 6509

Quan estigui, fés espai al mig i (si vols) salta unes potes de calamar amb una mica de sal.

19.
IMG 6521

Quan el calamar estigui daurat, salta també la cabra per totes dues bandes amb un polsim de sal.

20.
IMG 6523

Reserva el cranc. 

21.
IMG 6528

Ara incorpora el tomàquet. 

22.
IMG 6532

I el pebre vermell. 

23.
IMG 6540

I deixa-ho fer fins que no quedi líquid.

24.
IMG 6557

Ara ja podràs incorporar l'arròs. 

25.
IMG 6560

Dona-li unes voltes, que l'arròs agafi el sabor del sofregit.

26.
IMG 6553

I ara caldrà incorporar el brou de peix. Són 2,5 parts de brou per 1 d'arròs. 

27.
IMG 6565

Cola el brou. 

28.
IMG 6573

Al principi a foc fort fins que comenci a bullir. Incorpora el cranc. Sala-ho.

29.
IMG 6586

Abaixa una mica el foc i deixa coure l'arròs entre 18-20 minuts. El pots sacsejar de tant en tant una mica. Un cop cuit, deixa'l reposar entre 10 i 15 minuts abans de servir-lo.

30.
IMG 6610

I a gaudir.

31.
IMG 6625

Bon profit!