Resulta curiós com, després de gairebé 15 anys publicant receptes, entre elles no hi fos l'arròs de cabra. Una altra recepta tradicional catalana, sí.
Aquest és uns dels millors arrossos mariners que pots arribar a tastar, sempre que es respecti la qualitat de la matèria primera, és clar.
Sense presses i amb molta il·lusió, posa't a cuinar un plat que fa germanor, i que farà recordar la vetllada per sempre més.
Som-hi!
- 1 cabra de mar grossa (o 2 dues petites)
- 400 g d'arròs
- 2 tomàquets triturats
- 5 grans d'all
- 1 ceba grossa trinxada
- Oli d'oliva verge extra
- Pebre negre
- Sal
- 1 cullerada de pebre vermell
- Aigua o brou de peix
- Julivert
Variants:
- Hi pots afegir pèsols
- S'hi pot posar una picada de nyora, all i julivert
- S'hi poden afegir potes de calamar o sípia a dauets

La cabra de mar ha d'estar viva preferiblement. Renta-la molt bé sota l'aixeta, de vegades tenen molta sorra.

Si la cabra és viva, l'has de coure en aigua freda, i així evitaràs que perdin les potes. Altrament, la pots coure en aigua bullent directament.

La regla per a la cocció diu: 70 grams de sal per litre d'aigua.
Cabra de 500 grams a 1 quilo = 17 minuts
Cabra de 1 quilo a 1,5 quilos = 20 minuts
Cabra de 1,5 quilos a 2,5 quilos = 25 minuts
Posa-hi un parell de fulles de llorer també. Pots aprofitar la mateixa aigua per escaldar una o dues nyores.

Mentre es cou la cabra, prepara les verdures.

Tot ben trinxat.

Un cop cuita la cabra, retira-la.

Deixa-la refredar una estona. Quan es pugui manipular, neteja-la. Retira la part inferior.

Arrenca les potes amb cura.

Amb un ganivet, fes palanca per la part inferior i estira la closca amb la ma. Procura fer-ho dins una safata per a no perdre els sucs.

Tot l'interior l'aprofitarem.

Jo tenia una mica de brou d'una altra elaboració (altrament aigua), aboca-hi tots aquests sucs dins el brou.

Les potes més petites les trinxes i per fer-ne brou també.

Totes les parts més lletges es retiren de la closca blanca i les tires dins el brou. Parteix el cos amb carn en quatre trossos.

Trenca una mica les potes més maques que aniran a la paella.

Reserva totes les parts nobles de la cabra.

Mentrestant, deixa coure el brou de peix uns 20 minuts.

En una paella amb oli, sofregeix la verdura amb la nyora escaldada.

Quan estigui, fés espai al mig i (si vols) salta unes potes de calamar amb una mica de sal.

Quan el calamar estigui daurat, salta també la cabra per totes dues bandes amb un polsim de sal.

Reserva el cranc.

Ara incorpora el tomàquet.

I el pebre vermell.

I deixa-ho fer fins que no quedi líquid.

Ara ja podràs incorporar l'arròs.

Dona-li unes voltes, que l'arròs agafi el sabor del sofregit.

I ara caldrà incorporar el brou de peix. Són 2,5 parts de brou per 1 d'arròs.

Cola el brou.

Al principi a foc fort fins que comenci a bullir. Incorpora el cranc. Sala-ho.

Abaixa una mica el foc i deixa coure l'arròs entre 18-20 minuts. El pots sacsejar de tant en tant una mica. Un cop cuit, deixa'l reposar entre 10 i 15 minuts abans de servir-lo.

I a gaudir.

Bon profit!