Feia molt de temps que volia fer aquesta recepta. De fet, no havia provat mai la carn d'anguila... i tenia moltes ganes. Entenc que hi ha gent a qui li pugui semblar un peix una mica "estrany" o que el seu aspecte similar al d'una serp li faci una mica angúnia i tot. L'anguila del Delta de l'Ebre és molt bona, com l'ostró, el musclo, la carxofa, l'ànec... i tota mena de mariscos, per suposat. Sobretot els musclos.

L'anguila es pesca quan és adulta però també quan és petita, de menys de 10 cm. Es cuina a la cassola, amb suc (com el d'avui), amb arròs, amb altres peixos o el "xapadillo", que és l'anguila oberta i assecada al sol i cuinada a la brasa o rostida. Aquesta també la vull tastar. Total, que he anat moltes vegades al Delta de l'Ebre, una zona que m'apassiona, però mai m'havia decidit a provar-la. 

Ingredients

1kg anguila

3 grans all

julivert picat

1 cullerada de pebre vermell

1 cullerada de farina

3 tomàquets ratllats

2 fulles de llorer

1 got de vi blanc

aigua o brou de peix

oli d'oliva

sal

 

Variants:

Una cullerada de pebre vermell picant

En el sofregit s'hi pot posar ceba.

Es pot fer amb altres peixos: escrita, mussola, ortigues de mar, bacallà, etc. Al bacallà s'hi poden afegir carxofes i ous durs.

En lloc d'aigua s'hi pot posar brou de peix.

Si les anguiles són grans cal fregir-les abans. Per saber si l'anguila està al punt, l'espina ha de sortir sencera.

Preparació
1.
anguila suc pas1

Primer de tot rentem bé la nostra anguila... i procurem treure la capa lliscant que té sobre la pell.

2.
anguila suc pas2

Preparem la resta d'ingredients.

3.
anguila suc pas3

Quin animaló més curiós, eh?... sembla una serp... però és de la mateixa família que el congre o que la morena.

4.
anguila suc pas4
5.
anguila suc pas5

Tallem l'anguila a trossos macos.

6.
anguila suc pas7

Ho tornem a rentar... ja que sagnarà molt... i ho reservem.

7.
anguila suc pas8

Ara tallem uns alls a làmines...

8.
anguila suc pas9

... ratllem els tomàquets madurs...

9.
anguila suc pas10

... i posem a escalfar un bon raig d'oli d'oliva en una cassola ampla i baixa.

10.
anguila suc pas11

Fregim una mica l'all...

11.
anguila suc pas12
12.
anguila suc pas13

Immediatament, afegirem el tomàquet.

13.
anguila suc pas14

Ho remenem i deixem que faci xup-xup uns minutets...

14.
anguila suc pas15

... que es cogui l'aigua del tomàquet.... i fem un bon sofregidet...

15.
anguila suc pas16

Ara afegim pebre vermell dolç....

16.
anguila suc pas17

... ho remenem una mica i afegim també la farina...

17.
anguila suc pas18

... que farà lligar la salsa tot remenant una estoneta més.

18.
anguila suc pas19

A mi m'agrada donar-li un toc picantó a aquest plat...

19.
anguila suc pas20

... li afegiré una culleradeta....

20.
anguila suc pas21

Incorporem el vi blanc... abaixem una mica el foc...

21.
anguila suc pas22

... les fulles de llorer....

22.
anguila suc pas24

... una remenada més... i deixem que s'evapori l'alcohol del vi...

23.
anguila suc pas25

... i finalment incorporem l'aigua. Calculeu que us ha de quedar un suquet que no arribi a cobrir l'anguila.

24.
anguila suc pas26

Ho tapem... i quan arrenqui el bull...

25.
anguila suc pas27

... incorporem l'anguila.... ben repartida.

26.
anguila suc pas28

Ho tapem i ho deixem coure de 20 a 25 minuts, sacsejant de tant en tant la cassola.

27.
anguila suc pas29

Un cop la carn de l'anguila se separi de l'espina, ja la tindrem al punt. Només ens quedarà donar-li un cop de forn per daurar el plat.

28.
anguila suc pas30

I ja el tenim.

29.
anguila suc pas31

Ja podem emplatar.

30.
anguila suc pas32

Una carn especial, tot s'ha de dir. A mi m'ha agradat, però no seria el meu peix preferit.

31.
anguila suc pas33

Però m'ha agradat cuinar un plat tant típic de la nostra terra.

32.
anguila suc pas34

... i el "caldete"... picantó... estava per llepar-se els dits. 

33.
anguila suc pas35

Bon Profit!