Un altre ranxet mariner. Aquesta mena de plats tenen molta culpa que m'agradi cuinar...a banda de l'herència familiar, clar. Són el tipus de receptes que més m'agrada fer i menjar. La recepta original és fa amb moixina (de la família dels taurons), però com que no n'he trobat... l'he fet amb rap, que segurament, pel meu gust, ha quedat més bona i tot.

També l'he afegit unes cloïsses que faran més atractiu el plat. És un guisat que es pot fer amb aigua perfectament, però jo he fet prèviament un brou de peix de roca que, com sempre passa, al cap i a la fi, ha estat el secret del plat.

Ingredients

1 cua de rap de 800gr. (només els lloms nets d'espina)

500gr. de peix de roca pel brou (crancs, escòrpora, cap de lluç, espines de rap, roger, etc...)

10-12 cloïsses gallegues  

1kg patata blanca

2 fulles de llorer

aigua  

julivert

oli d'oliva  

sal 

  

Per la picada  

2 cullerades de nyores (o "pimiento choricero" si no en teniu)  

un grapat d'ametlles torrades  

5 dents d'all

una llesca de pa remullada  

2 cullerades grosses de pebre vermell dolç

1 got de vi negre

sal

Preparació
1.
allipebre rap pas1

Primer de tot prepararem el brou de peix. Rentarem bé tot el peix de roca.

2.
allipebre rap pas2

En una cassola fonda, posem abundant aigua i anem incorporant els ingredients del nostre brou.

3.
allipebre rap pas3

... una petita escórpora....

4.
allipebre rap pas4

... uns crancs de platja...

5.
allipebre rap pas5

... de fet, el peix de roca sempre és canviant... i dependrà del que tingui el vostre peixater...

6.
allipebre rap pas6

... una mica de julivert... etc. 

7.
allipebre rap pas7

Ara, en un morter, començarem a picar una bona llesca de molla de pa remullada amb aigua.

8.
allipebre rap pas8

Afegirem unes quantes ametlles torrades... i pelades.

9.
allipebre rap pas9

I ho piquem tot...

10.
allipebre rap pas10
11.
allipebre rap pas11

Normalment s'afegiria polpa de nyora però com que no tenia hi posaré una mica de "Pimiento choricero". No és el mateix, ja ho sé. Aquest pebrot s'utilitza molt al nord d'Espanya, però ens aportarà color i sabor.

12.
allipebre rap pas12

Ho remenem.

13.
allipebre rap pas13

Ara piquem els alls...

14.
allipebre rap pas15

... els incorporem i els aixafem amb la resta. De fet, us recomano incorporar l'all primer de tot... jo és que m'he despistat una mica avui.

15.
allipebre rap pas16

Ara incorporem el vi negre...

16.
allipebre rap pas17

... i ho remenem...

17.
allipebre rap pas18

Finalment, hi posarem dues cullerades maques de pebre vermell dolç.

18.
allipebre rap pas19

El brou ja gairebé està. Només que bulli de 25-30 minuts és suficient.

19.

Ara anirem pelant les patates blanques.

20.
allipebre rap pas21

Ja sabeu que s'han d'escapçar... o trencar... i així deixaran anar tot el midó que tenen, un espesant natural.

21.
allipebre rap pas22

Les reservem.

22.
allipebre rap pas24

Tallarem la cueta de rap a tires. Ja us he comentat que és un plat que s'acostuma a fer amb moixina, però que també es pot fer amb tota mena de peixos. El rap és excel·lent.

23.
allipebre rap pas25

Ara, esbravem la picada en oli ben calent... dins una olla de fang millor.

24.
allipebre rap pas26

Per escurar la picada, us recomano utilitzar una mica de brou de peix.

25.
allipebre rap pas27

Deixem que s'escalfi una mica...

26.
allipebre rap pas28

... i de seguida hi tirem les patates...

27.
allipebre rap pas29

... que les embrutarem amb la picada....

28.
allipebre rap pas30

A continuació, afegirem brou de peix (o aigua)...

29.
allipebre rap pas31

... fins cobrir les patates.

30.
allipebre rap pas32

Ho salem i ho deixem coure a foc mitjà durant 25-30 minuts, fins que les patates estiguin toves.

31.
allipebre rap pas33

Mentre, salem i empebrem les tires de cua de rap.

32.
allipebre rap pas34

Hem posat unes cloïsses en aigua i sal per purgar la sorra que puguin tenir. Serviran per a donar un toc més mariner al plat.

33.
allipebre rap pas35

Quan les patates siguin gairebé al punt... incorporem el peix.

34.
allipebre rap pas36

Ho deixem coure uns 5-7 minutets.

35.
allipebre rap pas37

Incorporem les cloïsses (sense l'aigua salada, clar)...

36.
allipebre rap pas38

I deixem que s'obrin...

37.
allipebre rap pas39

... ho deixem bullir un parell de minutets... ho tastem, recitifiquem de sal i llestos.

38.
allipebre rap pas40

Ja tenim l'allipebre de rap fet.

39.
allipebre rap pas41

Com sempre, us recomanaré picar una mica de julivert...

40.
allipebre rap pas42

... i tirar-ho per sobre.

41.
allipebre rap pas43

Poseu la cassola de fang al forn en mode grill durant 3 o 4 minutets més...

42.
allipebre rap pas44

... fins que la faci aquesta pel.lícula daurada tan agradable a la vista.

43.
allipebre rap pas45

Només ens queda emplatar.

44.
allipebre rap pas46

Quina pinta... senyor!... de vegades m'asombro jo mateix, jeje.

45.
allipebre rap pas47

Aquest suquet és un bé de Déu!

46.
allipebre rap pas48

S'ha de menjar amb cullera, clar.

47.
allipebre rap pas49

Espero que us hagi agradat... aquest "tutorial".

48.

Bon Profit!