El trinxat és un plat tradicional català que té els seus orígens en zones de muntanya com l’Alt Urgell, la Cerdanya o Andorra. Per tant, anomenar-lo trinxat de la Cerdanya és incorrecte, perquè cap document demostra que realment fossin els ceretans els primers de posar-lo a taula. Malgrat tot, fa anys que Puigcerdà celebra la Festa del Trinxat en un àpat popular i una cita obligada a la vila en què el plat estrella és, evidentment, el trinxat, però també hi són ben presents els embotits i els formatges de la zona.

La recepta, per la seva senzillesa i el preu dels ingredients, està a l’abast de qualsevol persona i, és clar, la fa molt especial. Es tracta de bullir patata i col d’hivern, escórrer-la i passar-la posteriorment per la paella amb cansalada o llard de porc, no sense abans haver trinxat les verdures. D’aquí ve el nom de trinxat. Hi ha qui trinxa amb una forquilla o també qui ho fa amb un batedor d’acer; de fet, a casa sempre ho hem fet amb un batedor, perquè queda menys trinxat, però contra gustos no hi ha res escrit.
Originàriament, i com podeu suposar, el trinxat era un plat humil que menjaven a muntanya durant l’hivern quan la resta de productes escassejaven o, fins i tot, no arribaven per culpa de la neu. Curiosament, però, amb el temps s’ha convertit en un plat que pots trobar als millors restaurants de Catalunya, tot i que continua sent tradició menjar-lo a les cases dels pobles de muntanya durant l’hivern.
Pel que respecta a la història del trinxat, trobo diferents blogs i articles on informen que el trinxat va ser descobert al segle XV, però cap document de l’època que ho acrediti; per tant, sembla més una llegenda popular que cap altra cosa.
El trinxat porta patata, però cal tenir en compte que la patata no arriba a Europa fins al segle XVI; aquest fet fa improbable que la recepta tal com l'entenem avui sigui del segle XV
El trinxat, com hem dit, porta patata, però cal tenir en compte que la patata no arriba a Europa fins al segle XVI; aquest fet fa improbable que la recepta tal com l'entenem avui sigui del segle XV. Cal especificar que no hi ha cap menció sobre el trinxat al Llibre de Sent Soví (1324), on no apareix la patata —que, com hem dit, arriba a Europa al segle XVI—, però tampoc apareix al Llibre del coch (1520).
Com a conclusió, considero que és més que probable que existís un trinxat de verdures passades per la paella amb greix, però sense patata. Per tant, no seria el trinxat actual, sinó que se li hauria incorporat la patata a finals del segle XVI, per tal d'esdevenir el trinxat que coneixem avui en dia, però això tampoc està documentat.

No obstant això, on podem tastar un bon trinxat? Els millors trinxats els he tastat a Ca la Núria, a Bellver de Cerdanya; a la Taverna dels Noguers, al Pont de Bar, on l’acompanyen de botifarra negra i blanca; al Paller de Cal Coma, a Fornols; a Cal Celso d’Alinyà; o a L’Era del Julià, a Arcavell. A Barcelona, els millors els cuinen al restaurant Semproniana i a Can Vilaró. L’altra opció és agafar unes patates i una col d’hivern de l’hort o comprar-les al mercat, però que siguin bones, i cuinar-lo tu mateix a casa, que és com queda més bo.