A Ciutat Vella, al costat de la Rambla, al carrer Escudellers número catorze, trobem el segon restaurant més antic de Barcelona, amb 170 anys d’història, Los Caracoles. Can Bofarull, com se’l coneixia, va començar com a bodega de barri el 1832 i amb el temps es va convertir en punt de trobada de famosos i personal de la faràndula, i així ho reflecteixen les innumerables fotografies que omplen les parets.

👨‍🍳 El millor xef italià obre restaurant a Barcelona: carta, preus i horari

La fama dels seus caragols va córrer com la pólvora

La primera propietària del local, la Pepita Bofarull, tenia una bodega en aquest mateix indret on venia una mica de tot. Ella va deixar el negoci al seu nebot, Miquel Bofarull, la parella del qual va portar el negoci i va decidir començar a fer tapes per entretenir la gana mentre feies un trago. La fama dels seus caragols va córrer com la pólvora a la ciutat i van decidir canviar el nom del local a Los Caracoles l’any 1915.

Pollastres

Rostisseria del restaurant Los Caracoles

Més tard, el 1934, van obrir la famosa rostisseria a l’exterior del restaurant que els va donar tant de renom, però va ser als anys seixanta quan Los Caracoles i el carrer Escudellers es van convertir en el lloc preferit pels mariners americans que desembarcaven amb la Sisena Flota, de sobte i fins avui les nits es van convertir en interminables. Llavors els plats més emblemàtics, a banda dels caragols, eren el garrí, els arrossos, el bacallà, la sarsuela i l’entrecot.

Actualment regenten el local l’Aurora i el Ramón, fills del Feliciano i la Cristina, filla de l’Agustí

El Miquel va tenir dos fills, el Feliciano i la Rosa; més tard, el Feliciano va tenir quatre fills, dos dels quals, el Ramón i l’Antonio, van portar el negoci. L’Antonio, geni i figura, es movia per Barcelona en carruatge, ell va atreure al restaurant les figures més destacades de l’època, va tenir un fill i va morir. El Ramón va tenir dos fills, el Feliciano i l’Agustí. Actualment, regenten el local l’Aurora i el Ramón, fills del Feliciano i la Cristina, filla de l’Agustí.

menjador

Menjador de Los Caracoles

Recordo de jove, a la Barcelona preolímpica, que tot sovint tancàvem la nit quan ens feien fora del Sidecar, el Pipa Club o el Karma, de la plaça Reial, o del Harlem Jazz Club, del carrer Comtessa de Sobradiel, tot menjant un xauarma al Buen bocado, local desaparegut des de fa uns anys i situat justament al davant de Los Caracoles. Llavors, el paisatge al barri era molt sòrdid, perquè et trobaves ionquis, meuques, pinxos i camells a totes les cantonades.  

Salvador Dalí

Salvador Dalí al restaurant Los Caracoles

L’Aurora m’explica que actualment els caragols són el plat estrella i més demandat, els cuinen tal com feia el seu besavi; però també tenen molt d’èxit la bullabessa, que va fotografiar el reconegut fotògraf de la Marilyn Monroe, l’Irving Penn, i que va publicar a la revista Vogue el 1948; les gambes a l’allet, el plat preferit del Lenny Kravitz; els arrossos; el cabrit; el garríels peus de porc; el biscuit amb torró, inventat per l’avi; la crema catalana; els gelats artesanals i el pijama de tota la vida: préssec en almívar, flam, biscuit i nata.

Menjador i botes

Menjador i botes

Sorprèn que el president Aragonès i l’alcaldessa Colau no hagin trepitjat mai el local, deuen ser més de menjar cocido madrileño, qui sap. En canvi, el Jordi Pujol i el Pascual Maragall sí que eren clients habituals, igual que en el seu moment l’Àngel Guimeràel Joan Miró o el Salvador Dalí, entre altres.

La llegenda continua

Ara mateix, el futur de Los Caracoles està garantit, em comenta l’Aurora; però encara no saben amb qui, hi ha fills de l’Aurora, el Ramón i la Cristina que hi podrien estar interessats, tot i que són massa joves i s’estan formant arreu. En aquest sentit, el més calent és a l’aigüera.