Al restaurant Semproniana, l’aperitiu més aplaudit són unes pells de patata fregides. Per donar un punt cruixent als plats, emprem les arrels del porro, i per endolcir el iogurt, la nostra melmelada de síndria —feta amb la part blanca que abans sempre llençàvem— és imbatible. La nostra fracció orgànica cada vegada és més minsa. I n’estem orgullosos. Això no vol dir que allarguem la vida dels aliments fins a fregar la inseguretat alimentària. No som ni enzes ni irresponsables: per al client sempre el millor. Vol dir, senzillament, que estimem els aliments i que sempre donem voltes a com treure’n el màxim profit.
Perquè l’aliment té un únic destí: ser menjat. Si obres una taronja, un tomàquet o una patata, no ho veuràs a simple vista, però a dins s’amaguen tresors. A banda del seu sabor, els aliments estan farcits de nutrients, de l’esforç del productor i de tots els recursos naturals que s’ha emprat per produir-los. Per tant, no som enzes ni irresponsables: el que és una irresponsabilitat enorme és llençar-los. Al llarg de tota la cadena alimentària es llencen aliments en perfecte estat. Les raons són diverses i, de vegades, imponderables, però moltes altres són conseqüència de la negligència dels que els mercadegen i, també, als prejudicis dels consumidors.
Els activistes contra el malbaratament alimentari no ens cansem de recordar les dades esfereïdores que han de fer que tots ens arremanguem la camisa per aturar-ho. Al món es llença 1 de cada 3 aliments produïts i amb només la meitat del que es malgasta podríem combatre la fam crònica mundial. Llençar és car, no és ètic i és insostenible mediambientalment. És car perquè paguem dues vegades pel mateix aliment: quan el comprem i quan el destruïm. No és ètic perquè hi ha moltes persones que el necessiten i és insostenible mediambientalment perquè és la principal causa del canvi climàtic.
A banda del seu sabor, els aliments estan farcits de nutrients, de l’esforç del productor i de tots els recursos naturals que s’ha emprat per produir-los. Per tant, el que és una irresponsabilitat enorme és llençar-los
Demà, 29 de setembre, és el Dia Mundial de les Pèrdues Alimentàries. Aprofitant l’efemèride, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya engega la campanya “Aprofitem els aliments”, destinada a sensibilitzar i conscienciar la població sobre aquesta xacra. Al llarg del mes d’octubre us preguem que us acosteu a alguna de les principals activitats. El dia 4 d’octubre se celebrarà la Marató d’Espigolades. Els voluntaris que s’hi adhereixin coneixeran el projecte de la Fundació Espigoladors que aprofita tot el que queda al camp després de la collita. Fruita i verdura que no té valor comercial per calibre o per no respondre als estàndards estètics és collida i distribuïda a entitats que atenen persones sense recursos. El dia 5 d’octubre se celebrarà El Gran Dinar a Vic, un àpat popular elaborat amb fruita i verdura rescatada.
I al llarg de tot el mes d’octubre podeu apuntar-vos a Gastrorecup, el cop de puny sobre la taula del sector de la restauració. Més de 70 restaurants elaboraran un àpat amb aliments recuperats. Si n’esteu interessats —i, de fet, no és una opció, n’hem d’estar tots interessats—, consulteu restaurants, data, hora i disponibilitat a la web del Gastrorecup. I a casa, feu-me el favor de mirar el vostre cubell de les escombraries. Feu anàlisi de les causes del que heu llençat i busqueu la solució perquè no torni a passar. Us ho agrairà la butxaca, la consciència i el planeta.