L’Hostal la Gavina de s'Agaró, sens dubte un dels indrets més exclusius de la Costa Brava, està a punt de celebrar els noranta-cinc anys d’existència. Des dels seus inicis, l’hotel va posicionar-se com l’establiment més luxós de la Costa Brava i com un dels millors hotels d'Europa. Val a dir que va ser el primer hotel d’Espanya a formar part de la prestigiosa associació Leading Hotels of the World i el primer hotel de cinc estrelles Gran Luxe català.

Situat en un indret privilegiat i amb una construcció acollidora, no és d’estranyar que per les seves estances hagin passat grans celebritats, com el director de cinema Orson Welles; actrius com Ava Gardner, llavors parella de Frank Sinatra, que, segons diuen, li va fer el salt amb el torero Mario Cabré durant el rodatge de Pandora i l’holandès errant; també hi han passat Elizabeth Taylor, Sean Connery, Jack Nicholson o Robert De Niro; mandataris com Giscard d'Estaing; escriptors com Josep Pla o altres artistes de tota mena, com Salvador Dalí, Plácido Domingo, Josep Carreras, Carlos Santana o Lady Gaga. Avui dia, continuen gaudint de La Gavina personatges coneguts, entre els quals trobem l'actor Liam Neeson i el director Neil Jordan, amb motiu del rodatge de la pel·lícula Marlow, que es va estrenar fa uns anys.
Restaurant Garbí
Però avui ens centrarem en l’oferta gastronòmica de l’Hostal, sota la direcció del reconegut xef d’origen francès Romain Fornell, únic xef francès amb dues estrelles Michelin, una a Barcelona, l’altra a França i, a més a més, nomenat fa poc Cavaller de la Legió d’Honor de la República Francesa.
Som a finals de juliol i començo l’estada a la Gavina al restaurant de la piscina, el restaurant Garbí, amb una autèntica especialitat en peixos a la brasa i arrossos. Comparteixo taula i conversa amb el Joan Carles Casanovas, el nou director de l'Hostal, que va aterrar a finals de març per substituir l’Alberto Depau, que va estar deu anys al càrrec. En Casanovas és nascut a Sabadell, però va marxar-ne de jove, a divuit anys, per formar-se i conèixer món. De fet, m’explica que la seva primera feina, fa trenta-vuit anys, va ser a Platja d’Aro, mentre encara estudiava, ja que tenia molta facilitat pels idiomes i era una bona manera de guanyar diners mentre acabava els estudis. Tot xerrant, coincidim en la problemàtica d’avui dia de trobar personal d’hostaleria qualificat, com en Paco, cap de sala de tota la vida, jubilat merescudament des del passat mes d’abril i que, després de tants anys, tothom troba a faltar. Però tornant a la trajectòria professional de l’actual director, trobem que abans també va deixar la seva empremta a l’hotel Casa Fuster del passeig de Gràcia de Barcelona, on va apostar, entre altres coses, per la renovació de la cuina del restaurant Aleia amb el Rafa Bedolla, amb qui va aconseguir la preuada estrella. El Joan Carles no tenia previst moure’s de feina, si més no de moment, però se li va presentar l'oportunitat de venir a La Gavina i la va aprofitar, enlluernat per la història de l’establiment. Em comenta que la família Ensesa, propietària de l’establiment, li ha donat llibertat total per desenvolupar el seu projecte i que si alguna cosa els caracteritza és la seva profunda estimació pel producte i la seva tenacitat per millorar i mantenir l’Hostal. De fet, la Gavina és la que és perquè les coses s'han fet molt bé al llarg d’aquests anys.
A l’inici de l’àpat, en Florián, el sommelier, ens omple la copa d’un vi blanc, el Pla de Tudela 2020, fet amb varietat picapoll. Es tracta d’un projecte personal de l’Anna Espelt al cap de Creus. Un vi molt equilibrat i subtil.
El primer plat consisteix en una amanida de llagostins amb salsa de soja, gingebre i cítrics i unes cloïsses de carril que encara belluguen.

Aconsellats per la nova cap de sala, ens cruspim un extraordinari gall de Sant Pere al forn amb patates. Finalment, acabem amb una mica de dolç, un brownie amb crema anglesa i gelat de cítrics per llepar-se'n els dits.

Restaurant Candlelight de Romain Fornell
Quan arriba la nit, és el torn del restaurant Candlelight, ubicat al pati al mig de l’hotel, dirigit pel jove xef Oriol Fernández i assessorat pel Romain Fornell. És una estrella Michelin de manual, veurem si enguany la prestigiosa guia li concedeix la primera estrella, d’altra banda tan merescuda.

Torno a coincidir amb el Florián, el sommelier, que m’omple la copa de xampany Forget-Brimont brut rosé. Així, gaudint de la fresca de la nit, comencem el menú degustació amb uns aperitius que representen un homenatge a França, per una banda, i també al nostre territori, per una altra. En el primer grup, trobem un pâte en croûte, una royal de foie gras, portobello i armagnac i un ou de primera posta.

Pel que fa al segon grup, bunyol farcit d’algues i tonyina, el llobarro amb caviar i un cruixent Candlelight amb mousse de cranc de mar.

Continuem amb una vichyssoise servida en got de gel i ous de truita, i una copa de Llum del Cadí de Torre del Veguer fet a la Cerdanya.

Anar a la Costa Brava i no tastar les seves gambes és un sacrilegi. Per això ens serveixen la gamba vermella de Palamós cuinada a la sal amb alga kombu, crema de cítrics i cap a la brasa, que maridem amb un Meravelles de Sota els Àngels blanc amb DO Empordà i elaborat amb les varietats garnatxa gris, garnatxa blanca, carinyena blanca i picapoll.
La part salada acaba amb dos plats icònics, un de mar i l’altre de muntanya: llamàntol en crosta envoltat amb cansalada, Duxelle i suc del cap del mateix llamàntol i filet de vaca vella fumat al sarment de vinya i notes verdes, que reguem amb un Priorat, el Comavella del Celler Mas d’en Gil.

Acabem aquest àpat memorable amb un sorbet de llimona del jardí Alfàbrega i menta i un flam de vainilla, avellana infusionada amb canyella i granissat de cafè. Val a dir que, amb els anys, el xef ha sabut dotar la seva cuina d’una personalitat pròpia, una cosa fàcil d’explicar però molt difícil de fer.
Restaurant La Taverna del Mar
Amb aquest restaurant tanquem l’oferta gastronòmica de La Gavina. La Taverna del Mar es troba a peu de platja, la platja de Sant Pol de s'Agaró, i es pot triar entre menjar, bé a l’interior d’un espai lluminós i refrescant, amb unes àmplies finestres obertes al mar —mostra del Modernisme català i catalogat com a bé cultural d'interès local— bé en una informal i agradable terrassa exterior.

Decideixo dinar a la sala i demano una copa d’Ekam del Castell d’Encús, mentre gaudeixo de la vista. Es pot demanar a la carta, on l’oferta destaca per una gran varietat de peix fresquíssim, però també es pot optar per l’anomenat menú del mar, compost per cinc primers, un segon i postres.

Aquest cop, faig una tria de la carta. De primer, amanida de tomàquets amb ventresca de tonyina, ceba i oli d’alfàbrega; mitja dotzena de cloïsses gallegues al natural, amb sal, pebre i llimona, i unes gambes del Mediterrani a la planxa que hi canten els àngels.

De plat principal, un saborós turbot salvatge a la brasa amb el seu suc, patates i verdures. Per tancar el dinar, un milfulls amb crema de llima i mousse de xocolata blanca amb vainilla que mereix un aplaudiment.
Si visites la Costa Brava aquest estiu, els restaurants Garbí, Candlelight i La Taverna del Mar són una opció immillorable per gaudir d’una bona cuina
La millor opció de totes, però, és allotjar-se a La Gavina. No només per l'estada en si, sinó perquè sense sortir de l'hotel, tens una oferta gastronòmica com cap altra a la Costa Brava. Un espai exclusiu amb una cuina excel·lent, un servei molt professional i un espai privilegiat en el qual gaudir del millor producte sense haver-te de preocupar de res més que d'escollir els plats que vulguis.