The World’s 50 Best Restaurants és, en principi, el reconeixement als millors restaurants del món, segons William Reed, la reconeguda revista de negocis i també empresa de mitjans digitals. Això sí, tenint en compte que els restaurants que ja han estat premiats amb el primer premi entre els anys 2002 i 2018 queden exclosos de la llista, i són relegats a una espècie de hall of fame estatunidenc anomenat Best of The Best. Aquest, de fet, és el cas del Celler de Can Roca que es va alçar com el millor restaurant del món el 2013 i 2015.

Possibles influències a l'hora de votar

El jurat que elegeix els guanyadors està format per un miler de gurmets, xefs i periodistes, escollits per un coordinador regional, que a la vegada ha estat escollit per William Reed i que, segons es comenta al sector, de vegades influeix al jurat aconsellant-los a qui han de votar. En el cas que sigui així, és força lleig i difícil d'interpretar. D’altra banda, els membres del jurat no poden votar restaurants on tinguin participació financera, tot un detall. A més, han d'haver-los visitat fa menys d’un any i mig. Per tant, no tenen en compte que en pocs mesos la trajectòria d’un restaurant pot canviar substancialment. Imagineu-vos, doncs, com pot alterar-se el panorama en divuit mesos. El pitjor de tot, formant part de la parròquia, és que el jutge vota a qui li rota encara que no hagi trepitjat el restaurant.

No ajuda a aclarir la cosa que la identitat dels votants sigui secreta, la coneixen únicament el coordinador i les agències de comunicació internacionals que es troben darrere dels premis. Un altre punt gens clar és el fet que l’organització no explica detalladament quants vots rep cada restaurant. Amb solament aquesta informació tot fa pensar que quatre amics s’ajunten un parell de vegades a l’any per menjar, beure i petar la xerrada, potser també per fer unes partides de bridge, mus o botifarra fumant-se un bon havà, qui sap, i amb la ruqueria acaben afinant les travesses per escollir els millors restaurants del món cada any.

A l’altra cara de la moneda, el tema sembla més controlat, cada expert escull deu restaurants dels quals sis han de ser de la seva regió i que és imprescindible que trepitgin el local en els darrers divuit mesos, imprescindible i no voluntari. Un cop finalitzada la votació del jurat, l’organització verifica que s’hagin complert totes les normes i fan una auditoria externa per garantir l’autenticitat del procés.

Ara us toca a vosaltres decidir si els The World’s 50 Best Restaurants són una estafa o no, de moment aquest, 20 de juny gaudirem de la cerimònia i descobrirem el nou restaurant campió del món. Des de La Gourmeteria hem fet aquesta travessa, felicitem l’organització i desitgem a tots els participants sort i encerts.

The World's 50 Best Restaurants: la travessa de La Gourmeteria

1. Central (Lima, Perú)

2. DiverXo (Madrid, Espanya)

3. Disfrutar (Barcelona, Catalunya)