El formatger Eugeni Celery ens recomana aquesta setmana el formatge Vacherin Mont-d'Or. Una deliciosa peça feta a partir de llet de vaca al cantó del Jura (Suïssa) i al departament de Jura (França). Aquest formatge alpí està relacionat directament amb l'èxit de les fondues. I és que la seva gran cremositat permet gaudir-lo amb cullera i, com aconsella Celery, "amb mig pa torrat i un vi Riesling". Com fan els suïssos i també a gran part del món, la fondue s'utilitza per celebrar el dia de l'amic. Una molt bona excusa per fer una trobada social, gaudir del formatge fos i entretenir-se amb atrevits jocs derivats de la fondue, com feia el mateix Astèrix en les seves aventures a Helvècia.

Un formatge per donar la benvinguda a la tardor

El Vacherin Mont-d'Or és l'única especialitat de formatge tou de la regió del Jura de Vaud. S'ha elaborat artesanalment al Vallée de Joux durant més de 100 anys i madurat als tradicionals cellers d'afinament al seu delicat i suau sabor. A més, el cinturó de fusta d'avet de la zona us confereix el seu exquisit toc de taní. El Vacherin Mont-d'Or es produïa originalment d'octubre a primavera a causa de la manca de llet per a la producció de grans roda Gruyère a l'hivern. Més tard es va convertir en una tradició. Avui dia, el seu període de producció s'estén des de finals de setembre fins a l'abril.

És un tipus de formatge que s'elabora amb llet de vaca termitzada. La termització (o escalfament) és un procés suau, gràcies al qual es conserven les qualitats naturals de la llet crua, però es milloren significativament les condicions bacteriològiques. La qualitat cremosa i de fusió suau s'aprecia millor quan se serveix a temperatura ambient amb una cullera. Als gurmets els encanta el Vacherin Mont-d'Or com un excel·lent formatge de postres o calent, preparat al forn, acompanyat de petites patates o pa cruixent.

El Vacherin Mont-d'Or és l'única especialitat de formatge tou de la regió del Jura de Vaud. S'ha elaborat artesanalment al Vallée de Joux durant més de 100 anys i madurat als tradicionals cellers d'afinament al seu delicat i suau sabor. Avui dia, el seu període de producció s'estén des de finals de setembre fins a l'abril.

Vacherin Mont-d'Or, un formatge per gaudir al màxim

Una de les formes més fàcils i delicioses de preparar aquest formatge que es desfà a la boca és al forn. Els mestres suïssos proposen embolicar la caixa de fusta en paper albal, fer unes osques a la superfície del formatge per introduir-hi làmines d'all, regar amb un bon vi blanc sec i enfornar durant 25 minuts. Un cop fet, es presenta a taula a la seva caixa, es trenca la closca superficial i es gaudeix d'aquesta fondue a cullerades o acompanyada de crostons i crudités. Alguns cuiners proposen afegir comí, patates rostides, fines herbes, com salsa per acompanyar carns o amanides. Les possibilitats i les receptes amb Vacherin Mont-d'Or són gairebé infinites.