Propietats nutricionals

Encara que per a molts és una sorpresa, el pèsol no és una verdura, és un llegum, igual com les llenties o els cigrons. El principal motiu d'aquesta confusió és que, en general, en la dieta mediterrània es consumeixen frescos, igual com les verdures i al contrari que els llegums, que sempre es presenten secs.

Així doncs, com a llegum que és, els pèsols són rics en proteïnes. I a més tenen un gran avantatge sobre aquestes ja que solen ser més fàcils de digerir en no produir tants gasos ni deixar aquesta sensació d'inflor tan típica dels cigrons, per exemple.

D'altra banda, els pèsols són una gran font de fibra, tan necessària per al correcte funcionament del trànsit intestinal.

Beneficis

Entre els beneficis que ens aporta una bona ració de pèsols podem destacar que són una gran ajuda a l'hora de lluitar contra els nivells alts de colesterol.

Un plat de pèsols també ens aporta la quantitat diària recomanada de Vitamina C i K.

Entre els minerals destaca la seva concentració de potassi, un element necessari perquè el sistema nerviós funcioni de forma correcta.

Foto: Pexels
Foto: Pexels
Com cuinar-lo?

La sort dels pèsols és que es conserven de meravella, sent tant en llauna, com en pot o congelats, opcions igual de vàlides. En conserva n'hi ha prou amb escalfar-los una mica per tenir una guarnició de deu que el mateix alegra un plat de carn que de peix.

Si són congelats, l'ideal és respectar els temps de cocció que indiqui a l'envàs, que estaran mesurats d'acord a la seva mida.

Tant al vapor com saltats amb una mica d'all i sal són delicioses.

Receptes amb pèsols

La recepta més popular i senzilla és el clàssic de pèsols amb pernil. De fet, és una excel·lent opció per sopar avui. El truc és simple, que ambdós ingredients siguin de qualitat i cuinar-los molt poc temps. Si ens passem, es posen tous i perden part del seu encant.

Els pèsols són la base de qualsevol minestra i també li donen un punt de color a arrossos i a cremes de verdures.

Els pèsols són un dels aliments més antics: s'han trobat restes fossilitzades d'aquest llegum que daten de fa gairebé 10.000 anys

Origen

Els pèsols són un dels aliments més antics dels que es té constància. De fet, s'han trobat restes fossilitzades d'aquest llegum en jaciments arqueològics del Pròxim Orient que daten de fa gairebé 10.000 anys. El seu cultiu va començar gairebé paral·lelament al blat i l'ordi encara que a Europa va trigar molt més en arribar.

Al principi, el pèsol es consumia sec (tal com es continua fent a Àsia) i no era un producte gaire valorat aquí. No va ser fins al segle XVI quan es va presentar fresc en la cort francesa i va passar a convertir-se en protagonista dels plats més cotitzats.

El consell

Un dels avantatges dels pèsols frescos, que començaran a arribar als nostres mercats al març, és el color tan viu que presenten. Perquè aquest verd tan característic es mantingui, el secret és no passar-se amb la cocció. Amb escaldar-los uns dos o tres minuts en aigua bullint és més que suficient. Després, el truc és donar-los un cop de fred per tallar la cocció. Així també ens assegurem aquesta textura cruixent per fora i tendra per dins.