La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, torna una setmana més on ens proposa aquest nou menú de batch cooking setmanal amb 10 idees diferents per cuinar plats de dilluns a divendres mantenint sempre una dieta equilibrada amb els productes de temporada. Aquesta setmana, del 20 al 26 de març, destaquen els musclos a la marinera, la costella guisada amb patates o l'orada amb molles d'all i bròcoli. Aquí també trobaràs la llista de la compra amb tots els ingredients que necessites si tens pensat anar al mercat. Pots descobrir com fer cada plat a través dels vídeos o bé consultar el menú de batch cooking. Us hi animeu?

No tindreu excuses per no menjar bé una setmana més!

 

 

Menú batch cooking del 20 al 26 de març

Aquests plats són els que menjarem aquesta setmana de dilluns a divendres. Si vols saber com cuinar-los, continua llegint, o, si ho prefereixes, pots descarregar-te el menú de batch cooking en PDF.

Una tarda de feina: estris, ingredients i pas a pas

Què necessites per cuinar les 10 receptes del menú de batch cooking d'aquesta setmana? Aquí trobaràs tots els estris, ingredients necessaris i el pas a pas.

BASES

OLLA

Omplim l'olla d'aigua i quan trenqui el bull:

  1. Bròcoli: bullim el bròcoli tallat a ramellets durant cinc minuts. El refresquem immediatament i guardem.
  2. Arròs: en la mateixa aigua d’haver bullit el bròcoli bullim l’arròs integral durant vint minuts. Refresquem immediatament i guardem.

  3. Brou de carn: el farem amb la costella de porc, pastanagues, porro, xirivia, nap i l’api tallats. En una olla gran sense oli, hi posem la costella de porc. A foc lent, sofregim la costella. Quan comenci a treure part del seu greix, hi posem les verdures tallades (pastanagues, porro, xirivia, nap i api). Donem un parell de voltes perquè s’enrosseixin lleugerament, hi afegim una fulla de llorer, una branca de farigola i unes quatre boles de pebre negre i ho cobrim amb aigua. Ho fem bullir durant 90 minuts. Si queda sense aigua, n’afegim. Ha de quedar cobert. Anem desescumant de tant en tant. Colem i guardem per separat: la carn, les verdures i el brou.

  4. Patates: bullim patates amb pell, durant 30 minuts.

FORN

Encenem el forn a 200 °C:

  1. Alls rostits: posem les cabeces d’all senceres, però pelades de les capes seques externes, les ruixem amb un raig d’oli i enfornem 30 minuts.

  2. Crostons de pa: tallem el pa del dia anterior a daus. Els ruixem amb un bon raig d’oli d’oliva, sal i herbes. Enfornem a 180 °C deu minuts.

CASSOLA

  1. Sofregit de ceba: piquem el quilo de cebes i les coem amb un raig d’oli generós durant 30 minuts, a foc molt lent fins que quedi ben confitada. Posem la meitat de la ceba en pots de vidre tapats i donem la volta perquè faci el buit.

  2. Sofregit de ceba i tomàquet: amb la ceba restant a la cassola, hi posem mig quilo de tomàquets de fer salsa tallats, amb un parell de grans d’all talladets, farigola fresca i una mica de sal. Coem uns 30 minuts o fins que els tomàquets quedin ben confitats i amb textura de salsa. Afegim una mica de sucre si han quedat àcids. Retirem de la cassola.

  3. Beixamel per a croquetes: a la cassola hi posem 100 g de mantega. Esperem que fongui i hi afegim 150 g de farina. Quan prengui un color groguenc, de farina cuita, hi aboquem 600 ml de llet a temperatura ambient i mitja culleradeta de sal. Coem lentament, sense deixar de batre, fins que assoleixi la textura desitjada de salsa (hem de tenir en compte que, un cop freda, s’espesseirà). La posem en un recipient i tapem a pell amb paper de forn o plàstic film.

TÚRMIX

  1. Oli d'all i julivert: piquem bé un manat de julivert i el triturem amb 4 grans d’all pelats i picats i 500 ml d’oli d’oliva suau. Afegim una mica de sal i guardem en un pot tapat.

Batch Cooking: Primers plats

acció de dinar / Foto: unsplash

Dilluns

Llenties amb verdures del caldo

  • ​300 g de llenties cuites
  • 1 pastanaga del caldo
  • 1 branca d’api del caldo
  • 1 porro del caldo
  • 1 xirivia del caldo
  • 1 nap del caldo
  • 1 patata bullida
  • 200 ml de caldo de car
  • Herbes de Provença

Triturem les verdures del caldo amb el brou. Ha de quedar una crema fina. Posem la crema en una cassola, afegim les llenties, remenem, salpebrem si cal i, finalment, hi afegim les herbes de Provença.

Dimarts

Endívies al rocafort

  • ​150 g de formatge rocafort
  • 50 ml de vi blanc
  • 200 ml de nata líquida
  • Pebre negre
  • 4 endívies
  • 50 g d’ametlles laminades

En una cassoleta posem el formatge rocafort i el vi blanc. Anem escalfant sense deixar de remenar fins que es fongui i sigui una crema. Afegim la nata i remenem fins a integrar. Deixem refredar. Obrim les endívies, les rentem i les escorrem. Les repartim pel plat o la safata i les banyem amb la salsa. Acabem amb les ametlles laminades.

Dimecres

Croquetes de pernil

  • ​150 g de pernil bo
  • 400 g de salsa beixamel per a croquetes
  • 100 g de ceba sofregida
  • Farina
  • Ou
  • Pa ratllat

Piquem el pernil i el barregem amb la ceba sofregida i la beixamel. Si la beixamel està molt dura, l’escalfem lleugerament al microones. Deixem refredar la pasta de les croquetes en una safata. Fem boletes i les passem per farina, ou i pa ratllat, en aquest ordre. Les fregim en abundant oli d’oliva calent.

Dijous

Crema de pastanaga

  • 500 g de pastanagues del caldo
  • 100 g de ceba sofregida
  • 1 patata bullida
  • Un raig d’oli d’all i julivert
  • Sal i pebre
  • 700 ml d’aigua
  • Crostons de pa
  • 100 g de pernil
  • Formatge ratllat

En una olla hi posem la ceba sofregida i les pastanagues tallades, també la patata pelada i tallada. Afegim un raig d’oli d’all i julivert. Donem un parell de voltes a foc mig alt i ho cobrim amb l’aigua o el brou de verdures. Deixem bullir el conjunt uns cinc minuts. Triturem i rectifiquem amb sal i pebre. Acabem amb uns crostons de pa, uns bocins de pernil i formatge ratllat.

Divendres

Bròcoli gratinat

  • ​300 g de bròcoli escaldat
  • 20 g d’oli d’all i julivert
  • 200 g de beixamel de fer croquetes
  • 100 g de formatge ratllat cremós
  • 150 g de pernil tallat a bocins petits
  • 200 ml de llet

Alleugerim la beixamel, escalfant-la una mica al microones i rebaixant-la amb la llet. En una safata de forn posem una mica de beixamel a la base, posem el bròcoli a sobre ben esmicolat, un raig d’oli d’all i julivert i un pessic de sal. Cobrim amb la resta de la beixamel. Posem el formatge a sobre i gratinem al forn. Quan surti del forn acabem amb el pernil tallat menut.

Batch Cooking - Segons plats

acció de sopar / Foto: Unsplash

Dilluns

Musclos a la marinera

  • ​1 kg de musclos
  • 200 g de sofregit de ceba i tomàquet

En una cassola posem el sofregit de ceba i tomàquet. Escalfem el conjunt barrejant tots els ingredients. Hi posem els musclos nets i tapem la cassola Deixem coure 3 minuts per tal que els musclos s’obrin. Retirem els musclos i fem reduir la salsa que ha quedat fins que tingui una textura una mica densa. Afegim els musclos, sacsegem i servim.

Dimarts

Costella guisada

  • ​400 g de costella bullida
  • 2 patates bullides
  • 100 g de ceba sofregida
  • 100 g de verdures del brou de carn
  • 100 ml de brou de carn
  • Sal i pebre

En una cassola posem la ceba. Coem fins que prengui color. Hi afegim la costella, les patates tallades a daus i les verdures talladetes. Cobrim amb el brou de carn. Deixem coure uns minuts perquè s’amalgamin els sabors i el brou es redueixi lleugerament i faci salsa. Sacsegem i salpebrem, si és el cas.

Dimecres

Orada amb molles d’all i bròcoli

  • 4 filets d’orada
  • 1 cabeça d’alls rostida
  • Oli d’all i julivert
  • 2 llimes
  • 4 torrades de pa de pagès sec
  • 300 g de bròcoli escaldat

Ratllem el pa pel broc gros. El barregem amb la meitat de la cabeça d’alls rostida, fent una mena de pasta. Hi afegim un bon raig d’oli d’all i julivert. Salpebrem el peix i hi posem la pasta de pa per sobre. Enfornem a 180 °C durant deu minuts. Ha de quedar enrossit. Servim amb uns trossos de bròcoli escaldat passat per la paella o escalfat al microones.

Dijous

Pasta amb ceba i botifarra

  • 400 g de pasta
  • 150 g de ceba sofregida
  • 40 ml d’oli d’all i julivert
  • 2 botifarres
  • 200 ml de nata líquida

Traiem la pell de les botifarres. Fem bullir la pasta en abundant aigua i sal. Mentrestant es bull la pasta, en una paella o cassola posem la ceba sofregida i l’oli d’all i julivert. Hi afegim la carn de la botifarra i remenem perquè quedi com una carn picada. Hi posem la nata líquida, sal i pebre. Remenem i esperem que redueixi lleugerament. Finalment hi posem la pasta i sacsegem bé.

Divendres

Pollastre al curri amb arròs

  • ​2 pits de pollastre
  • Oli d’all i julivert
  • 80 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • 350 g de brou de carn
  • 3 culleradetes de curri
  • 500 ml de llet de coco
  • Una mica de gingebre fresc
  • 250 g d’arròs bullit

Tallem el pollastre a daus o a tires. El salpebrem i l’enrossim en una cassola amb un raig d’oli. Afegim l’oli d’all i julivert i el sofregit de ceba i tomàquet i deixem que prengui temperatura. Afegim el curri, el brou de pollastre i la llet de coco, deixem reduir durant uns deu minuts, a foc lent. Finalment hi tornem a posar el pollastre, ratllem una mica de gingebre, sacsegem per integrar tots els ingredients i fem coure uns cinc minuts més, a foc lent. Servim amb l’arròs.

Cistella de la compra / Foto: Pexels

Llista de la compra per al batch cooking (4 persones)

Aquí tens tots els ingredients que necessites comprar al supermercat per poder cuinar tots els plats del menú de batch cooking d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Supermercat

  • 1 pot petit d’herbes de Provença
  • 500 ml de nata líquida
  • 50 g d’ametlles laminades
  • 400 g de pasta
  • 1 pot petit de curri
  • 500 ml de llet de coco
  • Una mica de gingebre fresc
  • 500 g d’arròs

Carnisseria

  • 1 kg de costella de porc tallada a unitats
  • 150 g de formatge rocafort
  • 100 g de formatge ratllat cremós
  • 500 g de pernil bo
  • 2 botifarres
  • 2 pits de pollastre

Peixateria

  • 1 kg de musclos
  • 4 filets d’orada

Fruiteria

  • 1 kg de pastanagues
  • 1 kg de patates
  • 1 kg de tomàquets per sofregir
  • 1 kg de cebes
  • 2 porros
  • 2 naps
  • 2 xirivies
  • 1 branca d’api
  • 1 fulla de llorer
  • Farigola
  • 4 endívies
  • 2 cabeces d’all
  • Un manat petit de julivert
  • 2 llimes
  • 1 bròcoli

T'ho posem fàcil! Aquí tens la llista de la compra en PDF perquè vagis a comprar al mercat tots els ingredients del menú batch cooking d'aquesta setmana. Si vols recuperar el de la setmana passada de la nostra xef Ada Parellada, el pots trobar a Ets 'team' romesco? L'Ada Parellada et proposa un menú setmanal que t'encantarà. Veuràs altres opcions de receptes per cuinar durant una tarda i així tenir preparats els menús de tota la setmana. Descobreix quin és el que més s'ajusta als teus ingredients i comença a cuinar!