La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els tomàquets de jardí i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar una torrada de tomàquets cherry i crema de festucs i mató, una tatin de tomàquets cherry Mon Amour i uns espaguetis amb salsa de tomàquets cherry.
3 plats amb tomàquets de jardí
1. Espaguetis amb salsa de tomàquets cherry
Ingredients:
- 300 g d’espaguetis
- 200 g de tomàquets de jardí
- Una ceba mitjaneta
- 2 grans d’all
- Una cullerada d’herbes aromàtiques
- 100 g de salsa de tomàquet o tomàquet concentrat
- Un grapat de tiges de porradell
- 100 g de formatge parmesà
- Unes fulles d’alfàbrega fresca
- Oli
- Sal
- Pebre
En una safata que pugui anar al forn hi posem la ceba filetejada, els grans d’all sencers, els tomàquets de jardí, oli, sal, pebre i herbes aromàtiques. Barregem bé i enfornem durant 40 minuts a 180 °C. Separem uns quants tomàquets per acabar el plat. Triturem la resta fins que sigui una crema ben fina. Bullim els espaguetis durant 9 minuts. A una paella hi posem la crema de tomàquet, la salsa de tomàquet, porradell picat i la mantega. Sacsegem i ara hi posem els espaguetis directament de l’olla sense escórrer massa. Amalgamem el conjunt i passem al plat. Acabem amb els tomàquets cherry rostits reservats, formatge parmesà i unes fulles d’alfàbrega.
2. Tatin de tomàquets cherry Mon Amour
Ingredients:
- 300 g de tomàquets de jardí
- 50 g de sucre
- 100 ml de vinagre de Mòdena
- 50 g de mantega
- Un gra d’all filetejat
- Una làmina de pasta de full
- Una cullerada d’herbes aromàtiques
- 4 boles de mozzarella mini o una mozzarella tallada
- 4 anxoves
- Unes fulles d’alfàbrega fresca
- Sal
A la paella posem el sucre i fem fondre a foc lent fins a caramel·litzar. Ha de tenir el color daurat típic del caramel. Apaguem el foc i desglacem amb vinagre de Mòdena. Afegim mantega freda i barregem fins a aconseguir una mena de toffee. Posem el toffee a la base d’un motlle. Tallem els tomàquets de jardí per la meitat i cobrim amb els tomàquets cherry cap per avall ben col·locats. Vull dir amb la pell cap amunt. Distribuïm el gra d’all filetejat, sal i herbes aromàtiques. Tallem la pasta de full a rodones una mica més grans que el motlle i cobrim els tomàquets, encalçant perquè quedi com una tatin. Punxem amb una forquilla. Enfornem 40 minuts a 180 °C. Desemmotllem. I en calent posem una boleta de mozzarella, una anxova i una fulla d’alfàbrega.
3. Torrada de tomàquets cherry i crema de festucs i mató
Ingredients:
- 200 g de tomàquets de jardí
- 4 llesques de pa
- 50 g de mantega
- Oli d’oliva
- Vinagre de Mòdena
- Sal
- Unes làmines de formatge parmesà
- Un grapat de pipes de carabassa
Per a la crema de festucs:
- 50 g de festucs
- 150 g de mató
- Un manat d’alfàbrega
- Un manat petit de julivert
- Mig gra d’all
- Sal
- 100 ml d’oli d’oliva
Tallem els tomàquets de jardí en quatre parts. En el bol posem els tomàquets, sal, vinagre de Mòdena i oli d’oliva. Barregem bé. Al vas de la batedora hi posem els festucs pelats, mig gra d’all, sal, les fulles de julivert, l’oli d’oliva i triturem. Ara hi posem les fulles d’alfàbrega i tornem a triturar fins que ens queda una crema fina. Ara hi posem el mató i triturem una altra vegada. Passem la torrada per la paella amb la mantega fins a daurar. Untem la torrada amb la crema de festucs. Posem els tomàquets amanits. Acabem amb unes làmines de parmesà i unes pipes de carabassa.