La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les mongetes i les 3 receptes impressionants que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar unes mongetes saltades amb botifarra esparracada, espinacs i bolets, una hamburguesa de mongeta blanca i remolatxa i un guisat de mongetes amb cloïsses de llauna.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 receptes a partir de musclos (4 pers.)

Mongetes saltades amb botifarra esparracada, espinacs i bolets

  • 500 g de mongetes blanques
  • 100 g de rovellons
  • 100 g de camagrocs
  • 100 g de xampinyons
  • 550 g de botifarra
  • 200 g d’espinacs frescos
  • Julivert
  • All picat
  • Sal
  • Oli
  • Pebre
  • Vi Blanc
mongetes seques Foto Raquel Sánchez (1)
Mongetes saltades amb botifarra esparracada, espinacs i bolets / Foto: Raquel Sánchez

En una paella amb un raig d’oli, posem els bolets nets i tallats. Els coem a foc viu amb all i julivert picat, durant uns minuts. Traiem la pell de la botifarra i l’esparraquem de qualsevol manera. L’afegim a la paella amb els bolets. Afegim les mongetes blanques ben colades i sacsegem perquè quedin enrossides per fora. Afegim mig got de vi blanc i deixem que evapori l’alcohol. Salpebrem. Per acabar, afegim els espinacs frescos i tendres a la paella i quan cedeixin, retirem i emplatem ràpidament. Bon profit!

Hamburguesa de mongeta blanca i remolatxa

  • 500 g de mongetes blanques
  • 150 g de remolatxa cuita
  • 100 g de flocs de civada
  • 100 g de farina de cigró
  • 2 cebes 
  • Enciam
  • 1 tomàquet
  • 1 gra d’all
  • 1 manat petit de julivert
  • 1 pessic de comí en pols
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva
  • 50 g de formatge llescat
  • 1 pa d’hamburguesa o brioix/persona

Per la salsa:

  • 100 g de maionesa
  • Un grapat de tàperes
  • Un grapat de cogombrets
  • Una ceba tendra
Hamburguesa de mongeta blanca i remolatxa / Foto: Raquel Sánchez
Hamburguesa de mongeta blanca i remolatxa / Foto: Raquel Sánchez

Sofregim una ceba filetejada en una paella amb un raig d’oli a foc lent durant uns cinc minuts, ha de quedar ben daurada. Aixafem les mongetes amb una forquilla fins que siguin una pasta. Afegim la remolatxa a dauets. Afegim l’all picat, els flocs de civada, la farina de cigró, sal i el comí. Barregem bé el conjunt. Fem boletes amb la mida i la forma d'una hamburguesa i ho passem per la paella. Deixem que es dauri, per una banda, i després, per l'altre. I ja tenim les nostres hamburgueses de mongetes blanques i remolatxa.

Per fer la salsa: a un bol barregem la maionesa, els cogombrets picats, les tàperes picades, l’altra ceba picada i una mica de julivert. Daurem el pa obert, amb un raig d’oli perquè ens quedi saborós, daurat i cruixent. Untem el pa amb la salsa tàrtara. Posem l’hamburguesa a sobre i acabem amb una llesca de formatge, la ceba sofregida una llesca de tomàquet tallada ben fina i una mica d’enciam. Tapem amb l’altre tros de pa i a menjar!

Guisat de mongetes amb cloïsses de llauna

  • Una ceba
  • Un gra d’all
  • Un pebrot verd
  • Un bon raig de vi blanc
  • 400 g de mongetes
  • 2 llaunes de cloïsses
  • Una cullerada de farina
  • Julivert
Guisat de mongetes amb cloïsses de llauna / Foto: Raquel Sánchez
Guisat de mongetes amb cloïsses de llauna / Foto: Raquel Sánchez

Piquem la ceba, el pebrot verd i el gra d’all. En una cassola, ho fem coure lentament amb un raig d’oli. Hi afegim un bon raig de vi blanc. Esperem que evapori. Ara hi posem l’aigua de la llauna de les cloïsses i una cullerada de farina. Sacsegem perquè es faci una salseta. Ara hi posem una picada de julivert, les mongetes i les cloïsses. Sacsegem perquè agafin temperatura. Salem lleugerament i al plat.

Si no en tens prou i ets un fanàtic de les mongetes o, en general, de les receptes, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de receptes del novembre amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.