És la base d'alimentació de molts països, especialment asiàtics. A més, de ser el més demandat, el seu consum no ha deixat d'augmentar els últims anys. Sí, és l'arròs. Segons els estudis realitzats per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, l'arròs és l'aliment que més es menja en tot el planeta. Francament, aquesta notícia no va sorprendre els investigadors, ja que se sap que és la base nutricional de tot el continent asiàtic, on habiten més de quatre mil milions de persones. L'últim any es van consumir a tot el món més de 500 milions de tones. Xifra que, encara que sigui lleugerament, augmenta any rere any. En el rànquing de països més “arrossers” destaca la Xina (obvi), el qual, a més, és el productor més gran d'aquest cereal. El podi el completen l'Índia i el Vietnam. Hem d'anar fins al desè lloc per a trobar un país no asiàtic, el Brasil. I és que és precisament a Amèrica de Sud on el consum de l'arròs també és notable, sent, al costat del blat de moro i els fesols, la base de l'alimentació diària de la seva població.

L'arròs, un cultiu agraït

Part de l'èxit de l'arròs és deu a què es tracta d'una planta fàcil de conrear. No requereix moltes atencions i des de la sembra fins a la recol·lecta no transcorren més de tres mesos. La planta de l'arròs s'adapta molt bé a qualsevol classe de sòl i el seu únic requisit és disposar de molta aigua, de fet, gran part del seu creixement es produeix en una terra entollada, la mateixa en la qual molts altres vegetals moririen. A pesar que existeixen més de 1.000 tipus d'arròs, les plantacions estan dominades per dues. La varietat índica, que es conrea en els tròpics, i la japonesa, que admet climes més temperats.

cultius d'arros
Cultius d'arròs / Foto: Unsplash

Una llarguíssima història

En aquest punt tampoc hi ha moltes sorpreses. Les primeres plantacions de les quals hi ha registres van tenir lloc a la Xina, encara que també hi ha alguns indicis que en la mateixa època es conreava arròs en alguns punts d'Àfrica. Parlem de 5.000 anys abans de Crist. A Espanya no va arribar fins a 800 anys a. C., mentre que la seva implantació en la resta d'Europa va ser molt més tardana, uns quants segles després. Així doncs, a Espanya va quallar tan bé aquest cultiu com el sabor, ja que ràpidament es va introduir en la dieta i en l'actualitat és la base de nombrosos plats tradicionals. Les zones de producció més importants són els marenys del Guadalquivir, el Delta de l'Ebre i alguns punts de la Comunitat Valenciana.

Plat d'arròs / Foto: Unsplash
Plat d'arròs / Foto: Unsplash

Motius per a alçar-se amb el podi

A més de ser un cultiu fàcil, es tracta d'un aliment molt nutritiu. Es tracta d'una excel·lent font d'energia, ja que està compost, en la seva majoria, per hidrats de carboni. Un altre avantatge és com resulta de fàcil la seva digestió, sent un aliment ideal tant per a nens petits com per a adults amb alguns problemes digestius. Què millor que un arròs bullit quan ens trobem malament? L'arròs que consumim normalment està desproveït de la capa que el recobreix. Així ha estat tradicionalment perquè és més senzill conservar-ho i fins i tot cuinar-ho, però l'arròs integral té diversos avantatges sobre el blanc, sobretot la quantitat de nutrients que aporta, a més d'una major dosi de fibra.