El formatger Eugeni Celery ens recomana aquesta setmana un prestigiós i premiat formatge d'ovella: el Cremós de Girul amb cendra. L'expert de la Formatgeria Eugene explica que l'Albert Pons és el creador d'aquesta exitosa peça, una peça guanyadora del Premi Internacional Cincho d'Or 2016 al millor formatge de pasta tova d'ovella. Celery també aprofita en aquest vídeo per descobrir-nos el perquè de la cobertura del formatge amb cendres. Una pràctica artesana que tindria 2 principals objectius: per un lloc, neutralitzar l'acidesa i, per una altra banda, evitar que les mosques s'apropin a l'escorça (un problema molt habitual a l'estiu).


Cremós de Girul: tots els secrets

El Cremós de Girul és un formatge artesà que elabora el propietari de Formatges Vall de Meranges, a Mas del Sisco, a la localitat de Meranges. És una formatgeria familiar on elaboren aquest format de manera artesanal mantenint l'art de les velles tècniques tradicionals amb els procediments moderns. Pons és un expert artesà formatger perfeccionista i inquiet amb moltes idees i capaç de contagiar-te el seu entusiasme de tal manera que quan acabes de parlar amb ell, només penses a menjar totes i cadascuna de les vuit varietats de formatges que produeix, entre els quals hi ha l'Estringoll.

Aquest formatge treu el número del poble on es fabrica Girul, un bucòlic lloc que es troba a 1.600 metres d'altitud, molt a prop de Meranges. És una de les poblacions més altes de la Cerdanya. Actualment, és un petit poble de pocs habitants on només hi resideixen tres famílies. El Cremós de Girul és un formatge elaborat com a llet crua d'ovella de coagulació mixta, no es premsa, es deixa escórrer pel seu propi pes, és un formatge que evoluciona amb el temps, ja que madura de fora cap a dins, però sense arribar a convertir-se en un format sec. L'escorça és blanca o beix els més madurs presenten taques de floridura blava pàl·lid a la boca és suau i delicat. Tanca una pasta encara més suau, que té gust de caramel de llet amb la frescor de les flors de la prada acaba amb un lleuger toc àcid.

Una alta exclusivitat catalana

Es presenta en formes variades i irregulars, però precisament aquesta característica és la que li dona una nota d'exclusivitat pròpia dels productes artesans com aquest. El Cremós de Girul només es ven a la mateixa explotació i al mercat d'Alp, cada dissabte al matí, al mercat de Puigcerdà els diumenges i els dimarts al de la Seu d'Urgell, durant tot l'any. És tan deliciós que es pot lamentar no haver-ne comprat dos, i també tres.

El Cremós de Girul és un formatge perfecte per fondre al forn, segons l'Albert Pons; just quan l'escorça comença a separar-se de la massa, es treu del forn, es posa sobre una torrada de pa i s'empolvora amb pebre negre molt, acompanyat d'una copa ben freda de cava. El resultat és senzillament exquisit.