La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com el xai al forn perquè quedi boníssim, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Com fer xai al forn

Nadal ja és aquí. La setmana que ve cal tenir-ho tot a punt per gaudir de l'àpat més especial de l'any amb la família. L'escudella és la sopa reina indiscutible d'aquests dies, i els torrons i les neules són l'acompanyament ideal d'una llarga sobretaula. Però el plat principal, el plat fort del dinar de Nadal, sempre és l'estrella. Hi ha qui prepara pollastre, d'altres que cuinen peix, però una opció fantàstica per Nadal és preparar xai al forn. Una carn gustosa i sucosa que se sol acompanyar amb ceba i patates i que demana pa. I ja se sap que els plats que demanen sucar pa, sempre són més bons. Un clàssic de la cuina catalana que és molt més fàcil de fer del que sembla i amb el qual triomfaràs segur. Un gran plat ideal que pots cuinar si encara no saps què fer per Nadal. L'única feina que comporta és tallar les verdures, però com que l'espatlla va tota al forn, no hauràs de patir per estar pendent del foc perquè el forn farà tota la feina per tu. Un autèntic luxe de producte.

Hi ha qui prepara pollastre, d'altres que cuinen peix, però una opció fantàstica per Nadal és preparar xai al forn

Ingredients:

  • 1 espatlla de xai amb talls marcats
  • 2 pastanagues
  • 1 ceba grossa
  • 4 tomàquets
  • 2 patates grosses
  • 1 cabeça d’alls
  • 100 g de llard de porc
  • 2 branques de farigola fresca
  • Una cullerada curulla d’herbes de Provença
  • 200 ml de vi blanc
  • 250 ml d’aigua
  • 1 llimona
  • Sal
  • Pebre
Xai al forn. / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Pelem i tallem les pastanagues a daus. Tallem la ceba a juliana. Tallem els tomàquets a quarts i les patates pelades a daus grans. Freguem l’espatlla amb la llimona. A una safata posem la pastanaga, la ceba, les patates, els tomàquets, la cabeça d’alls partida per la meitat, llard de porc, sal, pebre, farigola fresca, herbes de Provença, el vi blanc i l’aigua. A sobre hi posem l’espatlla de xai salpebrada i acabem amb llard de porc. Tapem amb paper d’alumini o amb paper de forn i enfornem a 150 °C durant dues hores (fins i tot tres hores, si tens temps). Destapem i enfornem 15 minuts a 200 °C. I a taula!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!