La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer una bona ensaladilla russa casolana, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Com fer una bona ensaladilla russa casolana

L'ensaladilla russa, o amanida russa, és el plat més icònic de l'estiu. Un plat fresc, nutritiu i d'aquells que s'han d'acabar sucant-hi pa. És una elaboració senzilla que dona un resultat excel·lent, però que té alguns trucs importants que cal tenir en compte. Alguns d'aquests trucs tenen a veure amb el sabor del plat, com les anxoves que s'afegeixen al final. Però n'hi ha d'altres que tenen a veure amb la salut, com l'elaboració de la maionesa, que a l'estiu pot implicar certes complicacions si es fa amb ou cru. Tot això i molt més ens ho explica la nostra xef de capçalera, Ada Parellada.

Ingredients:

  • 2 patates grans
  • 2 pastanagues
  • 350 g de bonítol o tonyina en oli d’oliva
  • Unes quantes olives farcides
  • 10 anxoves
  • 6 ous bullits

Per la maionesa:

  • 2 ous durs
  • 200 ml d’oli d’oliva suau
  • Una mica de l’oli de la llauna de bonítol
  • El suc de mitja llimona
  • Sal
Ensaladilla russa Ada Parellada foto Martí Torres
Ensaladilla russa / Foto: Martí Torres

Elaboració:

Fem la maionesa i la deixem a la nevera. Bullim les patates amb pell i les pastanagues pelades, però senceres. Tallem les pastanagues ben petites i les posem en un bol. Pelem les patates, les tallem de qualsevol manera i també les pastanagues. Salem. Aixafem lleugerament. Afegim una mica de maionesa perquè ens ajudi a barrejar. Ara hi posem la tonyina esmicolada i tornem a barrejar amb una mica més de maionesa. Posem en una safata. Cobrim amb la resta de la maionesa. Ratllem els ous i els posem per sobre de la barreja. Acabem amb les olives farcides i, al final, les anxoves i els piquillos tallats. Tingues en compte que pots fer servir maionesa de pot o maionesa casolana. Ara bé, si fas la maionesa a casa, has de parar compte amb l'ou cru. Si t'has d'endur l'ensaladilla a algun lloc o no la pots tenir guardada a la nevera, és millor que facis la maionesa amb ou dur. Si no l'has de treure de casa i la pots guardar a la nevera, pots fer servir ou cru. És important, però, que l'ou cru no viatgi fora de la nevera.