La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments en la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer allioli de codony a casa, un truc indispensable que no podràs deixar de fer servir.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Com fer allioli de codony

El codony és un dels productes més esperats de la tardor. Una fruita versàtil que es pot gaudir de diferents maneres i que ara viu el seu millor moment de l'any. A més preparar-lo sol o en alguna amanida o macedònia, el codony és un ingredient ideal per preparar allioli. I és que l'allioli de codony és una de les salses més tradicionals, i desconegudes, que tenim al nostre receptari. Una salsa deliciosa, amb una combinació de dolç i picant perfecta, que serveix per acompanyar pràcticament qualsevol mena de plat. Des d'una carn fins a un peix, passant per verdures o patates. En aquest cas, l'allioli servirà per gratinar un bacallà; una elaboració molt senzilla, però exquisida, que és l'exemple perfecte per veure com de bé es pot menjar amb una preparació que et portarà molt poca estona a la cuina. Només necessites quatre ingredients, un forn i moltes ganes de gaudir de l'autèntic producte de tardor. De fet, aquest allioli és tan bo que fins i tot te'l pots menjar a cullerades! Però després procura rentar-te bé les dents, que per molt que porti codony, no deixa de ser un allioli amb el seu punt de fortor i de picant.

Una salsa deliciosa, amb una combinació de dolç i picant perfecta, que serveix per acompanyar pràcticament qualsevol mena de plat. Des d'una carn fins a un peix, passant per verdures o patates. En aquest cas, l'allioli servirà per gratinar un bacallà

Ingredients:

  • 1 codony fresc
  • 1 ou
  • 1 gra d’all
  • 150 ml d’oli d’oliva suau
  • Sal
Allioli de codony. / Foto: Raquel Sánchez
Allioli de codony. / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Enfornem el codony sense res més durant 45 minuts a 180 °C. Si el toquem i el notem encara molt ferm, el deixem 15 minuts més. Ha de quedar ben escalivat. Quan refredi lleugerament, el pelem i rasquem tota la polpa. Al vas de la batedora hi posem l’all tallat, l’ou, sal i la polpa del codony escalivat. Triturem i anem afegint-hi l’oli d’oliva fins que quedi una crema ben emulsionada. Pots acompanyar una carn, unes patates, un peix, unes verdures o fer servir per gratinar un bacallà!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!