La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la pastanaga i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar una amanida de tires de pastanaga amb vinagreta de cítrics, unes pastanagues glacejades i un secret de porc amb salsa especiada de pastanaga.
3 plats amb pastanaga
1. Amanida de tires de pastanaga amb vinagreta de cítrics
Ingredients:
- 4 pastanagues
- 2 branques grosses d’api
- 1 ceba tendra
- 100 g de formatge fresc
- Un grapat de nous
- 100 ml d’oli d’oliva
- ½ llimona
- 1 taronja
- Sal
- Pebre negre
- Sèsam negre
Elaboració:
Pelem les pastanagues i fem tires amb un pelador. Si són molt amples, les tallem per la meitat. Traiem els fils de l’api i també el tallem a tires. Submergim la pastanaga i l’api en aigua i gel, durant una mitja hora. (Aquest pas és opcional, perquè queda bé de totes maneres). Pelem la ceba i la tallem també a làmines. A la paella posem el suc de taronja amb la mel i fem reduir fins a la meitat. El posem a un pot amb tapa. Hi afegim l’oli, el suc de la llimona i sal. Tapem i sacsegem fins a emulsionar. Assequem les pastanagues i l’api. Posem a un bol. Afegim la ceba i força fulles verdes del manat de pastanagues. També hi posem el formatge fresc i les nous. Amanim i barregem bé amb la vinagreta, amarant bé totes les verdures. Acabem amb sèsam negre.
2. Pastanagues glacejades
Ingredients:
- 300 g de pastanagues tirant a petites
- Una cullerada de mostassa
- 2 cullerades de vinagre
- Una culleradeta de salsa Perrins
- 2 cullerades de salsa de soja
- Una llima
- Una cullerada de mel
- Oli d’oliva
- Pebre negre
- Sal
- Un iogurt
- 100 g d’ametlla torrada
- 20 g de pipes de carabassa
- Porradell fresc
Elaboració:
Pelem i bullim les pastanagues en abundant aigua amb sal durant deu minuts. Les refresquem. Al bol posem la pell de la llima, el seu suc, mel, mostassa, soja, salsa Perrins i vinagre. Barregem. A la paella amb un raig d’oli posem les pastanagues i, a foc fort, sacsegem un parell de minuts. Hi aboquem la salsa, abaixem el foc i anem lacant les pastanagues. Les anem mullant amb la salsa fins que gairebé es consumeix i les pastanagues queden ben impregnades. A la base del plat posem una base de iogurt i a sobre hi posem les pastanagues. Acabem amb ametlles torrades, pipes i porradell fresc.
3. Secret de porc amb salsa especiada de pastanaga
Ingredients:
- Un secret de porc
- 3 pastanagues
- Una ceba
- 2 grans d’all
- El suc d’una llimona
- 30 ml de vinagre de Xerès
- 200 ml d’aigua
- Uns grans de pebre verd
- 1 bitxo sec
- 1 clau d’olor
- 2 cullerades de mel
- Oli d’oliva
- Sal
- Julivert
Elaboració:
Ratllem les pastanagues i reservem. Sofregim la ceba picada amb un bon raig d’oli d’oliva i sal. Quan hagi canviat de color hi afegim els alls picats, el pebre verd, el vinagre, el suc de llimona, clau, el bitxo i sal. Esperem que prenguin temperatura i hi posem la pastanaga. Sofregim uns minuts. Ara hi posem la mel i l’aigua. Fem coure fins que la pastanaga sigui tova, uns deu minuts. Podem servir així o triturar. Fem el secret a la planxa. El tallem a tires. Afegim els sucs del secret a la pastanaga. Servim el secret amb la salsa especiada. Acabem amb flor de sal i un raig d’oli.