La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en la pastanaga i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar una amanida de tires de pastanaga amb vinagreta de cítrics, unes pastanagues glacejades i un secret de porc amb salsa especiada de pastanaga.


3 plats amb pastanaga

1. Amanida de tires de pastanaga amb vinagreta de cítrics

Ingredients:

  • 4 pastanagues
  • 2 branques grosses d’api
  • 1 ceba tendra
  • 100 g de formatge fresc
  • Un grapat de nous
  • 100 ml d’oli d’oliva
  • ½ llimona
  • 1 taronja
  • Sal
  • Pebre negre
  • Sèsam negre
Ada Parellada, 3 plats pastanaga / Foto: Carlos Baglietto
Amanida de tires de pastanaga amb vinagreta de cítrics / Foto: Carlos Baglietto

Elaboració:

Pelem les pastanagues i fem tires amb un pelador. Si són molt amples, les tallem per la meitat. Traiem els fils de l’api i també el tallem a tires. Submergim la pastanaga i l’api en aigua i gel, durant una mitja hora. (Aquest pas és opcional, perquè queda bé de totes maneres). Pelem la ceba i la tallem també a làmines. A la paella posem el suc de taronja amb la mel i fem reduir fins a la meitat. El posem a un pot amb tapa. Hi afegim l’oli, el suc de la llimona i sal. Tapem i sacsegem fins a emulsionar. Assequem les pastanagues i l’api. Posem a un bol. Afegim la ceba i força fulles verdes del manat de pastanagues. També hi posem el formatge fresc i les nous. Amanim i barregem bé amb la vinagreta, amarant bé totes les verdures. Acabem amb sèsam negre.

2. Pastanagues glacejades

Ingredients:

  • 300 g de pastanagues tirant a petites
  • Una cullerada de mostassa
  • 2 cullerades de vinagre
  • Una culleradeta de salsa Perrins
  • 2 cullerades de salsa de soja
  • Una llima
  • Una cullerada de mel
  • Oli d’oliva
  • Pebre negre
  • Sal
  • Un iogurt
  • 100 g d’ametlla torrada
  • 20 g de pipes de carabassa
  • Porradell fresc
Ada Parellada, 3 plats pastanaga / Foto: Carlos Baglietto
Pastanagues glacejades / Foto: Carlos Baglietto

Elaboració:

Pelem i bullim les pastanagues en abundant aigua amb sal durant deu minuts. Les refresquem. Al bol posem la pell de la llima, el seu suc, mel, mostassa, soja, salsa Perrins i vinagre. Barregem. A la paella amb un raig d’oli posem les pastanagues i, a foc fort, sacsegem un parell de minuts. Hi aboquem la salsa, abaixem el foc i anem lacant les pastanagues. Les anem mullant amb la salsa fins que gairebé es consumeix i les pastanagues queden ben impregnades. A la base del plat posem una base de iogurt i a sobre hi posem les pastanagues. Acabem amb ametlles torrades, pipes i porradell fresc.

3. Secret de porc amb salsa especiada de pastanaga

Ingredients:

  • Un secret de porc
  • 3 pastanagues
  • Una ceba
  • 2 grans d’all
  • El suc d’una llimona
  • 30 ml de vinagre de Xerès
  • 200 ml d’aigua
  • Uns grans de pebre verd
  • 1 bitxo sec
  • 1 clau d’olor
  • 2 cullerades de mel
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Julivert
Ada Parellada, 3 plats pastanaga / Foto: Carlos Baglietto
Secret de porc amb salsa especiada de pastanaga / Foto: Carlos Baglietto

Elaboració:

Ratllem les pastanagues i reservem. Sofregim la ceba picada amb un bon raig d’oli d’oliva i sal. Quan hagi canviat de color hi afegim els alls picats, el pebre verd, el vinagre, el suc de llimona, clau, el bitxo i sal. Esperem que prenguin temperatura i hi posem la pastanaga. Sofregim uns minuts. Ara hi posem la mel i l’aigua. Fem coure fins que la pastanaga sigui tova, uns deu minuts. Podem servir així o triturar. Fem el secret a la planxa. El tallem a tires. Afegim els sucs del secret a la pastanaga. Servim el secret amb la salsa especiada. Acabem amb flor de sal i un raig d’oli.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!