La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, torna una setmana més on ens proposa aquest nou menú de batch cooking setmanal amb 10 idees diferents per cuinar plats de dilluns a divendres mantenint sempre una dieta equilibrada amb els productes de temporada. Aquesta setmana, del 3 al 9 d'abril, destaquen les endívies amb vinagreta de raves i carxofes, la lasanya de verdures o el pastís de patata i pollastre. Aquí també trobaràs la llista de la compra amb tots els ingredients que necessites si tens pensat anar al mercat. Pots descobrir com fer cada plat a través dels vídeos o bé consultar el menú de batch cooking. Us hi animeu?

No tindreu excuses per no menjar bé una setmana més!

Menú batch cooking del 3 al 9 d'abril

Aquests plats són els que menjarem aquesta setmana de dilluns a divendres. Si vols saber com cuinar-los, continua llegint, o, si ho prefereixes, pots descarregar-te el menú de batch cooking en PDF.

Una tarda de feina: estris, ingredients i pas a pas

Què necessites per cuinar les 10 receptes del menú de batch cooking d'aquesta setmana? Aquí trobaràs tots els estris, ingredients necessaris i el pas a pas.

BASES

OLLA

Omplim l'olla d'aigua i quan trenqui el bull:

  1. Coliflor: coem la coliflor tallada a ramellets durant cinc minuts. La refresquem amb aigua ben freda i guardem.
  2. Brou de pollastre: el farem amb una carcassa de pollastre, 400 g de pastanaga, una ceba i una branca d’api. En una olla gran amb un raig escàs d’oli, hi posem la carcassa de pollastre. A foc lent, sofregim la carcassa. Quan comenci a treure part del seu greix, hi posem les verdures tallades (pastanaga, ceba i api). Donem un parell de voltes perquè s’enrosseixin lleugerament, hi afegim una fulla de llorer, una branca de farigola i unes quatre boles de pebre negre i ho cobrim amb aigua. Ho fem bullir durant 50 minuts. Si queda sense aigua, n’afegim. Ha de quedar cobert. Anem desescumant de tant en tant. Colem i guardem les verdures i el brou.

  3. Cols de Brussel·les: en l’aigua bullent, coem les cols tal com venen durant 4 minuts. Refresquem i guardem.

FORN

Encenem el forn a 200 °C:

  1. Patates: tallem les patates a llunes. Les posem en una safata de forn amb un bon raig d’oli, força farigola, romaní, sal i pebre. Les coem 30 minuts.

  2. Pastanaga: pelem les pastanagues i les tallem a tires, les ruixem amb oli, sal i herbes. Les coem al forn durant 30 minuts. 

  3. Romesco: en una safata de forn posem 3 tomàquets i una cabeça d’alls repelada, però sencera. Ruixem amb una mica d’oli d’oliva i sal. Coem 30 minuts.

CASSOLA

  1. Sofregit de ceba: piquem el quilo de cebes i les coem amb un raig d’oli generós durant 30 minuts, a foc molt lent fins que quedi ben confitada. Posem la meitat de la ceba en pots de vidre tapats i donem la volta perquè faci el buit.

  2. Sofregit de ceba i tomàquet: amb la ceba restant a la cassola, hi posem mig quilo de tomàquets de fer salsa tallats, amb un parell de grans d’all talladets, farigola fresca i una mica de sal. Coem uns 30 minuts o fins que els tomàquets quedin ben confitats i amb textura de salsa. Afegim una mica de sucre si han quedat àcids. Retirem de la cassola.

  3. Beixamel: a la cassola, hi posem 100 g de mantega. Esperem que fongui i hi afegim 100 g de farina. Quan prengui un color marronós bonic, hi aboquem un litre de llet a temperatura ambient i mitja culleradeta de sal. Coem lentament, sense deixar de batre, fins a assolir la textura desitjada de salsa (hem de tenir en compte que un cop freda s’espesseirà). La posem en un recipient i tapem a pell amb paper de forn o plàstic film.

  4. Bacó: enrossim el bacó fins que perdi part del greix i quedi lleugerament cruixent.

  5. Carxofes confitades: netegem les carxofes, deixant només el cor i part del tronc. Les posem en una cassola, ben premudes i les cobrim amb oli d’oliva o de girasol, un pessic de sal, uns grans de pebre aixafats, un parell de grans d’all, un parell de fulles de llorer i una branqueta de farigola o de romaní. Les fem coure, al mínim de potència de foc fins que queden toves. Seran uns 30 minuts.

TÚRMIX

  1. Romesco: en un vas de batedora posem els tomàquets al forn, l’aigua dels tomàquets, la meitat de la cabeça d’alls pelats, una culleradeta de pebre vermell dolç, mitja culleradeta de pebre vermell picant, un grapat d’avellanes, un grapat d’ametlles, 80 ml d’oli d’oliva, un raig generós d’oli d’all i julivert i un raig de vinagre. Afegim un pessic generós de sal i triturem bé. Ha de quedar espès. Guardem tapat a la nevera.

Batch Cooking: Primers plats

acció de dinar / Foto: unsplash

Dilluns

Llenties guisades amb xoriç

  • 500 g de llenties cuites
  • 100 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • 1 cullerada de salsa romesco
  • 100 g de patates rostides
  • 1 fulla de llorer
  • 3 pastanagues al forn
  • 400 ml de brou de pollastre
  • Una culleradeta de pebre vermell picant
  • 150 g de xoriç
  • Sal

En una cassola posem el sofregit de ceba i tomàquet, el pebre vermell picant, el xoriç tallat menut, les patates, la fulla de llorer i les pastanagues tallades menudes. Remenem bé i fem que el xoriç suï lleugerament uns minuts. Afegim la salsa romesco, remenem. Ara hi posem les llenties i el brou i fem que cogui uns minuts o fins que quedin guisades, no més de 5 minuts. Salpebrem, si cal.

Dimarts

Endívies amb vinagreta de raves i carxofes

  • ​4 endívies
  • Un manat de raves
  • 6 carxofes confitades
  • 100 g de pastanagues al forn
  • 4 anxoves
  • Sal i pebre

Per a la vinagreta: l’oli de confitar les carxofes, un raig de vinagre, els raves i sal.

Tallem les endívies i les disposem en una safata. Tallem les carxofes i les posem sobre les endívies. Piquem els raves i els posem en un bol. Afegim les pastanagues tallades menudes i les anxoves també picades. Cobrim amb l’oli de confitar les carxofes, el raig de vinagre i una mica de sal i pebre acabat de moldre. Amanim les endívies i les carxofes amb aquesta vinagreta.

Dimecres

Lasanya de verdures

  • ​Un paquet de plaques de lasanya
  • 400 g de pastanagues rostides
  • 200 g de cols de Brussel·les escaldades
  • 200 g de coliflor escaldada
  • 100 g de ceba sofregida
  • 80 g de fruits secs torrats: ametlles, avellanes, nous
  • 50 g de panses
  • 100 g de formatge blau
  • 80 g de formatge parmesà ratllat
  • 300 g de beixamel
  • Sal i pebre

Coem les plaques de lasanya seguint les indicacions del fabricant. Piquem les verdures ben petites. Les barregem amb el sofregit de ceba i els fruits secs picats. En una safata de forn muntem la lasanya:

  • Una capa de beixamel a la base
  • Una placa de lasanya
  • Una capa de beixamel
  • Una capa de barreja de verdures, ceba i fruits secs
  • Formatge blau
  • Una placa de lasanya
  • Una capa de beixamel
  • Una capa de verdures, ceba i fruits secs
  • Formatge blau
  • Fins a acabar amb una placa de lasanya + beixamel + formatge parmesà
  • Enfornem 15 minuts a 180 °C

Dijous

Sopa de ceba

  • 300 g de ceba sofregida
  • 150 g de vi blanc
  • 1 litre de brou de pollastre
  • 100 g de formatge emmental ratllat
  • 100 g de bacon enrossit
  • Pebre negre
  • Mantega

Dues llesques de pa per persona, tallades molt primetes. En una cassola hi posem el sofregit de ceba, fem coure un parell de minuts, a foc lent. Hi posem el vi blanc i fem reduir uns tres minuts. Ara hi posem el brou de pollastre, fem que tot plegat bulli uns minuts. Rectifiquem de sal i pebre, si cal. Untem les llesques de pa amb mantega i les torrem al forn. Al plat posem les llesques de pa i el formatge emmental ratllat. Cobrim amb la sopa ben calenta i acabem amb pebre recent molt i una mica de bacon enrossit.

Divendres

Pastís de patata i pollastre

  • ​3 pits de pollastre
  • 400 g de beixamel
  • 200 g de bacó enrossit
  • Orenga
  • Sal i pebre
  • Pa ratllat
  • Formatge ratllat (ja sigui emmental o parmesà)

Fem el pollastre a la planxa, després el piquem o el desfilem. En un bol barregem el pollastre desfilat, la beixamel, el bacó cuit, l’orenga, la sal i el pebre, ho posem tot en un recipient apte pel forn, acabem amb formatge ratllat i emmental per sobre. Al forn a 180 °C durant 2 minuts.

Batch Cooking - Segons plats

acció de sopar / Foto: Unsplash

Dilluns

Truita de riu escabetxada

  • 4 truites del país de bona mida
  • 1 got d'oli
  • 1 got de vinagre
  • 4 grans d'all
  • Orenga, llorer, pebre en gra, o altres herbes en abundància
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç
  • Farina, sal, oli per fregir
  • 150 g de pastanagues rostides
  • 150 g de coliflor escaldada

Saleu, enfarineu i fregiu en una paella amb l'oli calent només un moment perquè faci crosta. Després poseu les truites en una cassola de fang on càpiguen justetes. En una altra paella, amb un raig d'oli de l'escabetx, fregiu els alls tallats a llesques i quan estiguin els aboqueu, amb el seu oli, en un pot; afegiu-hi el pebre vermell, la resta de l'oli i després el vinagre, totes les herbes aromàtiques i un pols de sal. Afegir les verdures. Poseu el pot a bullir 15 minuts i després ho aboqueu sobre les truites. Si no queden cobertes afegiu-hi un got d'aigua. Poseu la cassola al foc i la feu bullir 5 minuts.

Dimarts

Hamburguesa casolana amb formatge brie i carxofes

  • ​400 g carn picada de vedella
  • 400 g de carn picada de porc
  • 1 ou
  • Un gra d’all
  • Sal i pebre
  • Ceba sofregida
  • Formatge brie
  • Carxofes confitades

En un bol barregem les carns, l’ou, el gra d’all picat, sal i pebre. Pastem fins aconseguir que es faci una massa. Fem les formes d’hamburguesa. En una paella enrossim la ceba al màxim, podem afegir una mica de sucre perquè prengui el toc de caramel·litzat. Retirem la ceba i a la mateixa paella coem, a foc mig, l’hamburguesa per les dues bandes. No ha de quedar molt cuita per dins. Acabem amb un tros de formatge a sobre i la ceba caramel·litzada. La traiem de la paella i enrossim les carxofes confitades ben escorregudes.

Dimecres

Truita de patates, bacó i formatge brie

  • 8 ous
  • 100 g de ceba sofregida
  • 300 g de patates rostides
  • 100 g de bacon enrossit
  • 150 g de formatge brie
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva

Batem els ous i salpebrem. Hi afegim el la ceba sofregida i les patates rostides. Aixafem perquè l’ou impregni bé les patates. Tallem el formatge brie a dauets. En una paella on hi càpiga tot (o fem les truites individuals en una paella petita), amb un raig d’oli, hi aboquem la barreja d’ous i ceba. Ara hi afegim el bacó enrossit. A foc mig, esperem que qualli per una banda. Ara hi posem el formatge brie i girem la truita. Esperem que qualli per l’altra banda i servim.

Dijous

Peix al forn amb verdures

  • 4 talls de peix blanc net
  • 100 g de cols de Brussel·les escaldades
  • 100 g de pastanaga rostida
  • 100 g de coliflor escaldada
  • 100 g de sofregit de ceba i tomàquet
  • Un vaset de vi blanc
  • Sal i pebre
  • Oli d’oliva

Encenem el forn a 180 °C. En una safata de forn, posem una base de patates, el sofregit i cobrim amb les verdures. A sobre hi posem el peix salpebrat, el vaset de vi blanc i un raig d’oli. Enfornem 15 minuts.

Divendres

Cols de Brussel·les amb romesco

  • 400 g de cols de Brussel·les escaldades
  • 400 g de romesco
  • 200 g de formatge parmesà
  • Sal, pebre i herbes provençals

Aixafem les cols de Brussel·les amb un got, i les anem posant en una safata de forn amb paper vegetal, separades les unes de les altres. Hi espolvorem sal, pebre, herbes, un rajolí d’oli i el formatge parmesà. Cuinem al forn a 180 °C durant 20 minuts. Quan les tinguem les posem en un plat i acompanyem de romesco.

Cistella de la compra / Foto: Pexels

Llista de la compra per al batch cooking (4 persones)

Aquí tens tots els ingredients que necessites comprar al supermercat per poder cuinar tots els plats del menú de batch cooking d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Supermercat

  • 500 g de llenties cuites
  • 100 g d’avellanes
  • Un paquet de làmines de lasanya
  • Un pot petit de pebre vermell picant
  • Un pot petit de pebre vermell dolç
  • Un pot petit d’orenga
  • Un pot petit d’herbes provençals

Carnisseria

  • 1 carcassa de pollastre
  • 150 g de xoriç
  • 400 g carn picada de vedella
  • 400 g de carn picada de porc
  • 3 pits de pollastre
  • 300 g de formatge brie
  • 300 g de formatge emmental ratllat
  • 300 g de formatge parmesà ratllat
  • 400 g de bacó a daus

Peixateria

  • 4 truites del país de bona mida
  • 4 anxoves
  • 4 talls de peix blanc net

Fruiteria

  • 2 kg de cebes
  • 2 kg de tomàquets per fer sofregit i romesco
  • 1 cabeça d’alls
  • 2 kg de patates
  • Unes fulles de llorer
  • 2 kg de pastanagues
  • Un parell de branques de farigola
  • 1 coliflor
  • 4 endívies
  • Un manat de raves
  • 2 kg de carxofes
  • 1 kg de cols de Brussel·les

T'ho posem fàcil! Aquí tens la llista de la compra en PDF perquè vagis a comprar al mercat tots els ingredients del menú batch cooking d'aquesta setmana. Si vols recuperar el de la setmana passada de la nostra xef Ada Parellada, el pots trobar a Batch Cooking: les 10 receptes de la setmana, per Ada Parellada. Veuràs altres opcions de receptes per cuinar durant una tarda i així tenir preparats els menús de tota la setmana. Descobreix quin és el que més s'ajusta als teus ingredients i comença a cuinar!