L'ametlla és un dels fruits secs més consumits, més encara quan arriben aquestes dates, ja que és l'ingredient principal de molts dolços típics de Nadal. Degut precisament a la seva aparició en molts plats, creiem que és important que coneguis les seves propietats, beneficis, així com algun consell per treure-li la utilitat més gran possible. Abans, però, una mica d'història i context que sempre van bé.

L'ametlla prové d'Àsia central i es va expandir pel Mediterrani gràcies a l'Imperi Romà. Des de llavors ha estat un fruit molt valorat, encara que van ser els àrabs els que van instal·lar al nostre país molts dels dolços amb base d'ametlla que avui dia coneixem. Malgrat la seva presència en la cuina, es va trigar diversos segles a conrear-se. Ara, Espanya és un dels majors productors d'ametlles al costat dels Estats Units. La millor opció i amb la qual s'aprofiten tots els seus beneficis nutricionals és menjar-les crues. L'ametlla fa segles que és present a la nostra cuina, de manera que podem trobar receptes de tota mena, des de salades a dolces, amb les ametlles senceres, moltes, en farina o com a beguda, i com a ingredient principal o com a decoració. Un producte amb una infinitat de possibilitats!

🎄 Gingebre: propietats, beneficis i usos del sabor secret de Nadal

 

Propietats nutricionals de l'ametlla

Les ametlles són una font de propietats ingent, i un gran tresor nutricional a causa dels molts i variats beneficis que suposen per a la salut. Són riques en proteïnes (fins a un 20%) i ens aporten gran quantitat d'energia gràcies al seu contingut en hidrats de carboni. En parlar de greixos, no podem deixar que les xifres ens enganyin. És cert que gairebé la meitat d'una ametlla són àcids grassos, però la seva gran majoria són monoinsaturats, els més sans, igual que els de l'oli d'oliva, per exemple. Les ametlles són riques en minerals com el calci, el magnesi i el fòsfor. Entre la seva composició destaca la presència de vitamina E, un dels millors antioxidants amb què podem comptar.

Torró d'ametlla / Foto: Freepik
Torró d'ametlla / Foto: Freepik

Beneficis que ens aporten les ametlles

De propietats passem a beneficis. Quan es diu que un grapat d'ametlles constitueix el millor refrigeri que podem trobar, ningú es queda curt. A més de la seva aportació d'energia, aquest fruit sec, del qual realment només en mengem la llavor, és un còctel ideal de minerals i vitamines. En primer lloc, ressalta el seu contingut en calci, motiu pel qual el consum d'ametlles està especialment indicat per a aquelles persones que no prenen llet. I és que les ametlles poden aportar gairebé el doble de calci que aquesta beguda. Els aminoàcids i àcids grassos presents en les ametlles ajuden al sistema circulatori protegint i enfortint les parets de les artèries. A més, diversos estudis han confirmat que les persones que consumeixen fruits secs de manera habitual rebaixen la possibilitat de patir un infart en un 50%.

🌟 On comprar els millors torrons de Xixona? 5 pastisseries que has de visitar aquest Nadal

 

Receptes delicioses amb ametlles

En aquesta època de l'any, l'ametlla és la gran protagonista pel que fa a les receptes de dolços, més encara al nostre país, on existeix una llarga i àmplia tradició de torrons, polvorons i massapà. El massapà, un delicat dolç que no deixa indiferent a ningú, pot semblar que amaga una complicada preparació, però la realitat és que tan sols té ametlles moltes i sucre en la mateixa proporció, i un ou, la clara per a unir i el rovell per a pintar. Les figuretes, tan típiques de Toledo, són un bàsic, però a partir d'aquesta recepta s'elaboren molts altres dolços. El Pa de Cadis és un massapà farcit de confitura de fruites, d'aquí el seu color característic. D’altra banda, el pa de Glòria sol estar només farcit del rovell.

💥 Aquesta pastisseria de Barcelona fa el millor torró de crema cremada de l'Estat

 

Massapà / Foto: Freepik
Massapà / Foto: Freepik

El consell

A l'hora de preparar un dolç amb ametlla és important apostar per ingredients de qualitat. Existeixen moltes varietats (només a Espanya es conreen més de 100) i també molts llocs de producció, i no amb tots ells s'obtenen els millors resultats. Sempre que la nostra recepta requereixi ametlla molta, el més adequat és moldre-la a casa o utilitzar ametlla recentment molta per a evitar el sabor ranci que pot adquirir si fa temps que està envasada. I, per cert, les ametlles amargues són tòxiques. Així que vigileu!