Si hi ha algun sabor que ens transporta directament a Nadal i els seus mercats típics d'aquesta època de l'any és el gingebre. Però, més enllà de les típiques galetes de gingebre, coneixes realment aquest ingredient? Les seves propietats, beneficis, en quines situacions és ideal com a acompanyant? Coneixes els usos creatius per Nadal? Et posem al dia sobre el tema perquè, durant aquestes dates assenyalades, vaguis més enllà del conegut Gingerbread man, un ninot fet de pa de gingebre que es vesteix per a l'ocasió amb barret i bufanda de sucre

🌟 Receptes de Nadal per fer aquests dies en família
 

Gingebre: propietats i beneficis

Comencem repassant les propietats i beneficis d'aquest ingredient. El gingebre que consumim tant per a Nadal com la resta de l'any en batuts i amanides és el rizoma o tija subterrània de la planta d'igual nom, originària dels boscos tropicals del sud de l'Índia. Des de sempre ha format part de la gastronomia dels països àrabs, la Xina i l'Índia a causa dels seus múltiples beneficis per a la salut. Posseeix propietats antiinflamatòries, antisèptiques i reguladores de la glucosa en sang. A més, és un òptim protector gastrointestinal alhora que un remei eficaç per a combatre les nàusees. Precisament pels seus beneficis per a la salut ha anat incorporant-se en la nostra dieta, especialment en forma d'infusió o com a complement en sucs, especialment per part d'esportistes. Però el gingebre té moltes més possibilitats culinàries gràcies al seu sabor característic, intens i una mica picant.

😋 On comprar els millors torrons de Xixona? 5 pastisseries que has de visitar aquest Nadal

 

pexels ekaterina bolovtsova 5702980
Galetes de gingebre / Foto: Pexels

Gingebre: usos per Nadal

Quins usos l'hi pots sonar a aquest ingredient per Nadal? El gingebre és perfecte per a la confecció de dolços. El bescuit de gingebre és una de les receptes casolanes habituals als Estats Units. Al nord d'Europa, les galetes de gingebre són tan populars que, cada any per Nadal, a la ciutat noruega de Bergen s'aixeca el Pepperkakebyen, un poble en miniatura construït, únicament, a base de galetes de gingebreEn tractar-se de la part dura d'una planta, similar a una arrel, si preparem qualsevol tisana de gingebre com si es tractés d'un te, tallant a rodanxes els bulbs i deixant-los en remull en aigua calenta, extraurem molt poc sabor i no aprofitarem les seves propietats saludables. La millor manera de preparar-ho és, una vegada tallat, posar-ho a bullir en aigua durant 10 a 15 minuts i deixar-ho reposar altres cinc abans de servir-ho, colant-lo i acompanyant-lo, segons les preferències de cadascú, amb te verd, mel i unes culleradetes de suc de llimona espremuda.

🍉 Sopa freda de síndria i gingebre

 

pexels pixabay 256318
El gingebre té nombrosos beneficis per a la salut / Foto: Pixabay

Els beneficis d'utilitzar gingebre en els teus batuts

🍍 Xarrup de gingebre i pinya

 

Els smoothies o batuts de diverses fruites de temporada adquireixen un sabor molt especial i augmenten les seves propietats saludables si s'acompanyen amb gingebre. N'hi ha prou amb afegir, a les fruites rentades i tallades en trossos, una o diverses ratlladures de gingebre i barrejar tots els ingredients a la batedora. Per a donar un toc original a qualsevol amanida n'hi ha prou amb ratllar gingebre directament sobre la mateixa a l'hora d'amanir-la, tal com faríem amb la tòfona, per exemple. Un altre mètode d'enriquir el sabor d'una amanida és preparar una vinagreta, amb oli, mostassa i gingebre molt finet, i presentar-la en un bol perquè cada comensal amaneixi el seu plat segons les seves preferències. Aquest rizoma pot utilitzar-se també per a plats principals, tant de carn com de peix, des de pollastre adobat en gingebre abans de cuinar-lo fins a salmó marinat amb gingebre i wasabi, passant per una crema de tomàquet amb gingebre i coco ratllat o una tonyina amb gingebre i taronja.