Fa anys que nutricionistes i metges insisteixen en les bondats del pa integral davant el blanc. Tanmateix, els números ens diuen que aquesta idea que l'integral és més sa no acaba de calar o, almenys, no es tradueix en les compres. I és que, l'últim any, el pa integral no va arribar ni al 10% del total del pa fresc consumit. El pa blanc continua seguint el rei, però aquí van unes bones raons perquè t'animis a donar el canvi si encara no ho has fet.

Avantatges del pa integral

1. Està molt regulat

Fins fa uns mesos, comprar pa integral era una loteria i si no volies jugar-te-la i no tenies temps per estudiar les etiquetes (que no sempre estan disponibles quan parlem de pa fresc) l'opció era recórrer a fleques especialitzades en les quals els preus solen ser més elevats (també perquè solen ser de més qualitat els seus productes). Si el preu i la necessitat d'anar a un altre lloc diferent del qual sempre fas la compra era el gran impediment, això s'ha acabat. A partir d'ara, a tots els establiments ha d'estar molt clar el percentatge de farina integral que s'ha utilitzat i així saber que quan compres pa integral, està elaborat amb farina integral, valgui la redundància.

pa integral pixabay (4)
Comprar pa integral abans era una loteria / Foto: Pixabay

2. Molts més nutrients

La gran diferència amb el pa blanc és que s'utilitza farina integral, també anomenada de gra sencer. Per a això s'aprofiten tots els nutrients del gra, que inclou des d'una quantitat de fibra més important o una bona dosi de vitamines, sobretot del grup B i E. Un altre dels punts forts és el contingut en magnesi, tan de moda ara en suplements que prometen enfortir els músculs i el sistema nerviós.

3. Atipa més

Això és molt interessant quan es vol controlar en pes o s'està a dieta. El pa és un dels primers aliments que retirem de la dieta, i el que costa! Per a mi, el no poder menjar pa o tenir-lo tan restringit és una autèntica tortura, per això, introduir la versió integral va ser tot un alleujament. Aquest pa atipa molt més sense aportar moltes més calories. I, d'entre tots, el que més és el de sègol. Fàcil de reconèixer per la seva molla, que és molt compacta i fosca. És ideal per a una bona torrada en l'esmorzar i començar així bé el dia.

4. Gran suport del trànsit intestinal

El seu alt contingut en fibra és el millor aliat per alleugerir les digestions. Des que consumeixo pa integral no recordo el que és el restrenyiment ni tampoc les panxes inflades. Així doncs, aquí la fibra t'ajuda a perdre pes i a no patir per no poder anar al bany.

pa integral pixabay (2)
El seu alt contingut en fibra és el millor aliat per alleugerir les digestions / Foto: Pixabay

5. Més sabors

Però si hi ha una cosa que m'encanta i pel qual recomanen passar-se al pa integral és per aquest ventall de sabors que s'obre. El pa blanc és més monòton, sempre té el mateix gust i hi ha poques diferències entre un tipus de barra i una altra, més encara entre les quals trobem habitualment al supermercat. Però quan comences a diferenciar el pa de blat integral amb el de sègol o aquest al qual li afegeixen llavors i està boníssim... Les opcions es multipliquen i el pa deixa de ser una cosa que es menja per acompanyar per ser el rei de la taula.