En aquesta època de l'any tan propícia per a plantejar-se nous reptes, marcar-se objectius, i fer i refer llistes de deures i desitjos, et portem una proposta plena d'idees saludables, saboroses i molt sostenibles. Siguis o no de plantejar-te nous propòsits per al nou any, aquesta llista t'agradarà. I és que hem reunit tot allò que qualsevol amant de la cuina i la bona gastronomia s'ha plantejat en algun moment. Comencem!

1. Descobreix les botigues del teu barri

La paraula sostenible està tan de moda que a una llista de bons propòsits ha de ser-hi sí o sí. I no hi ha millor manera de demostrar que el planeta t'importa que comprant al mercat del teu barri. Quilòmetre zero en la seva màxima expressió. Enguany cal apostar més que mai pel comerç local, però més encara pels qui s'esforcen per a portar-nos productes de la terra. Saps que Catalunya produeix el 50% de la poma i la pera que es conrea en tot el país? 

Dona compra mercat
Dona comprant al mercat del barri

2. Nou calendari

Si el dels festius i els ponts ja te’l saps de memòria, ha arribat el moment d'aprendre's el que marca els aliments de temporada. Comprant aquests productes no només cuidem del medi ambient, sinó també de la nostra butxaca, ja que aquests productes solen ser més econòmics. A La Gourmeteria t'ajudem a complir aquest propòsit repassant setmanalment quins aliments estan en el seu millor moment, és a dir, quan estan més saborosos.  

3. Menys menjar preparat i més cuinar a casa

Sabem que la temptació és molt gran. Cada dia són més les apps que et permeten tenir la sopa feta a la taula amb un parell de clics, però això no és bo ni per a la teva salut, ni per a la teva butxaca. Per això, aquest 2023 l'objectiu és reduir el nombre de comandes a domicili i ficar-nos en més ocasions a la cuina. Per a evitar no sucumbir a la temptació cal ser fort, però també ajuda molt organitzar els menús diaris amb antelació (si uns pits de pollastre ja ens esperen a la nevera no hi haurà més opció que cuinar-los). Als més mandrosos els ajudarà recopilar les receptes ràpides i fàcils que et treuen d'una dificultat en uns minuts. 

4. Ampliar el receptari

T'avorreixes de menjar sempre el mateix? Guardes receptes que després mai fas? S’ha acabat sopar cada nit una amanida o una truita. Aquest 2023 cal provar noves receptes. Això no vol dir que ens hàgim d'embolicar molt i passar hores dins la cuina, només es tracta de buscar entre totes les receptes que hem pensat que estarien boníssimes, triar-ne unes quantes i posar-les en pràctica. Fixem els dimarts com el dia de la “nova recepta”? El diumenge la pots pensar mentre mires el mòbil assegut al sofà, el dilluns compres els ingredients i el dimarts toca experimentar. És un pla sense fissures. No creus?

Cuinar / Foto: Unsplash
Prepara nous plats i experimenta a la cuina / Foto: Unsplash

5. Noves propostes

És obvi que tots tenim un restaurant preferit on mai fallen i sempre surts satisfet, però l'experiència de provar una cosa nova no se't pot oblidar. Per això, el següent propòsit és descobrir un nou restaurant al mes. Al gener pot ser un més econòmic, un bar del teu barri pel davant del qual passes cada dia. Al febrer busca un de romàntic per a donar-te un capritx per Sant Valentí (qualsevol excusa és bona) i a la primavera investiga la millor terrassa. Això sí, no oblidis comentar els nous descobriments amb els teus. 

6. Més saludable

Al costat d'apuntar-se al gimnàs i fer dieta, menjar millor és un dels clàssics desitjos. A tu, que t'agrada menjar i gaudeixes amb un bon àpat, millorar l'alimentació et pot semblar una cosa complicada, però recorda que sempre hi ha un marge de millora. Reduir el sucre refinat o els greixos saturats és el primer pas, limitar el consum de carn vermella pot ser el següent. Molts experts aconsellen no menjar carn vermella (vedella o xai) més d'un cop per setmana a causa de la seva relació amb algunes malalties com el càncer de còlon. Ja que també són molts els beneficis d'aquest aliment, la recomanació és apostar per carns de qualitat

7. De fira en fira

El calendari està farcit de cites importants amb la gastronomia i enguany cal aprofitar-les al màxim. El 2023 ve carregat de nous projectes, la consolidació de molts altres i, per descomptat, la celebració dels clàssics. A l'abril tens la Fira de la botifarra a La Garriga. Al maig és el torn dels caragols a l'Albi i, ja al juny, quan el cos demana platja, no hi ha millor pla que la Fira de la gamba a Palamós. No has de triar-ne una, pots anar a totes!