El procés de bronzejar-se és una cosa merament química, un camí pel qual la nostra pell va canviant de to a causa de la reacció de certes substàncies davant de l'acció solar.

A la nostra pell trobem diferents pigments que atorguen un to determinat. Aquests varien d'unes persones a les altres i fins i tot es veuen alteracions amb l'edat. De tots aquests pigments, el més conegut i més actiu és la melanina.

La melanina reacciona davant de la radiació ultraviolada per defensar a l'ADN i que no pateixi danys. Així, quan prenem el sol, s'estimula la melanogénesis, és a dir, un augment en la fabricació de melanina. I a més quantitat de melanina més fosc és el nostre to de pell.

Un extra

A l'hora de posar-nos morenos, el sol és imprescindible (igual com altes dosis de paciència), però hi ha alguns aliments que poden convertir-se en grans aliats en aquest procés.

Perquè aquest procés químic sigui més ràpid i també més durador, hi ha certs nutrients que poden servir com a acceleradors. Pren nota de quins són i on pots trobar-los.

1) Pastanaga. Bandera del betacarotè i hortalissa que sempre es relaciona amb el bronzejat. El betacarotè és una substància que estimula la producció de melanina. És a dir, si afegim més aliments amb betacarotè a la dieta abans de prendre el sol és com si multipliquessis el temps d'exposició.

carrot juice g2eaaaada3 1280
Foto: Pixabay

Encara que bé és cert que la pastanaga té una alta concentració, el seu abús pot ser contraproduent ja que és fàcil acabar amb un to ataronjat, una cosa que es nota molt ràpid als palmells de les mans.

L'ideal és anar variant i apostar per vegetals diferents. Saber si són rics en betacarotè és fàcil ja que solen presentar un to vermellós, groc o ataronjat. Així, en la llista tenim també tomàquets, carbassa, mango, préssec, moniato...

2) Alvocat. Icona del menjar healthy i un dels aliments més fotogènics que trobem a la fruiteria, també ens ajuda a agafar color. A més de la seva ració en betacarotens, també destaca per la seva concentració en Vitamina E, un dels antioxidants més potents. I és que no podem oblidar que el sol està a dalt de tot de la llista d'enemics de la nostra pell pel seu alt poder d'envelliment prematur.

avocado g72412e9ed 1280
Foto: Pixabay

I com no només volem una pell bronzejada, si no també una pell sana, la ració d'antioxidants no pot faltar. A més, només així s'aconsegueix que el bronzejat duri més. A més de l'alvocat, apunta: nabius, te verd, raïm o cacau.

3) Kiwi. O qualsevol cítric de temporada pel seu alt contingut en Vitamina C. Malgrat que el consum d'aquesta vitamina sembla estar més enfocat a l'hivern per ajudar al nostre sistema immune a lluitar contra refredats i altres virus, en aquesta època també és imprescindible. La vitamina C regula com ningú la producció de melanina. I és que, si fins ara ens hem centrat a augmentar i estimular, ens hem de preocupar també que estigui ben repartida per evitar taques. És a dir, la vitamina C ens ajuda a aconseguir una morenor més bonica. A més de kiwi, que està en temporada, també ens hem d'emportar de la fruiteria molts pebrots, bròcoli, cítrics i, si la trobes, guaiaba, la reina de la Vitamina C.

breakfast g9fe579c97 1280
Foto: Pixabay

4) Fruits secs. Un altre nutrient que no pot faltar a l'hora de premsar la dieta més adequada per posar-nos morenors de forma saludable és el magnesi. Aquest mineral és un gran aliat ja que s'encarrega de l'absorció dels rajos UVA, en actuar com filtre i aconsegueix bloquejar els radicals lliures. Alhora col·labora en la pigmentació de la pell.

Els fruits secs com les nous, les avellanes o les ametlles, també tenen una considerable proporció d'Omega 3, que encara que és famós per com protegeix el cor, també fa el mateix amb la pell.

nuts gfdac35eb7 1280
Foto: Pixabay

5) Meló. Hidratació al poder. Un dels problemes més habituals quan l'exposició s'allarga és la deshidratació, una cosa que afecta múltiples òrgans i la seva repercussió és gran. Per això, fruites com el meló són ideals per la seva alta concentració en aigua així com en altres nutrients essencials. La síndria, les maduixes o el cogombre també destaquen per la seva aportació d'aigua.

melons ga1ef04f4c 1280
Foto: Pixabay

El còctel més especial

Si estàs pensant com combinar tota aquesta informació, no li donis tantes voltes perquè la solució és més a prop del que creus. Gaspatxo! Un còctel de betacarotens, vitamina C i molt hidratant per recuperar-te de la calor i ajudar la teva pell.